Wees geen eenzame schrijver, zorg voor een team om je heen! Lees verder voor de tips van schrijfcoach Kelly Meulenberg. Foto door Jehyun Sung via Unsplash.

Zo voorkom je dat je een eenzame schrijver wordt

Ken je dat stereotype beeld van de eenzame schrijver? In zijn eentje zwoegt hij op zijn zolderkamer, een glas wijn of whisky bij de hand. Niemand weet wat hij precies aan het doen is, maar uiteindelijk komt hij weer naar beneden met een meesterwerk in handen.

Het beeld heeft iets romantisch, maar komt niet overeen met de werkelijkheid. Niemand schrijft in zijn uppie een meesterwerk. Dat heeft niks met je schrijftalent te maken! Er komt veel meer bij kijken…

 

Het team van de schrijver

 

Je hebt sowieso andere mensen nodig, met andere talenten naast jouw schrijftalent, om ervoor te zorgen dat je boek een succes wordt.

Als schrijver moet je een sterk team om je heen verzamelen:

  • Een schrijfcoach of redacteur, die je helpt in te zien of je ideeën duidelijk genoeg op papier staan en je stijl de inhoud eer aandoet.
  • Een paar proeflezers, die je aanmoedigen en vertellen wat ze mooi vinden aan je boek. Dit kunnen vrienden en familieleden zijn.
  • Een eindredacteur of corrector, die je helpt de laatste spelfoutjes te verbeteren. (Echt, je kijkt altijd over een paar foutjes heen.)
  • Eventueel een uitgever, die het financiële risico voor je wilt dragen en je boek op de markt brengt.
  • De overige vakmensen die ervoor zorgen dat je boek een mooi product wordt én bij mensen in de boekenkast belandt. Denk aan een vormgever, een drukker, een boekhandelaar…

 

‘Hoe weet ik of iemand in mijn team past?’

 

Een boek schrijven is een persoonlijk proces, waarin je je kwetsbaar opstelt. Daarom is niet iedereen even geschikt om je ermee te helpen. Jij moet je veilig en gehoord voelen. Het is en blijft immers jouw boek!

Zoek naar een combinatie van relevante ervaring en een persoonlijke klik. Heeft dit potentiële teamlid ervaring met boeken zoals het jouwe? Vind je het contact prettig en is het duidelijk wat jullie van elkaar kunnen verwachten? Dan zit het goed!

 

‘Heb ik echt iemand nodig?’

 

De afgelopen jaren, dankzij de groei van online hulpmiddelen en uitgeefdiensten, is het een stuk makkelijker geworden om van A tot Z je eigen boek te maken. Je kunt zelf je tekst uploaden, een cover kiezen en je boek te koop aanbieden in webwinkels.

De vraag is of je dat moet willen.

Het antwoord hangt af van wat je wilt bereiken. Wil je puur voor jezelf een boek uitgeven, eventueel wat exemplaren cadeau doen aan vrienden en familie? Dan is het zonde om honderden of duizenden euro’s te investeren. Zo heb ik zelf eens met een vriendin een prentenboekje gemaakt en dat als fotoalbum via de HEMA laten afdrukken.

Maar als jij een professioneel boek op de markt wil brengen en daar zelf ook wat aan wilt verdienen, zal je moeten investeren.

Je kunt heel veel tijd investeren om alle aspecten van het boekenvak onder de knie te krijgen. Of je kunt geld investeren om professionals in te schakelen die taken uit handen nemen.

Welk pad beter bij jou past, zal je zelf moeten beslissen. Ik kan niet in je agenda of portemonnee kijken 🙂

Voor Schrijverig: Het inspiratieboek voor beginnende schrijvers koos ik het laatste pad. Zo vond ik het heerlijk dat o.a. de cover, het binnenwerk en al het gedoe rondom de verkoop en distributie voor me werden geregeld. Daar heb ik met liefde geld voor over!

Vergeet ook niet: als jij niet bereid bent om moeite en geld in je boek te steken, waarom zou iemand anders dan wel geld moeten neerleggen om het te kunnen lezen? Je boek en je lezers zijn het waard.

 

Wacht niet totdat je boek af is

 

Je kunt al schrijfmaatjes inschakelen voordat je boek af is, of als je (nog) geen ambitie hebt om een heel boek te schrijven. Samen kom je sneller verder. En het is gezelliger!

Ken je iemand die ook schrijft? Spreek samen af aan je keukentafel of op een terrasje. Ook al schrijven jullie maar een half uurtje en praten jullie verder over alles behalve schrijven; dat is beter dan in je uppie schrijfontwijkend gedrag zitten vertonen 😉

Meld je aan voor een schrijfworkshop of schrijfcursus bij je bieb, boekhandel, volksuniversiteit of ergens online. Dit is een laagdrempelige manier om nieuwe mensen te leren kennen en aan je schrijfskills te werken. Bovendien hebben we de afgelopen tijd meer dan genoeg thuisgezeten!

Sluit je aan bij een Facebook-groep voor schrijvers. Dit kan een goede manier zijn om proeflezers te vinden, maar pas op: er zitten veel zeiksnorren tussen 🙂 Laat je niet tegenhouden als je eens een zure reactie krijgt. Hier vind je een hele lijst van groepen.

Instagram wordt trouwens steeds gezelliger! Je kunt me hier volgen, mijn gebruikersnaam is @kellymeulenberg.

Waar je ook staat in het schrijfproces, ik kan je een duwtje in de rug geven:

  • Wil je inspiratie opdoen? Lees m’n boek.
  • Wil je feedback op een verhaal? Stuur het op voor een coachsessie.
  • Ben je een boek aan het schrijven en wil je langere tijd begeleiding? We beginnen met een gratis en vrijblijvende Boek APK.
  • Meld je in ieder geval aan voor mijn gratis schrijftips en -oefeningen.

Voel je niet zo’n klik met mij? Geen probleem. Ik hoop dat dit artikel je heeft geïnspireerd om je eigen team te verzamelen.

Je bent hoe dan ook niet alleen. Nu hup, weer verder schrijven!

 

Wees geen eenzame schrijver. Wat voor teamlid heb jij op dit moment nodig? Laat een reactie achter!

Vergeet je niet aan te melden voor meer gratis schrijftips en -oefeningen.