schrijfvakantie plannen

Hoge Fronten, Maastricht

Nu de herfstvakantie aanbreekt, wil je misschien een schrijfvakantie plannen. Hoe fijn zou het zijn om een weekend of week (of nog langer) alleen maar aan je verhaal te werken? In juli ging ik zelf een weekje weg, dit zijn mijn tips om zelf een geweldige schrijfvakantie te regelen:

 

Schrijfvakanties hoeven niet duur te zijn

Natuurlijk is het heerlijk om te schrijven aan de kust van Griekenland, Portugal of zelfs Texel, maar zo’n vakantie kost al vrij snel veel geld. Als je budget de enige reden is om niet op schrijfvakantie te gaan, zoek dan een andere optie. Zo liet een goede vriendin mij weten dat haar appartement doordeweeks leeg stond en die kans greep ik met beide handen aan!

Gaan er vrienden, familieleden of buren een weekendje of langer weg? Vraag of je gebruik mag maken van hun woning, in ruil voor bijv. een etentje of een vroege voorjaarsschoonmaak.

 

Schrijf iedere dag, maar leg jezelf geen doel op

Voordat ik wegging, had ik allerlei mogelijke doelen en schema’s in mijn hoofd. Ik zag al voor me hoe ik tienduizenden woorden zou typen. Toch kon ik uit alle opties geen keuze maken en heb ik me uiteindelijk niet aan een schema gehouden.

schrijfvakantie plannen

Dit vrolijke ventje stond naast me terwijl ik schreef.

Hoewel deadlines je kunnen helpen om tussen de dagelijkse dingetjes door toch te blijven schrijven, kan een ambitieus schema op vakantie juist verlammend werken. Je hebt alle tijd. Ontspan! Het moet natuurlijk geen werkweek worden.

Hoewel ik minder woorden schreef dan ik had gedacht, heeft mijn verhaal veel meer diepgang gekregen door al het denkwerk dat ik die week verrichtte. Dat lukte alleen omdat ik alle tijd en ruimte had om (in bad) weg te dromen :)

 

Vul je creatieve bron aan

‘Op vakantie gaan’ betekent ook ‘jezelf verwennen’. Blijf dus niet de hele dag naar je laptop of notitieboek staren, maar doe ook dingen die je lichamelijk en geestelijk voeden. Ik at me vol aan de gigantische olijven van de Turkse supermarkt op de hoek, wandelde door de Maastrichtse binnenstad en het natuurgebied Hoge Fronten, las veel  (The Snowflake Method en A Song for Issy Bradley) en keek films op Netflix waar ik nog nooit eerder van had gehoord. Heerlijk!

Een schrijfvakantie is een fantastische manier om snel veel te schrijven, je verhaalidee te ontwikkelen en je persoonlijke batterij weer op te laden. Ik hoop dat je snel een vakantie weet in te plannen. Lukt dat niet? Dan kan een Schrijfmiddag je ook al helpen.

Maak die tijd voor jezelf vrij. Dat is niet alleen goed voor je verhaal, maar vooral ook voor jou!

 

Ben jij wel eens op schrijfvakantie geweest? Hoe was het? Laat een reactie achter!

Vond je dit artikel nuttig? Help andere schrijvers en mij door het te delen op je social media. Bedankt!