Manuscriptbegeleiding:
Op weg naar je boek

Samen werken we aan jouw onweerstaanbare boek! Ik ben je stok achter de deur, je strenge juf en je cheerleader.

 

Ken je die uitspraak van Pippi Langkous? ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’
 

Dat vind ik een prima houding, voor taken als een eitje bakken, je fietsband oppompen of iemand op een eerste date vragen.

Maar ik zie ook dat veel (beginnende) schrijvers zich er onterecht aan vastklampen. Zij denken dat ze prima helemaal in hun uppie de eerste versie van hun boek kunnen schrijven. Dat ze dat in hun eentje MOETEN doen, zelfs. Dat het anders niet telt, dat ze dan geen schrijftalent zouden hebben.

En ik ga nu iets heel ongezelligs zeggen: je kunt niet in je eentje een goed boek schrijven. Al helemaal niet als dit je eerste boek is.

No offense! Het is niets persoonlijks! Ik zeg dit juist omdat ik je de wereld gun!

Niemand schrijft in hun eentje een fantastisch boek.

Dit is wat er gebeurt als je in je eentje blijft doorploeteren tot je eerste versie helemaal af is:

  • Je twijfelt de hele f*#%*$^ tijd of het wel wat is. Je vindt het regelmatig een frustrerende hobby, dat boek schrijven. Daardoor laat je het soms maandenlang liggen.
  • Je hoopt dat alles duidelijk op papier staat, maar de lezer – die de wereld van het verhaal niet zo goed kent als jij dat doet – zit nog vol vragen en raakt in de war.
  • Je denkt na zo’n tweehonderd pagina’s ploegen klaar te zijn, maar dan krijg je de feedback dat je acht hoofdstukken totaal moet verbouwen, omdat het zo nog niet spannend genoeg is. Met lood in de schoenen loop je weer terug naar de tekentafel.
  • Of erger: je krijgt alleen feedback van je familie en vrienden, die het ‘wel geinig’ vinden en verder geen tips hebben waar je boek beter van wordt.
  • Of nóg erger: je denkt dat het klaar en goed is zo, je stuurt het naar een uitgeverij en je krijgt alleen maar een standaard afwijzingsbrief. Daar kun je precies niks mee.

 

Wat levert dat op? Nou, geen goed boek. En ook geen happy schrijver.

Dat moet anders, toch?

Wat je nodig hebt is iemand die de goudklompjes in je tekst ziet en ze nog meer laat stralen. Iemand die jouw blinde vlekken spot en je blik verbreedt. Iemand die een hand naar je uitsteekt als je per ongeluk in een valkuil bent getrapt.

Voor zulke begeleiding kun je niet aankloppen bij je buurvrouw Gertrude achter de geraniums die zo lekker veel leest. Hier wil je een expert voor, die je écht kan uitleggen hoe schrijftechnieken in elkaar steken, wat je nu al goed doet en wat je nog kunt verbeteren. Daarmee bespaar je jezelf járen aan frustrerende schrijfsessies en ongefundeerde afwijzingen.

Voel je je aangesproken? Laten we dan kennismaken!

Want Pippi was ook niet alleen, ze had Tommy, Annika en natuurlijk meneer Nilsson. En ik heb meer verstand van boeken dan die drie bij elkaar.

Waarom zou je met mij op pad gaan?

Hi, ik ben schrijfcoach/schrijfster Kelly Meulenberg. In 2013 werd er voor het eerst een verhaal van me gepubliceerd, haalde ik mijn master in Creative Writing (University of Edinburgh) en begon ik als schrijfcoach. De Hall of Fame, het rijtje boeken van schrijvers die ik heb begeleid, beslaat steeds meer ruimte in mijn boekenkast.

Ik weet precies in welke valkuilen je kunt trappen én hoe je daar weer uitkomt. Mijn eerste boek Schrijverig: Het inspiratieboek voor beginnende schrijvers kwam uit in 2020.

Als ik onder de motorkap van je boek kijk, zie ik meteen wat je kunt verbeteren. Ik zie waar je jezelf tegenhoudt, aan welke schrijftechnieken je mag sleutelen en wat er nog nodig is om een boek te schrijven waar jij en je lezers verliefd op worden.

Ik zet je flink aan het werk, maar vertel je ook altijd wat je al wél goed doet. Zo word je niet alleen technisch gezien een betere schrijver, maar krijg je ook meer vertrouwen in je boek en in jezelf. Samen zorgen we ervoor dat je manuscript én je schrijfvaardigheden een dikke boost krijgen! Daar zijn je volgende boeken je ook alvast dankbaar voor.

Wat krijg je in
Op weg naar je boek?

Ik zorg ervoor dat je meer schrijftheorie en -technieken onder de knie krijgt en die meteen toe weet te passen op je eigen boek. Daar wordt niet alleen dit boek beter van, maar ook alle verhalen die je daarna gaat schrijven!

