Sommige beginnende schrijvers dromen er al van om bij DWDD aan tafel te zitten voordat ze nog maar een letter op papier hebben gezet. Andere beginnende schrijvers durven niks op te schrijven, omdat de zoektocht naar een uitgeverij zo ingewikkeld lijkt.
Dit klinkt misschien maf, maar het gebeurt wel. En van een leeg vel kun je natuurlijk geen boek maken.
Ik wil dat je even stopt met dromen en stressen. Tijd voor een paar praktische tips!
Ik help je te bedenken of je er klaar voor bent om een uitgeverij te gaan zoeken en hoe je dan begint met die zoektocht.
1. Schrijf je eerste versie voor jezelf
Is de eerste versie van je boek nog niet af? Focus dan daarop. Laat alle vragen en twijfels over de toekomst nog even los, en geniet van het verhaal dat je aan het schrijven bent. Ik wil dat je iets schrijft waar je trots op bent.
(Als je een boek voor de zakelijke markt schrijft, is het niet voor iedere uitgeverij nodig dat je eerste versie al af is. Ik richt me echter op schrijvers van romans en korte verhalen.)
Wanneer jij iets hebt gemaakt dat je tof vindt, zijn er absoluut lezers voor te vinden. Maar je moet dus wel eerst die woorden op papier krijgen.
Bovendien verandert je verhaal vaak tijdens het schrijven, zelfs als je met een vooropgezet plan werkt. Soms denk je een roman te schrijven, maar werkt het beter als kort verhaal of vice versa. Soms is een romantische verhaallijn een subplot, soms blijkt het de emotionele kern van je verhaal te zijn. Het heeft weinig zin om een verkooppraatje te houden voor iets dat nog zo van vorm kan veranderen!
2. Bepaal je publiek
Wanneer je eerste versie af is, heb je een duidelijk beeld van je verhaal. Je weet waar het over gaat, welke gebeurtenissen en onderwerpen belangrijk zijn en welke boodschap je aan de lezer mee wilt geven.
Nu kun je gaan nadenken over de mensen die waarschijnlijk interesse in je boek zullen hebben. Wat is je doelgroep? Je moet weten wie je wilt aanspreken, zodat je daarna kunt bepalen hoe je dat gaat doen.
Dit zijn slechts een paar vragen waar je over na kunt denken: Is je boek meer geschikt voor kinderen, young adults of volwassenen? Mannen of vrouwen? Een lokaal, nationaal of internationaal publiek? Mensen met een bepaald vak of een bepaalde levensovertuiging?
En nee, ‘iedereen’ is geen doelgroep. Je kunt nooit iets maken wat iedereen op de wereld aan zal spreken, dus probeer dat ook niet. Richt je op die kleinere groep mensen die superenthousiast over je boek zullen zijn, de rest is niet belangrijk.
Wees niet bang om in te zoomen op een specifieke groep mensen. Harry Potter is niet alleen maar door elfjarige jongetjes gelezen…
3. Ga op jacht
De volgende stap is om je boekenkast, bibliotheek en (online) boekhandel in te duiken. Welke boeken hebben wat gemeen met het jouwe? In welke boeken denk je dat je doelgroep interesse heeft?
Maak een lijstje van de titels, schrijvers en – natuurlijk – uitgeverijen. Zijn er uitgeverijen die meerdere keren op je lijstje verschijnen? Dan is dat een heel goed teken!
Verzamel er in ieder geval tien. Mochten die allemaal niks blijken te zijn, kun je deze stap gewoon opnieuw doen.
4. Maak een shortlist
Je hebt nu een longlist van uitgeverijen die misschien interessant zijn. Kijk naar hun websites om hen beter te leren kennen:
- Hoe omschrijven ze zichzelf? Past dat een beetje bij jou en jouw boek?
- Wat voor soort boeken geven ze allemaal uit?
- Welke regels hebben ze over het insturen van manuscripten?
- Kun je contactgegevens vinden, zodat je vragen kunt stellen voordat je jouw verhaal opstuurt?
Schrijf de namen en contactgegevens op van jouw persoonlijke top vijf.
Ben jij klaar om een uitgeverij te benaderen?
Gefeliciteerd! Je weet nu naar welke uitgeverijen je als eerste je manuscript op wilt sturen.
Maar is je manuscript er al helemaal klaar voor? Je eerste versie zal namelijk nog niet goed genoeg zijn.
Lees je verhaal nog eens goed door, met de nieuwe kennis over je doelgroep en droomuitgever in je achterhoofd. Wat moet je nu nog bijschaven, toevoegen of schrappen? Dit is ook hét moment om proeflezers in te schakelen.
Ik kan je helpen met een manuscriptbeoordeling. Ik lees dan je hele tekst en geef per onderdeel feedback over wat er werkt en wat nog beter kan. Denk aan je plot, personages, spanning, stijl en nog veel meer. Je hebt dan een uitgebreid overzicht van de sterke en minder sterke punten van je verhaal.
Heb je vragen over bovenstaande tips of wil je meer weten over manuscriptbeoordeling? Laat een reactie achter of boek een coachsessie!
Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan via social media met de knoppen hieronder. Dankjewel :)