Wat voor verhaal verzin je bij deze foto? Een vrouw ligt een boek te lezen, op het gras aan het water. Doe mee aan de schrijfwedstrijd september 2022!

Feedback op een verhaal 8: Shakespeariaanse liefde

Hoe is het om feedback op een verhaal te krijgen? In deze blogrubriek krijg je het te zien! Ik deel het winnende verhaal van de schrijfwedstrijd én mijn feedback daarop met je. Deze keer: Shakespeariaanse liefde van Claudia Stinne.

Wil je geen enkele dosis schrijfinspiratie missen? Meld je aan voor mijn gratis schrijftips en –oefeningen, dan ontvang je ze vanzelf  in je mailbox.

Ik wens je veel leesplezier!

 

Het verhaal:

Shakespeariaanse liefde

Af en toe roerde ze met haar hand door het kalm stromende water. Als ze zich uitrekte kon ze hem net tot aan de pols onderdompelen. Dat verkoelde lekker. Zelfs op haar plekje in de schaduw was het warm. Toch trok ze haar hand elke paar minuten terug om met de topjes van haar vinger een pagina om te slaan. Natuurlijk veegde ze eerst haar vingers droog aan het gras of het kleed. Ze was geen barbaar. Boeken moest je koesteren en met respect behandelen. Zeker de oudjes die zij las. Geknakte ruggen en ezelsoren lieten de rillingen over haar rug glijden. Ze rolde om, tot ze met haar rug op het picknickkleed lag en hield het boek tussen haar en de zon. Na dit hoofdstuk zou ze het water ingaan. Echt. Nog één hoofdstuk. Tegen die tijd was Mireille er vast. Ze kon niet wachten om samen het water in te duiken. In haar dromen kuste ze Mireille overal waar ze maar bij kon. In haar dromen gingen haar handen onder de waterlijn op ontdekkingstocht.

Met een schuine blik liet ze haar ogen over haar horloge glijden. Ze kneep ze één tel dicht en fixeerde weer op de pagina vol letters. Het verhaal over een liefde die net zo onbereikbaar was als die van haar klonk té bekend. Misschien omdat ze ‘Romeo en Julia’ voor de vierde keer las?

“Hai Soof!” riep Mireille van een afstand terwijl ze van de parkeerplaats naar haar toe beende. Achter haar sleepte ze een onbekende jongeman met zich mee. “Sorry dat ik zo laat ben, maar je moet Steve leren kennen!” 

 

De feedback:

Waar let ik op?

Als schrijfcoach richt ik me op de inhoud en de stijl van het verhaal. Wat is de kern van het verhaal? Welke technische onderdelen werken goed? Waar rommelt het nog? Wat voor verwachtingen en emoties roept de tekst bij me op?

Het is niet mijn beroep om eventuele taalfoutjes uit de tekst te halen. Ik plaats het verhaal hier met toestemming van de schrijver en op de manier zoals het bij mij is ingeleverd.

 

Wat vind ik goed aan dit verhaal?

Je zet de omgeving heerlijk neer, het voelt echt als een zwoele zomerdag. Soofs verlangen naar Mireille vloeit daar mooi uit voort. Dit doe je door goed te beschrijven wat haar handen/vingertoppen aan (willen) raken. Dankzij het oude boek heb je een mooie tegenstelling, waardoor alle sensaties nog levendiger worden.

Stel je voor dat ze een gloednieuwe paperback zou lezen. Inhoudelijk gezien maakt dat voor het verhaal niet uit (ze kan nog steeds Romeo & Julia lezen), maar qua sfeer zou het toch iets minder bijzonder aanvoelen.

 

Wat kan er nog beter?

Dit verhaal is, wat mij betreft, veel te kort! Je kan het nog flink uitbreiden. Shakespeare schreef over verschillende soorten liefdes en je kunt hier nog alle kanten mee op.

Het kan een verboden liefde zijn tussen Soof en Mireille. Het kan een onbeantwoorde liefde vanuit Soof zijn. En welke rol speelt Steve hierin? Is Mireille verliefd op hem of is dat een misverstand, een aanname die Soof doet?

Kortom: focus op de relaties tussen de personages. Laat Soof wat actie ondernemen, in een poging haar liefde voor zich te winnen of om er definitief afscheid van te nemen. Daarmee beantwoord je in ieder geval een paar vragen van de lezer en wordt het verhaal een sterker geheel.

 

Wil jij ook weer een dosis schrijfinspiratie?

Meld je aan voor mijn gratis schrijftips en -oefeningen. Je hoort dan vanzelf wanneer ik iets nieuws voor je heb.

Ben je al een heel boek aan het schrijven? Laten we kennismaken in een APK of meld je meteen aan voor Op weg naar je boek. Samen zorgen we ervoor dat je met plezier een succesvol boek schrijft!