Reflecteren voor schrijvers: een ander soort schrijfoefening

Reflecteren voor schrijvers: een ander soort schrijfoefening

Veel schrijvers kijken alleen maar vooruit. Dat kan heel frustrerend zijn, bijvoorbeeld omdat hun boek nog stééds niet af is of omdat ze wéér een afwijzing hebben ontvangen.

Daarom kan het helpen om af en toe bewust stil te staan. En hoe kunnen wij schrijvers dat het beste doen? Juist, door erover te schrijven!

De vragen hieronder helpen je in kaart te brengen waar je vandaan komt, waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Wanneer je dat weet, is het een stuk makkelijker om vooruit te komen.

Pak je favoriete schrijfspullen en ga er even rustig voor zitten. Let op: je hoeft geen supermooie teksten te schrijven. Je hoeft je antwoorden op deze vragen met niemand te delen, je doet dit voor jezelf. Als je antwoorden op deze vragen uiteindelijk leiden tot een blogpost, gedicht of verhaal, is dat alleen maar mooi meegenomen :)

 

Reflectievragen voor schrijvers:

 

  1. Wat heb je de afgelopen tijd gedaan ten dienste van je creativiteit?

Het gaat dus niet alleen om schrijven. Misschien heb je een fijne schrijfplek ingericht of een (online) workshop of cursus gevolgd. Een schrijfboek lezen telt ook!

 

  1. Waar heb je de afgelopen tijd van genoten?

Denk aan boeken, films, liedjes, gebeurtenissen, gesprekken, locaties… Dit kan allemaal uitgroeien tot inspiratie voor nieuwe verhalen!

 

  1. Wat heb je afgemaakt?

Ook al is het ‘maar’ een lelijke eerste versie van een tekst en weet je dat er nog veel aan moet gebeuren, je mag dit vieren!

 

  1. Wat wil je de komende periode leren, schrijven of delen? Wat is de eerste stap die je kunt zetten om dat te doen?

Als ik je ergens mee kan helpen, hoor ik dat natuurlijk graag! Je mag me altijd een mailtje sturen.

 

Deze vier vragen kunnen je al veel rust en inzicht opleveren. Smaakt het naar meer? Je vindt meer reflectievragen in mijn boek Schrijverig.

 

Wat wordt jouw volgende stap? Laat een reactie achter!

Vond je dit een leuk artikel? Meld je dan aan voor meer gratis schrijftips en -oefeningen.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *