Ik ben altijd al een
boekennerd geweest

In groep 3 wilde ik net zo’n laptop als Mik uit de televisieserie ‘Ik Mik Loreland’, lekker letters verzamelen! Zodra ik leerde schrijven, werd het een van m’n favoriete hobby’s. Op de middelbare school schreef ik onder andere verhalen voor en met mijn vriendinnen, schreef ik dagboeken vol en liet ik me inspireren door de songteksten van de muziek waar ik naar luisterde. 

Schrijven gaf me plezier en ik kon er mensen mee vermaken, maar ik voelde dat er meer mogelijk was. Het gaf me namelijk niet alleen plezier, maar ook rust en inzicht. Ik had geleerd te reflecteren op wat ik dacht, voelde en wenste. 

Ik vind het heerlijk om vermakelijke verhalen te schrijven en te delen, maar ik vind het nog veel mooier dat ik dankzij het schrijven steviger in mijn schoenen sta.

En dat wil ik doorgeven aan zo veel mogelijk mensen. 

Uiteindelijk haalde ik in 2013 mijn master in Creative Writing aan de University of Edinburgh en schreef ik mezelf in bij de Kamer van Koophandel als schrijfcoach. In 2020 verscheen mijn eerste boek Schrijverig: Het inspiratieboek voor beginnende schrijvers.

Ik zou mijn achtergrondverhaal hier kunnen stoppen. Klinkt goed, toch? ‘En ze leefde nog lang en gelukkig.’ Maar die reis naar mijn eigen boek was een behoorlijke achtbaan…

“I admire anybody who has the guts
to write anything at all.”

– E.B. White

Ik werd gedumpt door mijn eerste uitgeverij

Begin 2020, tijdens een vergadering in Utrecht, legden mijn uitgever en ik de laatste hand aan de planning. We wisten precies welke stappen er nog gezet moesten worden om het boek een paar maanden later op de markt te brengen. Ik was trots op de inhoud, de nieuwe titel en ik keek ontzettend uit naar de laatste loodjes. 

Een paar dagen later werd ik gebeld. ‘We vinden jou en je boek heel leuk, maar we denken toch dat de doelgroep te klein is voor ons.’ Een zakelijke beslissing dus, maar toch…  Dat hadden ze best eerder kunnen laten weten. 

Ik geef toe, ik was behoorlijk boos. We waren zo dichtbij de eindstreep en ineens was alles weg! Wat nu? Met een flinke deuk in mijn ego stuurde ik mijn manuscript naar Suzanna van Booklight, die ik al eens eerder had ontmoet. Ze beloofde kritisch naar mijn boek te kijken, maar was alleen maar razend enthousiast! 

In oktober 2020 was het zo ver, eindelijk had ik het eerste exemplaar van Schrijverig in handen. Aangezien ik door de lockdown geen presentatie kon organiseren, heb ik mezelf getrakteerd op een tatoeage. Iedere dag herinner ik mezelf er weer aan dat ik een doorzetter ben.

Al mijn schrijvers
zijn doorzetters

Zo gaat het ook met de schrijvers die ik coach. Nee, ze laten niet allemaal een tattoo zetten. Ze schakelen mijn hulp in, geven niet op en bereiken vroeg of laat prachtige doelen.

Schrijvers die ik coach…

  • krijgen een contact bij hun favoriete uitgeverij, zoals Luitingh-Sijthoff en De Fontein
  • geven hun boeken uit in eigen beheer, 100% naar eigen wens
  • verkopen korte verhalen aan tijdschriften, waardoor fictie schrijven nog meer onderdeel wordt van hun carrière
  • verschijnen in lokale en nationale media, zoals Eus’ boekenclub
    Natuurlijk kan ik je geen contract bij je droomuitgeverij garanderen, daar ga ik niet over. Maar ik help je wel om uit te vogelen hoe jouw ideale schrijversleven eruit ziet en hoe jij je verhaal kunt verbeteren zodat je de best mogelijke kans maakt. 


Er zijn een paar dingen waar ik heilig van overtuigd ben:

Als jij het verlangen hebt om een boek te schrijven, dan kun je het leren!
Dyslexie of een gebrek aan ervaring sluiten dat niet uit.

Als jij een boek schrijft waar je enthousiast over bent, dan zijn er sowieso duizend mensen te vinden die het willen lezen.
Misschien kun je ze niet allemaal binnen een jaar aanspreken, maar ze zijn er ongetwijfeld! En als je duizend lezers kunt vinden, dan zijn er vast nog meer…

Het maakt daarvoor niet uit of je het via een traditionele uitgeverij publiceert of in eigen beheer uitgeeft.
Elke methode heeft eigen voor- en nadelen. Schrijf eerst je boek, dan kijken we daarna welke route het best bij je past.

Het begint met een goed verhaal.
Marketing leer je daarna wel. Je boek kan er nog zo mooi uitzien, als de inhoud niet boeit is het alsnog zonde van ieders tijd en moeite.

Schrijvers zijn collega’s, geen concurrenten.
Er zijn zat mensen die een boek per week lezen of zelfs meer. Hoe productief je ook bent, daar kun je in je eentje niet tegenop schrijven. Wees dus niet bang om in contact te komen met andere schrijvers en mensen uit het boekenvak. Samen staan we sterker!