hetverhaal logoUPDATE: Deze workshop is voorbij. Kijk in de agenda voor het actuele overzicht!

Op zondag 30 augustus geef ik een gratis schrijfworkshop op literair evenement Het VerhAal! We laten ons inspireren door landschappen en bruggen om een verhaal op te bouwen. Je leert op een creatieve manier de basisingrediënten voor een boeiend verhaal kennen en gaat naar huis met een (beginnetje van een) kort verhaal.

Mijn workshop vindt plaats in de bibliotheek Veghel van 12.15 tot 13.45. De workshop is gratis, maar de plekken zijn beperkt. Vergeet dus niet te reserveren via de site.

Het VerhAal combineert wandel- en fietsroutes door het Aadal met optredens, workshops en andere activiteiten op het gebied van taal, kunst en literatuur. O.a. Rosita Steenbeek, Anne Vegter en A.L. Snijders staan op het uitgebreide programma, dat je op de site kunt bekijken.

Als voorproefje op het evenement (of voor degenen die er niet bij kunnen zijn) heb ik drie schrijfoefeningen ontworpen die je creativiteit laten stromen. Veel plezier ermee, en hopelijk tot zondag!

 

1. Water als inspiratiebron

Door de eeuwen heen heeft water verschillende symbolische betekenissen gekregen. Daarnaast speelt het ook op verschillende manieren een rol in ons leven.

Wat komt er in jou op wanneer je aan water denkt? Welke woorden, herinneringen, kleuren, voorwerpen, fenomenen, ideeën en beelden?

Zet een klokje op tien minuten en maak een lijst. Schrijf alles op, ook (juist) wanneer je denkt dat het wat vergezocht is. Schrijf door totdat de tijd om is. Heb je daarna nog zin om door te gaan, doe dat!

Wanneer je uitgeschreven bent, neem een momentje om je lijst te bekijken. Welke woorden springen eruit? Welke kun je aan elkaar knopen? Welke vormen interessante tegenstellingen?

Schrijf een verhaal of gedicht op basis van je volledige lijst, of een deel ervan.

Deze oefening kost niet veel tijd, maar levert veel inspiratie op – vaak uit hele onverwachte hoeken!

 

2. Beschrijf je droomreis

In de meeste verhalen maakt de hoofdpersoon een reis door, vaak fysiek, soms alleen mentaal. De reis zorgt ervoor dat hij of zij groeit.

Als je onbeperkte tijd en een onbeperkt budget zou hebben, hoe ziet jouw ideale reis er dan uit?

Waar zou je naartoe gaan? Ga je te voet, per auto of op een andere manier? Reis je alleen, met mensen die je kent of met onbekenden? Wat wil je zien of ervaren? Ga je naar een bestaande plek op Aarde of reis je door de tijd en/of ruimte?

Heb je geen inspiratie? Maak een wandeling en probeer het opnieuw.

Maak de droomreis in je hoofd en beschrijf hem. Misschien bedenk je wel een manier om hem in het echt te maken. In ieder geval geniet je even van een vakantie ;)

Tip: schrijf je een roman? Je kunt deze oefening dan ook maken vanuit je hoofdpersonage. Hoe ziet zijn of haar droomreis eruit? Op deze manier leer je jouw personage beter kennen.

 

3. Vul je bron aan

Net zoals je uit een lege put geen water kunt scheppen, kun je niet creatief zijn wanneer je geen energie hebt.

Wanneer jij je uitgeblust voelt, wat doe je om van dat gevoel af te komen? Hoe laad jij je batterij weer op? Kortom: hoe vul jij je creatieve bron aan?

Maak een lijst van de dingen die jou weer nieuwe, creatieve energie geven. Op mijn lijst staan o.a. korte verhalen lezen, zwemmen, wandelen en in mijn eentje naar de bioscoop gaan.

Maak vervolgens een afspraak met jezelf om de komende week een van deze dingen te doen. Schrijf daarna over je ervaring. Hoe voelde je voordat je begon en wat voel je nu? Wat is er veranderd? Wat kun je nu oplossen of wil je nu maken?

Zie ik je zondag? Reserveer je plek via HetVerhAal.nu.

Of schrijf lekker verder: bekijk alle schrijfoefeningen op de blog of bestel schrijfoefeningen op maat!