Wat voor verhaal verzin je bij deze foto? Een regenboog steekt scherp af tegen een lucht vol wolken en landt in een groen weiland. Doe mee aan de schrijfwedstrijd maart 2022 van schrijfcoach Kelly Meulenberg!

Feedback op een verhaal 5: Er is hoop

Hoe is het om feedback op een verhaal te krijgen? In deze blogrubriek krijg je het te zien! Ik deel het winnende verhaal van de schrijfwedstrijd én mijn feedback daarop met je. Deze keer: Er is hoop van Ineke Lascher.

Wil je ook eens meedoen aan een schrijfwedstrijd? Meld je aan voor mijn gratis schrijftips en –oefeningen, dan ontvang je vanzelf bericht wanneer er een nieuwe klaarstaat.

Ik wens je veel leesplezier!

 

Het verhaal:

Er is hoop

Het kleine ronde stickertje met de regenboog en de woorden ‘er is hoop’, plakte ik overal op. Op m’n agenda. Op m’n schooltas. Op m’n roze fiets. Het liefst op alles wat ik tegenkwam. Ik kocht ze in de evangelische boekwinkel. Geen gelegenheid liet ik onbenut om te vertellen dat ik daarin geloofde.

Op een zaterdagavond in die tijd zit ik met m’n hartsvriendin op haar slaapkamer. Muziekje erbij. Kopje thee. Ontboezemingen-tijd.
‘Weet je’, begint ze, ‘met jou kan je over álles praten, behalve over jongens.’ Zij heeft net een oogje laten vallen op de – volgens haar – knapste jongen van de kerk en probeert mij te koppelen aan zijn broer. ‘Is Daniël niet wat voor jou? Heb je gezien hoe hij gister naar je keek toen je binnenkwam? Zo, die blik van hem! Het is wel heel obvious!’
‘Ja, denk je?’, vraag ik gereserveerd.
Daarop ligt ze helemaal in een deuk.

Vele jaren later zit ik achter m’n laptop. Andere datingsite, nieuwe kansen. “Ik ben een…” Op het uitvouwschema klik ik ‘vrouw’ aan. Ik word hierin al aardig geroutineerd. Volgende regel. “Ik ben op zoek naar een … “ Het uitvouwschema toont: man/vrouw. De muis is al aan het bewegen richting ‘man’ wanneer ik inhoud. Met een schok komt de vanzelfsprekendheid in mijn hoofd tot stilstand. Een man? Ben ik op zoek naar een man? Wil ik dat echt? Of wil ik dat omdat het zo hoort? Wat nou als…?

Ik klik op ‘vrouw’. De hartslag in m’n borst wordt duidelijker voelbaar. Waar ben ik mee bezig? Homoseksualiteit is immers een ‘gruwel in Gods ogen’?
Het verlangen wint. Daar zit ik, nog totaal onervaren op het liefdesvlak. Er verschijnt: ’35 matches’. En ik kijk. En ik kijk verder. Voor me verschijnt een foto van een slanke vrouw met kort donkerblond haar. Haar hoge jukbeenderen vallen me op en ze kijkt me aan met vrolijke ogen. Ik voel me opeens een voyeur. Ik kijk anders: of ik haar aantrekkelijk vind, ik me tot haar aangetrokken voel. Iets klopt er. Zou deze vrouw zich ook tot mij aangetrokken voelen?

We hebben afgesproken bij Restaurant Heuvelzicht . Ik ben natuurlijk veel te vroeg. Mijn ogen speuren naar haar rode jasje. Daar kon ik haar aan herkennen, had ze gezegd. Mijn hart staat open. Mijn blik is nieuw. Zo hoopvol heb ik me nog niet eerder gevoeld.

 

De feedback:

Waar let ik op?

 

Als schrijfcoach richt ik me op de inhoud en de stijl van het verhaal. Wat is de kern van het verhaal? Welke technische onderdelen werken goed? Waar rommelt het nog? Wat voor verwachtingen en emoties roept de tekst bij me op?

Het is niet mijn beroep om eventuele taalfoutjes uit de tekst te halen. Ik plaats het verhaal hier met toestemming van de schrijver en op de manier zoals het bij mij is ingeleverd. Eventuele foutjes in de tekst komen van hun hand. Als ik per ongeluk een foutje in mijn gedeelte van dit artikel over het hoofd heb gezien, hoor ik het graag!

 

Wat vind ik goed aan dit verhaal?

 

Mooi, je gebruikt de regenboog van de foto op een dubbele manier: als symbool van hoop en als ‘logo’ voor mensen die LHBTI+ zijn. Daarnaast spreekt de ik-figuur af in Restaurant Heuvelzicht en we zien ook een heuvelachtig landschap op de foto. Je laat de foto dus op verschillende manieren terugkomen in je verhaal.

De hoofdpersoon in dit verhaal ontdekt dat ze niet hetero is, ook al waren er op jonge leeftijd misschien al signalen. Ik vind het fijn dat die ontdekking geen bron van drama is. Ze accepteert deze kant van haarzelf meteen.

Het is duidelijk dat ze uit een omgeving komt waarin homoseksualiteit over het algemeen niet geaccepteerd wordt. Daarmee roep je spanning op. Als zij haar verlangen volgt, dan gaat ze daar ook nare gevolgen van krijgen. Wat zal er gebeuren?

Ik geniet ervan dat je in dit korte verhaaltje focust op haar beslissing om voor haar eigen verlangen te kiezen en het hoopvolle gevoel dat daarbij vrij komt. Ze weet heus wel dat haar nog lastige gesprekken (of erger) te wachten staan, maar daar maakt ze zich later wel zorgen om. Nu eerst voorzichtig genieten!

 

Wat kan er nog beter?

 

Je kunt nog meer over haar achtergrond vertellen. Waarom is ze nu weer op een datingsite beland? Heeft ze nooit een lange relatie gehad, of alleen maar ongelukkige relaties? Valt ze ook oprecht op mannen of heeft ze altijd maar gedaan wat er van haar werd verwacht?

Door meer over haar achtergrond te delen, komt ze nog meer tot leven. Dat zorgt voor meer leesplezier, omdat we haar nog beter leren kennen. Het kan daarnaast ook voor extra herkenning zorgen bij mensen die vergelijkbare ervaringen hebben (gehad).

Je mag dit verhaal altijd uitbreiden, maar je kunt het ook binnen de 400 woorden (de limiet van de schrijfwedstrijd) houden. Dit kun je doen door het gedeelte over de jeugdvriendin in te korten. Dan heb je weer woorden over om ons meer over het hoofdpersonage te vertellen. Bijvoorbeeld:

Op een zaterdagavond zit ik met m’n hartsvriendin op haar slaapkamer. Muziekje erbij. Kopje thee. Ontboezemingen-tijd.
‘Is Daniël niet wat voor jou?’ vraagt ze. ‘Heb je gezien hoe hij gister naar je keek toen je binnenkwam? Zo, die blik van hem! Het is wel heel obvious!’
‘Ja, denk je?’ vraag ik gereserveerd.
‘Weet je’, lacht ze, ‘met jou kan je over álles praten, behalve over jongens.’

 

Wil jij ook feedback op je verhaal?

 

Je kunt altijd contact met me opnemen voor een coachsessie. Ben je een heel boek aan het schrijven? Dan past een APK beter bij je. Ben je daar nog niet aan toe? Meld je aan voor mijn gratis schrijftips en -oefeningen.