In zes maanden behandelen we alle bouwstenen van een onweerstaanbaar boek en maken we jouw uitgeefplan. Want zodra je verhaal af is, wil je natuurlijk ook dat het gelezen wordt.

Dit krijg je allemaal:

In ieder werkboek staat een ander onderdeel centraal: personages, plot & structuur, setting & perspectief, stijl, dialogen, herschrijven & feedback ontvangen en je uitgeefplan.

In deze pdf-werkboeken (die je natuurlijk ook kunt printen) leg ik van alles uit, lees je hoe je veelgemaakte fouten spot en oplost en geef ik je opdrachten voor je eigen verhaal. Deze naslagwerken zullen ook van pas komen bij ieder verhaal dat je hierna nog gaat schrijven.

Het laatste werkboek staat in het teken van je uitgeefplan: op welke manieren kun je je boek uitgeven, wat moet je weten, met wie moet je contact opnemen en hoe doe je dat?

Na alle modules weet je dat je verhaal technisch en inhoudelijk gezien goed in elkaar steekt en lekker wegleest. Daarnaast heb je een duidelijke overzicht van het boeklandschap en weet je hoe je jouw boek goed in de markt kunt zetten.

(Heb je nu nog geen idee bij sommige van deze termen? No worries! Ik leg het allemaal helder uit.)

In een uitgebreide sessie van anderhalf uur (via Zoom of telefoon) bespreken we het werkboek, je tekst en alle vragen, twijfels en hersenspinsels die je hebt.

Hier brengen we alles samen: je krijgt én inhoudelijke tips om je schrijfvaardigheden te verbeteren én we kijken naar jouw persoonlijke situatie. Wat zijn je sterke punten? Waar worstel je juist mee? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat schrijven een fijne, vaste plek in je drukke leven blijft houden? Ik ben je onvermoeibare cheerleader en/of strenge juf, maar net wat je nodig hebt.

De Zoomsessies kun je opnemen, zodat je de feedback wanneer je maar wilt weer kunt bekijken. Het zorgt er ook voor dat je tijdens de coachsessie niet de hele tijd aantekeningen aan het krabbelen bent.

Deze werkwijze zorgt ervoor dat ik zo’n 30% van je totale manuscript onder ogen krijg. Dat is genoeg! In deze fase van je boek is het nog niet nodig dat we groen licht geven op álle zinnen. Hierna komen er nog proeflezers en minimaal één redacteur. Met alles wat je in dit traject leert, weet je in ieder geval zeker dat de basis van je boek klopt en ik krijg genoeg van je tekst te zien om je bij te sturen waar nodig.

Na een coachsessie zit je vol nieuwe inspiratie en motivatie om lekker verder te schrijven.

Om je ook tussen de coachsessies door te inspireren en te laten groeien, organiseer ik één keer per maand een Q&A-sessie voor alle deelnemers aan Op weg naar je boek.

Hier kun je niet alleen vragen stellen en ervaringen delen met mij, maar ook met je superleuke en getalenteerde mede-schrijvers. Het contact met je collega’s is goud waard!

Omdat het traject niet onbeperkt geldig is, heb je meteen een stok achter de deur. Maar geloof mij maar: zodra je eenmaal lekker aan het schrijven bent, heb je die stok niet meer zo hard nodig.

Aan het einde van het traject heb je meer vertrouwen in je schrijfvaardigheden én de inhoud van je boek. Je hebt alles in handen om deze versie van je manuscript af te maken. Daarnaast weet je ook wat je volgende stappen gaan zijn om ervoor te zorgen dat dit boek ook echt uitgegeven wordt. Je weet honderd procent zeker dat jouw steengoede boek er komt!

Past Op weg naar je boek bij jou?

Als ik jou hier perfect heb omschreven, dan weet je wat je mag doen! Gaan we samen van je boek een bestseller maken.

Pas je niet perfect in dit rijtje, maar voel je je wel aangesproken? Mail me met je vragen, dan denk ik eerlijk met je mee.

Je investering:

Zes maanden lang begeleiding bij het (her)schrijven van je manuscript kost €2750,- incl. btw.
 
Dit kun je in één keer betalen bij de start van het traject. Het is ook mogelijk om in maandelijkse termijnen te betalen: 6x €475,- incl. btw. Dat spreken we af voordat je begint! Mocht je de begeleiding moeten afbreken, krijg je naar rato je geld terug.

Wanneer je boek wordt uitgegeven, ontvang ik graag twee gesigneerde exemplaren! Eentje voor mijn Hall of Fame en eentje om te verloten. Zo help ik je ook nog eens met je boekpromotie!

  • Hoe zou het voelen als je 100% zeker weet dat je boek goed in elkaar steekt?
  • Hoe zou het voelen om precies te weten hoe jij je boek gaat uitgeven?
  • En hoe voelt het dan om je eigen boek in de winkel te zien staan?


Spoiler alert! Dat voelt héél erg lekker.

Ja, dat wil ik!