Supertrots ben ik op Bart Lammers. Toen ik hem voor het eerst sprak, ploeterde hij al jaren met zijn roman. Hij zat muurvast in het doolhof van ideeën, halve verhaallijnen en losse gedachten. Uiteindelijk schakelde hij mij in voor coachsessies en een manuscriptbeoordeling. Ik heb hem geholpen met zijn verhaal en zijn opties op uitgeefgebied. Ik durf wel te zeggen dat Het Pakhuis een succes is geworden en Bart schrijft lekker door aan zijn volgende boek!

Bart was zo lief om meer te vertellen over zijn proces. Hopelijk haal je er steun uit en helpt het je om verder te gaan met jouw boek. Veel leesplezier!

 

Waar gaat je roman over?

 

Het gaat over logistiek manager Lodewijk die erg succesvol in zijn werk wil worden. Het gaat niet goed met het bedrijf waar hij werkt en daarom moeten er maatregelen genomen worden. Het boek gaat over logistiek, maar ook over samenwerking in een managementteam en met allerlei soorten collega’s, leveranciers en klanten. Daarnaast probeer ik ook het gewone leven en beschouwingen daarop een plek te geven.

 

Waarom heb je dit boek geschreven?

 

Ik wil mijn liefde voor – en visie op – het vakgebied Logistiek overdragen. En ik wil laten zien wat er met mensen gebeurt in bedrijfsomgevingen als er veranderingen doorgevoerd worden. Ik wil laten zien wat mensen ergens bij denken of voelen. ‘Ze zijn heus niet gek die medewerkers.’ En dat dat essentieel is om te signaleren en er iets mee te doen. Het boek moet een brug slaan tussen theorie en praktijk. Ik zeg in het boek: ‘de theorie heeft de naam ingewikkeld te zijn, maar de praktijk is het.’

 

Wie moet dit écht lezen?

 

Mensen die in de logistiek werkzaam zijn zullen veel herkennen en ik hoop ze ook nog wat inzichten mee te geven. Maar het boek is ook bedoeld voor mensen die niet in de logistiek werken en die er juist wat meer van willen weten. Door de romanvorm is het namelijk licht verteerbaar. Het is ook goed leesbaar voor mensen die gewoon een bedrijfsverhaal willen lezen met alle frustraties en dynamiek (en lol) die hoort bij het runnen en veranderen van bedrijfsprocessen.

 

Wat vond je lastig tijdens het schrijven?

 

Genoeg structuur aanbrengen. Ik had wel een beeld van het verhaal, maar nog niet echt een plot. Als ik wist waar een hoofdstuk over moest gaan, ging het schrijven makkelijk, maar om het grote geheel logisch in elkaar te laten passen, oeps, dat is wat anders. Zo kwam ik na een pagina of tweehonderd volledig vast te zitten.

 

Hoe heb je dat opgelost?

 

In het begin hebben vrienden en collega’s wat gelezen en mij tips gegeven, maar dat was echt na de eerste hoofdstukken. Die tips zijn leuk, maar mensen weten niet hoe het is om een boek te schrijven en misten de kennis die ik nodig had.

Toen ik vast zat, heb ik jouw naam doorgekregen. We hebben samen een paar sessies gehad die mij hielpen onderscheid te maken tussen verhaallijnen, keuzes te maken (ja, ja, ook ik heb scènes die ik zelf goed vond geschrapt!) en toch echt eerst eens te gaan bedenken wat de plot zou worden voor ik verder zou gaan. Het mooie was dat jij me wel zelf liet ploeteren en niet alles uit handen nam.

 

En toen was het af! Waar lette je op bij het kiezen van een uitgeverij?

 

Ik had een enorm leuk gesprek met de uitgever van de uitgeverij die ik koos, Dialoog. De man straalde rust uit, werkte lang in het vakgebied en had zelf ook boeken geschreven. Bovendien had hij iets met bedrijfsboeken die nét een beetje anders zijn. Ook was het een redelijk kleine partij. Ik voelde me echt een klant, kreeg aandacht.

 

Hoe voelde het toen je Het Pakhuis voor het eerst in handen had?

 

Geweldig. Ik had al eerder logistieke kennisboeken geschreven, maar geen roman. Dit was veel gaver, veel meer echt een kindje. Het maakt zo’n groot deel uit van je leven (zeker in de laatste fase) dat het echt voelt dat je iets bereikt hebt.

 

Hoe promoot je jouw boek?

 

Ik heb een paar logistieke kopstukken die ik kende benaderd en gevraagd of zij het conceptboek wilden lezen en een aanbevelingsregel wilden schrijven achterop. Ik heb verder een aantal interviews gegeven voor logistieke vakbladen. Ik heb het eerste exemplaar overhandigd aan de directeur van evofenedex, de grootste logistieke belangenbehartiger voor het bedrijfsleven.

Verder heb ik bij managementboek.nl gevraagd of ze een recensie wilden maken. Ook heb ik op drie congressen kort iets verteld of voorgelezen en een prijsdeal gemaakt met de organisatoren van het congres om de deelnemers het boek mee naar huis te kunnen geven.

Ook is het in de lokale krant gekomen omdat ik gewoon de hoofdredacteur belde: ‘Ik woon in Gouda, de hoofdpersoon ook, er zitten scènes in die zich in Gouda afspelen… Is het niet leuk als we via de krant vijf boeken verloten en jij er kort iets bijschrijft?’

 

Wat is de leukste reactie die je hebt gekregen?

 

Ik heb veel leuke reacties gekregen, ook zeer verschillend van aard. Mijn buurvrouw vond vooral de stukken over het leven inspirerend, een collega vond het vooral leerzaam qua logistiek, een student vroeg zich af of ik niet ook zo’n boek voor kinderen zou moeten schrijven, omdat we tekort aan personeel hebben in het vakgebied. Die laatste vond ik wel origineel, en toen ik vroeg of hij dat samen zou willen doen met mij, werd het wel stil.

 

Heb je een schrijftip voor mensen die met hun eerste boek bezig zijn?

 

Dat is een tip die van mijn vriendin komt: denk niet al te veel na over je doelgroep en hoe je het boek commercieel interessant kunt maken, maar schrijf gewoon wat jij wilt schrijven. En natuurlijk moet je wel weten voor wie je schrijft en nog veel meer, maar de tip is wel goed geweest voor mij. Verder zou ik de volgende keer toch nog wat meer de structuur van het verhaal vastleggen en dan gaan vullen, maar ik denk dat dat zeer persoonlijk is.

 

Het Pakhuis is verkrijgbaar o.a. via bol.com. Op Barts website vind je meer info over Het Pakhuis en kun je andere boeken van hem gratis downloaden.

 

Heb je nog een vraag voor Bart? Laat een reactie achter!

Vond je dit een leuk artikel? Meld je dan aan voor meer gratis schrijftips en -oefeningen.