Wil je een schrijfwedstrijd winnen? Zo vergroot je je kans

Wil je een schrijfwedstrijd winnen? Zo vergroot je je kans

Een schrijfwedstrijd is een leuke manier om jezelf uit te dagen en te experimenteren met je verhalen en schrijftechnieken. En hé, misschien levert het je wel feedback, een prijs of publicatie op!

Er zijn schrijfwedstrijden in allerlei soorten en maten. Zo organiseer ik regelmatig een schrijfwedstrijd aan de hand van een inspirerende foto (check de agenda). Meer schrijfwedstrijden vind je bijvoorbeeld op Schrijven Online.

Wil je een schrijfwedstrijd winnen? Naast dat je natuurlijk een goede tekst moet schrijven, zijn er meer dingen waar je op kunt letten. Wat voor type wedstrijd het ook is, onderstaande tips kunnen je kans vergroten om de schrijfwedstrijd te winnen.

 

Bedenk meerdere ideeën

 

Bij het bekijken van de schrijfwedstrijd krijg je misschien meteen een leuk idee. Schrijf je eerste ingevingen op, maar durf ook nog even verder te brainstormen.

Wat kun je nog meer bedenken bij deze opdracht? Maak bijvoorbeeld een mindmap om verschillende ideeën te onderzoeken. Het kan zijn dat je op die manier meer verrassende ingevingen krijgt of ideeën aan elkaar kunt knopen voor een extra origineel verhaal.

Misschien kom je erachter dat je eerste idee toch het beste idee is. Helemaal goed! Dan heb je het idee in ieder geval getest en kun je met een gerust hart gaan schrijven.

Wil je meer tips om een verhaal te schrijven aan de hand van een foto? Die kun je hier vinden.

 

Deel je tijd goed in

 

Gun jezelf genoeg tijd! Niet alleen om je verhaal te schrijven, maar ook om het op te poetsen voordat je het instuurt.

Zet de deadline in je agenda en plan vervolgens wanneer je gaat schrijven en herschrijven.

Je zal niet de eerste zijn die graag mee wilt doen, maar het blijft uitstellen totdat de deadline is verstreken…

 

Herschrijf je verhaal

 

Het is altijd een feestelijk moment, wanneer je eerste versie af is. Het is je gelukt! Je hebt vanuit het niets een heel verhaal verzonnen en opgeschreven! Gefeliciteerd!

Maar het stuur het niet meteen in voor de schrijfwedstrijd.

Laat je verhaal een dag of nog iets langer liggen. (Ligt er een beetje aan hoe lang je nog hebt tot de deadline.) In die korte pauze krijg je nieuwe energie om naar je verhaal te kijken.

Je kunt ook een proeflezer inschakelen, om te ontdekken of je verhaal overkomt zoals je bedoelt.

Met die feedback en je frisse blik spot je spelfoutjes en kromme zinnen, die je kunt verbeteren. Daar wordt je inzending beter van.

 

Dubbelcheck de voorwaarden en spelregels

 

Wanneer je tekst helemaal af is, kijk dan nog een keer of je tekst aan alle voorwaarden van de schrijfwedstrijd voldoet. Is je verhaal niet te lang of te kort? Staat hij in het juiste lettertype of bestandsformaat?

Om jezelf en de organisator stress te besparen, zorg ervoor dat je jouw tekst in één keer goed instuurt. Soms mag je een nieuwe versie van je tekst inzenden als je een foutje opmerkt, maar niet altijd.

Vind je een spelregel niet helemaal duidelijk? Neem dan eerst contact op met de organisator.

Wijk je van de opdracht af, maar wil je niets meer aan je tekst veranderen? Dat mag – het is en blijft jouw verhaal. Stuur het dan alleen niet in voor de schrijfwedstrijd. De spelregels zorgen voor een eerlijke behandeling van alle deelnemers, ze zijn er niet voor niets! Je kunt je verhaal prima op een andere manier delen, bijvoorbeeld via Facebook. Je kunt erbij vermelden dat de inspiratie begon bij de schrijfwedstrijd, maar dat hoeft niet.

 

Maak je niet druk om de concurrentie

 

In een schrijfwedstrijd weet je nooit wie er nog meer meedoen. Je weet niet hoe oud ze zijn, hoe veel verhalen ze al hebben geschreven, of ze al eerder een wedstrijd hebben gewonnen of een verhaal hebben gepubliceerd.

Je weet heus wel dat je geen appels met peren moet vergelijken. En in dit geval is het meer als een appel vergelijken met een onbekend aantal andere fruitsoorten.

Focus je op je eigen verhaal! Ben je er blij mee? Dan is het goed genoeg.

Daarom raad ik je ook zo aan om je niet te haasten. Door jezelf tijd te gunnen, wordt je verhaal beter. Het gaat er bij een schrijfwedstrijd niet om wie de snelste is. De meeste verhalen komen altijd binnen vlák voor de deadline!

 

Geen prijs? Geen probleem!

 

Heb je niet gewonnen? Dat is balen. Dat mag je best even jammer vinden! Maar blijf niet vastzitten in dat negatieve gevoel.

Het betekent niet automatisch dat je een slecht verhaal hebt geschreven, of dat je maar moet stoppen met schrijven. Misschien waren er simpelweg te veel verhalen die technisch beter in elkaar staken, misschien was het een kwestie van smaak en paste jouw verhaal net niet bij de voorkeuren van de jury. Ga in ieder geval niet in discussie over de uitslag, dat komt onprofessioneel over.

Leer van de feedback die je krijgt. En als je geen feedback krijgt, dust yourself off and try again. Blijf schrijven! Je wordt vanzelf beter.

 

Wat is jouw ervaring met schrijfwedstrijden? Laat een reactie achter!

Wil je een mailtje ontvangen wanneer ik weer een schrijfwedstrijd organiseer? Meld je aan voor mijn gratis schrijftips en –oefeningen.

3 Comments

 1. Momenteel ben ik aan mijn derde schrijfwedstrijd manuscript bezig. De eerste was twee maanden terug, waarbij de deadline al een week later was. Het ging om een (heel) kort verhaal van maximaal 1500 woorden van Boekenkrant. Dat was niet alleen mijn eerste wedstrijd, maar ook mijn eerste (hele) korte verhaal.
  Helaas val ik niet onder de toppers die feedback kregen, maar ik ben nog steeds blij met wat ik geschreven heb.

  Mijn tweede schreef ik direct daar achteraan, waarbij ik iets meer tijd had, maar dat mochten maximaal 7500 woorden worden. Fantasy. Heel spannend, want op de uitslag moet ik lang wachten, tot september.

  Inmiddels ben ik aan mijn derde wedstrijd epistel begonnen. Ook een Fantasy met maximaal 7500 woorden, maar een totaal ander verhaal dan het vorige. Hier heb ik lekker de tijd voor – tot eind september – en daar maak ik dankbaar gebruik van. Nu kan ik dan ook gebruik maken van tips over hoe je een wedstrijd kunt winnen. 😉

  Reply
  • Leuk om te horen, Marit! Zo te horen bouw je het goed op, zodat je jezelf steeds meer uitdaagt. Veel succes en plezier met je wedstrijdverhalen!

   Reply
 2. Mogen wij je korte verhalenverteller lezen en proficiat met je prijs

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *