schrijfplek - photo via unsplash

Zo kies je de beste schrijfplek

Sommige (beginnende) schrijvers houden zichzelf tegen door te wachten op inspiratie. Ze dromen er wel van om een verhaal of boek te schrijven, maar ze doen het nog niet. ‘Ik wil eerst een goed idee krijgen,’ zeggen ze.

En ja, soms kom je vanzelf een goed idee tegen. Maar schrijven is vooral een kwestie van doorzettingsvermogen.

Je moet niet wachten op inspiratie, maar aan de slag gaan! Dan zul je zien dat inspiratie naar je toe komt.

Een goede schrijfplek kan je daarbij helpen. Hij herinnert je aan je schrijfdroom, iedere keer dat je langsloopt. Hij helpt je georganiseerd en snel aan het werk te gaan. En een prettige omgeving maakt het nog makkelijker om inspiratie op te doen.

…en oké, ik geef het toe, soms is het fijn schrijf-ontwijkend-gedrag om je schrijfplek opnieuw in te richten.

Maar hoe ziet jouw ideale schrijfplek eruit? En als je nu bijv. geen geld hebt voor een strandhuisje op Hawaï, wat kun je doen om toch een mooie schrijfplek te creëren?

Ik geef je zes onderdelen waar je mee kunt experimenteren om jouw ideale schrijfplek te ontdekken. Niets moet, alles mag, zolang jij er maar blij van wordt! En vergeet ook niet dat je voor een ander soort verhaal best een andere plek mag kiezen.

 

1. Plaats

 

Waar schrijf je het liefst? Is dat thuis, in een café, in de bieb, in het park, in de trein of ergens anders?

Je moet je er op je gemak voelen en je er kunnen concentreren.

 

2. Tijd

 

Op welk moment van de dag (of nacht) ben jij op je best? Is dat ‘s ochtends, ‘s middags, ‘s avonds of ‘s nachts? Of maakt het voor jou niet uit?

Natuurlijk bestaat er de kans dat je op dat moment eigenlijk iets anders te doen hebt. Maar misschien kun je iets omgooien in je agenda zodat je toch wat tijd hebt om te schrijven.

 

3. Blok

 

Schrijf je liever in korte sprints of in grote blokken van een uur of langer? Het nadeel van korte blokjes is dat je misschien niet in een flow raakt, maar het nadeel van grote blokken is dat je helemaal uitgeblust kan raken.

Onderzoek hoe lang je kan schrijven en hoe vaak je een pauze nodig hebt.

 

4. Houding

 

Schrijf je liever zittend aan tafel, in een luie stoel met alles op schoot, staand of liggend? Misschien ‘schrijf’ je wel heel goed door te wandelen en je woorden onderweg te dicteren in je telefoon.

Ook hier zijn pauzes belangrijk. Als je te lang in een houding zit die net niet comfortabel is, kun je daar behoorlijk last van krijgen. Blijf bewegen!

 

5. Muziek

 

Schrijf je liever in volledige stilte, met wat achtergrondruis, met altijd dezelfde muziek aan of met muziek aan die precies bij je verhaal past?

Liedjes en geluiden kunnen je heel goed helpen om de sfeer van je verhaal tot leven te wekken, maar ze kunnen je ook afleiden.

 

6. Variatie

 

Schrijf je liever zo vaak mogelijk in dezelfde omgeving of wil je regelmatig een andere schrijfplek? Dit ontdek je alleen door verschillende omgevingen uit te proberen.

 

Laten we samen schrijven

 

Tijdens de Schrijfmiddag krijg je de ruimte om een paar uur lang, in een rustige en gezellige sfeer, te schrijven en te praten over schrijven.

Je kunt mij je teksten laten lezen en al je schrijfvragen stellen, je kunt bladeren door een aantal van mijn favoriete schrijfboeken, en ik zorg voor koffie, thee en iets lekkers.

Zin om dat te proberen? Meer info en het aanmeldformulier vind je hier.

 

Wat is jouw favoriete schrijfplek? Laat een reactie achter!

Vond je dit artikel inspirerend? Dan help je mij en andere schrijvers door het te delen op je social media.