big magic - via unsplash

Big Magic en dé vraag die je als schrijver nooit mag stellen

Afgelopen vrijdag was ik bij de lezing van Elizabeth Gilbert over haar nieuwe boek Big Magic in Amsterdam. Toen ik bij Paradiso aankwam, stond daar een rij vrouwen ‘waar George Clooney jaloers van zou worden’, aldus een van de aanwezigen. De lezing bleek volledig uitverkocht te zijn! En dat op een vrijdagochtend. Elizabeth stond er zelf ook van te kijken: ‘Don’t you people have jobs?’

Met veel humor en warmte vertelde ze over haar ervaringen met creativiteit, dit boek en de reacties erop. Hoewel er behoorlijk wat spiritualiteit in zit verweven, is het allesbehalve zweverig.

Wat ik zo mooi vond aan haar lezing, het on-stage interview met Susan Smit en het boek is dat ze zowel veel bevestiging geeft (tips en lessen die ik mijn coachees en cursisten niet genoeg op het hart kan drukken), als woorden heeft gevonden voor dingen die ik al lange tijd voelde, maar nog niet kon uitleggen.

 

A safe place to be insane

Bijvoorbeeld: schrijven is ‘a safe place to be insane’. Dit korte zinnetje zal ik denk ik veel herhalen. Want het is zo!

Wanneer je schrijft, kun je alle kanten van jezelf onderzoeken. Je kunt dingen opschrijven die je nooit aan iemand durft te vertellen. Je kunt alles verzinnen wat je maar wilt. Niets moet, niets is te gek.

Daarnaast geeft het ook weer hoe ik mijn onderneming inricht: ik wil een veilige plek voor je creëren, een rots in de branding zijn, zodat jij uit je comfort zone durft te stappen en je ideeën en vragen durft te delen. Ik oordeel niet, maar help je de weg naar jouw schrijfdoel uit te stippelen zodat je gekke, enge, grote dromen waar worden.

 

Schrijf voor jezelf

Waar Elizabeth en ik het ook over eens zijn, is dat je moet schrijven voor jezelf. Het gaat erom dat jij geniet van het schrijf- en leerproces. Of je daarna een bestseller in handen hebt of voer voor de open haard, dat maakt niet uit. (Maar verbrand alsjeblieft je verhalen niet, het is zo leuk om ze terug te lezen en te zien hoeveel beter je bent geworden!)

Het eindresultaat is afhankelijk van zoveel meningen, daar heb je weinig tot geen invloed op – dus maak je er niet druk om.

 

Vraag nooit om toestemming

Ik vond het ook grappig dat we allebei schrijven dat er nooit iemand bij je aan zal kloppen om je te ‘ontdekken’ of voor eens en altijd te bevestigen dat je een ‘echte’ schrijver bent.

Niemand zal dat doen om deze simpele reden: niemand heeft de autoriteit om je toestemming te geven. Niemand heeft het recht om mensen onder te verdelen in ‘schrijvers’ en ‘prutsers’. Natuurlijk heeft iedereen een mening over je, maar het is niet meer dan dat. Een mening, geen feit.

Als jij de roeping voelt om te schrijven (of anderszins creatief te zijn), dan ben je het aan jezelf verschuldigd om daar op in te gaan. Omdat je anders niet écht gelukkig zult zijn.

Dus vraag nooit, nooit, nooit aan iemand of je wel moet schrijven. ‘Zal ik ermee beginnen?’ ‘Kan ik er wel wat van?’ ‘Zit hier iemand op te wachten?’

Niemand kan en mag jou toestemming geven. Je hoeft alleen maar ‘ja’ te zeggen tegen jezelf. Volg je hart, je nieuwsgierigheid, je passie, hoe je het ook wilt noemen.

Wil je schrijven? Doe het. Vandaag. Nu.

Je hebt geen toestemming nodig en anders krijg je hem nu van mij 😉

Er zijn zoveel tips die ik met je wil delen, maar je kunt Big Magic natuurlijk ook zelf lezen. Ren naar je bieb of boekhandel, of bestel het online in het Nederlands of Engels.

En als je in mijn gezelschap wilt schrijven, ben je van harte welkom op mijn Schrijfmiddag! Ik zou het ontzettend leuk vinden je te mogen begeleiden en aanmoedigen.

 

Welke tips heb jij gehaald uit Big Magic? Laat een reactie achter!