Wat je boekenplank jou over je schrijfstijl kan vertellen

Wat je boekenplank jou over je schrijfstijl kan vertellen

Voor mijn verjaardag kreeg ik The Goldfinch (Het puttertje) cadeau, de nieuwste roman van Donna Tartt. Haar eerste roman, The Secret History, is een van mijn favorieten sinds ik het op mijn zeventiende voor het eerst las. Bijna een jaar later heb ik het boek nog steeds niet uit.

Schijnbaar ben ik niet de enige: e-bookwinkel Kobo ontdekte dat maar liefst 44% van alle Kobo-klanten The Goldfinch (nog) niet uit hebben. Dat het boek bijna 800 pagina’s heeft zal vast een rol spelen, maar het kan niet de enige of beste verklaring zijn.

 

Wat je leest, schrijf je zelf

De laatste paar jaar lees ik steeds minder dikke romans en meer korte verhalen en novelles. Tien jaar geleden las ik met plezier de Lord of the Rings trilogie van toch zeker 1200 pagina’s. Nu dringt o.a. m’n broertje al jaren aan dat ik toch echt A Song of Fire and Ice (oftewel Game of Thrones) moet lezen. Maar ik kan mezelf er niet toe zetten. Terwijl ik het geweldig vind hoe George R.R. Martin met zijn personages en lezersverwachtingen omgaat ;)

Hoe komt dit? Ik denk omdat je leesgedrag met je mee verandert wanneer je opgroeit en je jezelf ontwikkelt. Vroeger vond ik het heerlijk om naar andere werelden te ontsnappen. Nu geef ik de voorkeur aan twee of drie verschillende (lees)ervaringen in plaats van één dik boek.

En dat uit zich ook in je schrijfstijl. Het lijkt me sterk dat ik ooit een roman van 700 pagina’s zal uitgeven. Ik vind het al uitdagend genoeg om er eentje van 200 pagina’s te schrijven! Daarnaast speel ik ook altijd met (zeer) korte verhalen. Wanneer goed geschreven, hebben die een net zo grote emotionele impact als een roman. Zulke verhalen lees ik graag en wil ik zelf ook schrijven.

Wanneer je naar een blanco pagina kijkt, je vingers roerloos boven het toetsenbord, is het moeilijk om vast te pinnen wat je schrijfstijl is. Wanneer je naar je lijstje favoriete boeken kijkt, is het al een stuk makkelijker.

Wat is het aan deze boeken dat jouw hart sneller laat kloppen? Welke schrijvers, genres, stijlen komen steeds terug? Welke verhalen hebben je leven veranderd? Welke recente boeken hielpen je herinneren hoeveel je van lezen en schrijven houdt?

Wanneer je dat in woorden kunt vatten, kun je ook jouw schrijfstijl beter uitleggen. En als jouw verhalen helemaal niets gemeen hebben met je lievelingsboeken, probeer die andere stijl dan eens uit of lees eens een boek dat binnen jouw soort valt.

 

Blijf je boekenplank aanvullen

Natuurlijk ben je nooit klaar met groeien. Niet als mens, niet als schrijver en niet als lezer. Stap dus ook buiten je comfort zone: hoe meer verschillende dingen je leest, hoe makkelijker je ontdekt wat je pakkend vindt, wat voor stijlen en technieken bij jou passen en vooral ook wat je niet wilt doen.

Dus lees zo veel mogelijk. Probeer de klassiekers, de hypes, de schrijvers die je al kent en de onbekende namen die je in de boekwinkel voor het eerst tegenkomt. Proef alle smaken, zodat je met recht kunt zeggen wat je lekker vindt.

Begin zo vaak mogelijk aan een boek, maar wees niet bang om het (tijdelijk) weg te leggen als het niet bij je past. Want lezen (en schrijven) is geen klusje dat je moet doen. Het is onderzoek in een speeltuin. Een vakantie in je eigen huis. Een veilig avontuur. Geniet ervan!

 

Ik ben benieuwd: wat zegt je boekenplank over jou? Laat een reactie achter!

Als je dit artikel leuk vond, deel het dan via social media met de knoppen hieronder. Dankjewel :)

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *