1801 mediteren voor schrijvers via pexels

Mediteren voor schrijvers

‘Voordat we beginnen, wil ik je vragen om je ogen dicht te doen…’

Ik open iedere les, workshop en schrijfmiddag met een korte meditatie. Dat levert wel eens een verschrikte blik op van schrijvers die het nieuw, vreemd of zweverig vinden. Hun ogen schieten nog even heen en weer, ze plukken wat aan hun kleren, wiebelen in hun stoel. Toch geven ze het een kans.

Wanneer ze hun ogen weer open doen, lijkt het of ze volledig uitgerust wakker worden. En daarna zetten ze meteen hun pen op het papier. Iedereen schrijft gefocust en met plezier. De toon is gezet voor de rest van onze tijd samen.

 

Wat is mediteren?

 

Een meditatie is eigenlijk niets anders dan een concentratieoefening. Je richt je aandacht op bijvoorbeeld je ademhaling, muziek of gesproken aanwijzingen.

Wanneer je gedachten afdwalen – en dat zullen ze doen, zo werkt het menselijk verstand nou eenmaal – leid je jezelf zonder boosheid of afkeuring weer terug.

 

De voordelen van mediteren voor schrijvers

 

Zet spirituele verlichting nog even uit je hoofd. Ook zal de hemel niet voor je open breken en je hét idee voor het allermooiste verhaal ooit geven.

Zie mediteren vooral als een manier om jezelf op te frissen. Dat duurt geen uren, vijf minuten is genoeg. Het kalmeert je lichaam en razende gedachten. Het gezoem van je dagelijkse stress wordt zachter of verdwijnt zelfs helemaal.

Daardoor wordt het makkelijker om nieuwe ideeën te bedenken en de juiste woorden te vinden. Bovendien begin je ontspannen aan je schrijfsessie, waardoor je het langer volhoudt.

 

Beginnen met mediteren?

 

Als je benieuwd bent naar een meditatie voor schrijvers, heb ik er hier eentje voor je. Pak ook je schrijfspullen, zodat je na het luisteren meteen aan de slag kunt.

Ik hoor graag wat je ervan vindt!

 

Wat zijn jouw ervaringen met mediteren? Heb je interesse in meer meditaties? Laat een reactie achter!

Vond je dit artikel inspirerend? Dan help je mij en andere schrijvers door het te delen op je social media.