tussen kunst en cash beata-ratuszniak-5429

Boekrecensie: Tussen kunst en cash

Als je geld wilt verdienen met de verkoop van je roman of verhalenbundel, is het niet genoeg om een steengoed verhaal te schrijven.

Je moet jezelf in de kijker spelen als je een uitgeverij wilt vinden en vervolgens je boek aanprijzen in boekhandels en/of de (social) media. Hoe doe je dat? Waar moet je op letten bij onderhandelingen, netwerkbijeenkomsten, facebook-campagnes, e-mails en noem het allemaal maar op? Wat heb je nou écht nodig? En hoeveel tijd, energie en geld moet je erin steken? Je wilt immers ook nog wat overhouden om lekker te kunnen schrijven.

 

Tussen kunst en cash

 

Maaike van Steenis is coach/trainer voor kunstenaars en creatieve ondernemers en in haar boek Tussen kunst en cash interviewt ze elf succesvolle creatieven over hun ondernemerschap. Allemaal voorbeelden dat je kunst mag maken én er goed mee mag verdienen. Goed, er worden geen bedragen genoemd, maar het is duidelijk dat iedere geïnterviewde zijn/haar eigen definitie van succes heeft behaald.

Toen ik zonder enige ondernemerskennis als schrijfcoach begon, heb ik een van Maaikes online cursussen gevolgd. Ik weet dat ze daarnaast een passie heeft voor schrijven en dus was ik erg benieuwd naar de tips die ze voor jou heeft.

Het boek is heel overzichtelijk ingedeeld. Een voor een worden de makers geïnterviewd, daarna destilleert Maaike praktische tips uit hun verhaal en introduceert ze een relevante marketingterm of -tactiek. Een boeiende mix van persoonlijk en educatief dus, en bovendien mooi vormgegeven.

 

Voor wie is dit boek NIET?

 

Dit boek is minder geschikt voor je als:

 • de eerste versie van je boek nog niet af is
  De tips zijn dusdanig praktisch en toepasbaar, dat het verstandig is om iets te hebben dat je kunt verkopen 🙂 Schrijf lekker verder en kijk hiernaar wanneer je klaar bent om je boek met de wereld te gaan delen. (Ik heb wel leestips voor boeken over schrijven voor je.)
 • je al goed verdient met de verkoop van je boek(en)
  Als je al langere tijd onderneemt, komen de marketingtips van o.a. Simon Sinek en Seth Godin je waarschijnlijk erg bekend voor. Door de opzet is het boek oppervlakkig, maar Maaike biedt wel een gratis online cursus aan waarin je meer de diepte in kan met de ideeën en tips uit het boek.

 

Voor wie is dit boek wel?

 

Lees dit boek als je:

 • een steuntje in de rug kan gebruiken
  Slechts één op de vijf creatieven kan rondkomen van zijn/haar kunst, volgens Maaike. Maar die statistiek kunnen we veranderen! De verschillende voorbeelden in het boek maken je enthousiast en laten je veel verschillende mogelijkheden zien om je kunst met de wereld te delen.
 • meer wilt weten over marketing, maar door de bomen het bos niet meer ziet
  Door bij ieder interview een relevant idee uit de marketingwereld te delen, vormt het een prettige introductie. Je ziet hoe het in de praktijk kan werken en door de variatie in verhalen zet het je eigen creativiteit meteen aan het werk.

 

 

Zelf lezen?

 

Aan alle schrijvers die geld willen verdienen met hun boek, wil ik deze sleutel tot succes meegeven:

‘Zie marketing en ondernemerschap als een vast deel van je werk’ (p. 127).

Maaike combineert persoonlijke verhalen uit verschillende disciplines met tientallen praktische tips en inzichten. Het boek maakte me nieuwsgierig en enthousiast: wat doe ik zelf al goed en wat voor leuke, nieuwe dingen kan ik gaan uitproberen?

Als je het boek zelf wilt bestellen, kan dat op www.tussenkunstencash.nl. Je kunt daar ook gratis de eerste hoofdstukken als pdf downloaden.

 

Ik wens je veel leesplezier. Laat je me weten wat je van het boek vond?

Vond je dit artikel inspirerend? Dan help je mij en andere schrijvers door het te delen op je social media.