Ik heb al eerder geschreven over het nut van een schrijfvakantie: je krijgt een hoop werk gedaan, krijgt nieuwe energie en geeft je verhaal meer diepgang. Er is echter wel wat voorbereiding voor nodig.
Maar je kunt ook alle voordelen van een schrijfvakantie in één dag proppen. Dat scheelt voorbereidingstijd, je hoeft het dagelijks leven minder lang achter je te laten en je kunt waarschijnlijk vaker een enkele schrijfdag dan een hele vakantie plannen.
Als je zelf een mini-schrijfvakantie wilt plannen, raad ik je aan hierop te letten:
1. Locatie
Haal jezelf even uit je vertrouwde omgeving. Dan verklein je de kans dat jij je laat afleiden door je dagelijkse verplichtingen en zorgen.
Ga naar een andere stad en kies daar bijvoorbeeld een leuk café, een rustige bibliotheek of een zonnig park.
Kies een omgeving die past bij jouw ideale schrijfomstandigheden. Wil je geroezemoes om je heen of juist absolute stilte? Wil je de hele dag op één plek zitten of een paar keer van locatie wisselen? Of weet je het nog niet en gebruik je deze dag juist om te experimenteren?
2. Intentie
Kies voordat je begint een doel: bijvoorbeeld een bepaald woordenaantal halen, een bepaald aantal pagina’s herschrijven of je scènelijst uitwerken. Ook dit verkleint de kans op afleiding. Je kunt simpelweg zien of je dag goed gaat.
Maar: wees ook niet bang om van je intentie af te wijken, als het echt niet lukt of als je een heel enthousiast wordt over een ander idee.
Het gaat er namelijk niet om hoeveel je schrijft, maar dát je schrijft. Ook al is het maar een half uurtje.
Zorg dat je schrijfoefeningen en een leesboek bij je hebt, zodat je ergens anders inspiratie vandaan kunt halen wanneer je vastloopt in je schrijfdoel voor de dag. Juist door even een pauze te nemen van je project, zul je merken dat er vanzelf weer nieuwe ideeën verschijnen.
3. Brandstof
Vakantie betekent ook lekker eten en drinken! Neem de tijd om van (gezonde) maaltijden en snacks te genieten, bijvoorbeeld door een picknickmand mee te nemen of ‘s middags uitgebreid te lunchen. Je verdient het! En dan hou je het schrijven ook langer vol.
4. Gezelschap
Neem een schrijfvriend(in) mee of ontmoet een andere schrijver onderweg. Jullie kunnen elkaar scherp houden, vragen stellen en misschien zelfs wel teksten laten lezen. Het is gezellig én zorgt voor focus.
5. Beloning
Vergeet niet om alleen maar te werken, je bent er ook om plezier te maken! Duik een uurtje in een museum, plak een hotelovernachting vast aan je schrijfdag, of sluit hem af met een mooie borrel. Gun jezelf iets extra’s!
Vijf redenen om naar de Schrijfmiddag te komen:
Het hoeft niet veel moeite en/of geld te kosten om een mini-schrijfvakantie te regelen. Maar het kan nog makkelijker: kom naar de Schrijfmiddag!
- De Schrijfmiddag vindt plaats in een aparte ruimte van een supergezellig buurtrestaurant in Utrecht.
- Er zijn geen vaste opdrachten; je kunt schrijven wat je wilt én bladeren door een aantal van mijn favoriete schrijfboeken.
- Koffie, thee, water en wat lekkers zijn inbegrepen in de prijs; andere drankjes en hapjes kun je zelf bestellen.
- Je kunt mij je teksten laten lezen en al je schrijfvragen stellen, plus het is heel inspirerend om ervaringen uit te wisselen met de andere schrijvers.
- Vooraf en na afloop kun je van het restaurant genieten of Utrecht in.
Klinkt dat goed? Meld je hier aan.
Wat zijn jouw ervaringen met schrijfvakanties? Laat een reactie achter!
Vond je dit artikel inspirerend? Dan help je mij en andere schrijvers door het te delen op je social media.