Schrijvers kunnen bijna niet meer zonder social media. Om contacten op te doen, ervaringen uit te wisselen, feedback te verzamelen en natuurlijk om verhalen of boeken te promoten.
Maar welk medium of welke media zet je precies in? En hoe dan? En kun/wil je geld uitgeven aan advertenties of wil je alleen tijd investeren? Op die vragen hoef je niet meteen een antwoord te hebben, maar het kan geen kwaad om er in een vroeg stadium over na te gaan denken :)
Laten we even naar Facebook kijken. Waarschijnlijk komen je Facebook-vrienden uit alle kringen van je leven. Vrienden, familie, vage kennissen van vroeger, collega’s… Niet iedereen heeft evenveel interesse in je schrijfplannen en niet iedereen heeft kennis om jouw vragen erover te beantwoorden.
Facebook-groepen zijn een veel specifiekere manier om mensen te leren kennen en jouw vragen en nieuws te delen. Ik vind dat schrijvers veel meer en beter gebruik kunnen maken van deze groepen, dus vandaar dit artikel met tips!
De voordelen van Facebook-groepen voor schrijvers
1) Ze verzamelen gelijkgestemde mensen
Sommige Facebook-groepen hebben wel duizenden leden en ze zijn allemaal geïnteresseerd in schrijven! Dat maakt het een stuk makkelijker om te vinden wat je zoekt.
2) Ze zijn gratis
Need I say more? Als je geen geld in advertenties kunt/wilt steken, zijn groepen een geschikt alternatief.
3) Je kunt er ook je ideale lezer vinden
Als je helder hebt voor wie je schrijft, kun je ook op zoek gaan naar de Facebook-groepen waar deze mensen zich in bevinden. Er bestaan groepen voor allerlei interesses, vakgebieden, regio’s en meer.
De nadelen
1) Ze zijn niet allemaal even interactief
Een groep met duizend mensen klinkt cool, maar als er negenhonderd nooit een bericht lezen heb je er waarschijnlijk alsnog niet veel aan. Staar je niet blind op de cijfers, maar kijk vooral of mensen op berichten reageren.
2) Ze zijn relatief anoniem
Groepen verzamelen mensen met alle ervaringsniveaus en intenties. Je ziet wel namen en foto’s, maar je weet niet wat voor persoon daarachter zit. Je weet dus niet meteen hoe zwaar je iemands advies kan meewegen.
Of je nou een fantastisch compliment krijgt of (voor je gevoel) vernietigende kritiek, neem het met een korrel zout of speur even verder om meer over de afzender te ontdekken. Of boek een (gratis) coachsessie voor een second opinion!
3) Je berichten kunnen makkelijk gemist worden
Of je bericht gelezen wordt, hangt af van meer factoren dan alleen de inhoud van wat je post. In drukke groepen kunnen ze ondergesneeuwd raken. In rustige groepen kunnen ze (onbedoeld) genegeerd worden. En als je om drie uur ‘s nachts iets deelt, is het wellicht ook niet vreemd dat er niet wordt gereageerd :) Dat is een voordeel van advertenties: die verschijnen direct in de tijdlijn van je lezer, op een moment dat ze online zijn.
Tips voor goede berichten
1) Maak duidelijk wat je wilt
Zoek je feedback op een tekst of wil je gewoon gelezen worden? Wil je commentaar op je plot, je stijl of iets anders? Dump niet zomaar (een link naar) je tekst. Maak duidelijk wat voor reactie je zoekt en stel gerichte vragen. Dat vergroot je kans op bruikbare feedback of juist mooie ‘recensies’.
2) Reageer zelf ook
Vraag niet alleen maar om advies, likes en hartjes, maar deel zelf ook uit! Lees wat verhalen, beantwoord wat vragen en als je kritiek gaat geven, wees dan wel opbouwend. Vertel niet alleen wat je niet mooi vond of wat beter kan, maar ook wat je al wel leuk vond aan deze tekst.
3) Denk na wanneer je post
Spiek even in de groep op welke dagen en tijdstippen er veel berichten en reacties verschijnen. Dat is dan een goed moment om zelf een nieuw bericht te plaatsen. Wanneer het rustig is, kun je juist mensen bedanken voor hun reacties op je oudere berichten.
Een aantal Facebook-groepen voor schrijvers
Voordat je lid wordt of een bericht plaatst, lees de omschrijving van de groep. Zo heb je een beter idee van het type schrijvers en berichten dat je kunt verwachten. Veel succes en plezier!
- Schrijvers, dichters, songwriters & aanverwanten
- Schrijven Online
- Auteurs en lezers van boeken en korte verhalen
- Beginnende schrijvers
- Een boek schrijven
- Nederlandse schrijvers en boeken
- De Literaire Affaire
- Korte Verhalen Schrijven
- Lees ook Vrije Schrijvers
- Promoot je boek gratis
- Schrijversclub
- Mannen met een neus voor boeken
Ken je nog een leuke groep? Laat een reactie achter! (Graag met de link erbij :) )
Wil je meer leren over het schrijven en delen van verhalen? Meld je dan aan voor mijn gratis schrijftips en -oefeningen.
Schrijven Online: UltraKorte Verhalen (max. 99 woorden) is een leuke, interactieve (!) groep.
Veel andere groepen zijn niet meer dan ‘dumpplaatsen’: iedereen dumpt er zijn/haar schrijfsels en er wordt nauwelijks geliked/gereageerd.
Helemaal mee eens, Paul! Ik heb deze groep niet genoemd omdat het ukv zo’n specifieke vorm is (en van die feuilletons vind ik er niet thuishoren), maar de groep is zeker leuk om eens te bekijken!
De pagina Korte verhalen en gedichten. Sinds vandaag is deze ook aangepast en richt zich nu meer op het geven en ontvangen van feedback. Dus niet alleen het plaatsten van je verhaal, maar juist het aanscherpen van je verhaal, staat voorop.
Bedankt voor de aanvulling, Annette! Voel je vrij om ook de link hier even te plaatsen, wel zo makkelijk voor iedereen :)
Zelf heb ik een schrijversgroepje – Schrijvers blok! – met leuke en luchtige verhalen.
Ik hoop in de toekomst meer Vlaamse schrijvers op mijn site te mogen verwelkomen.
Schrijfpen Marilyn.
Leuk, Marilyn! Wat is de link? Dan kan iedereen je makkelijker vinden :)
Een nog jonge maar heel actieve Facebookgroep voor schrijvers is Schrijvers die Feedback willen.
Bedankt voor de tip, Erica! Wat is de link naar de groep? Dan kunnen mensen meteen lid worden als ze dat willen :)