Lees meer! Hier zijn de populairste schrijftips van 2021 van schrijfcoach Kelly Meulenberg

De populairste schrijftips van 2021

Het nieuwe jaar is begonnen! Misschien was 2021 het jaar waarin je al je schrijfspieren getraind hebt, of misschien wordt 2022 het jaar waarin je eindelijk je schrijfdromen gaat waarmaken.

Wat je plan ook is, neem eens een kijkje bij de populairste schrijftips van 2021. Deze blogposts zijn het afgelopen jaar het meest gelezen. Fris je geheugen op of ontdek een gouwe ouwe! Ik wens je veel lees- en schrijfplezier.

Wil je zeker weten dat je nooit een tip mist? Meld je dan aan voor mijn gratis schrijftips en -oefeningen.

 

#1 Zo begin je met creatief schrijven

 

Wanneer je net begint met schrijven (of net hebt besloten om je hobby serieus te nemen) is het belangrijk om veel verschillende dingen uit te proberen. Zo ontdek je wat je leuk vindt, waar je meer over wilt leren en wat je lekker laat liggen omdat het (nu) niet bij jou past.

Maar waar begin je? In dit artikel help ik je te kiezen. Lees verder

 

#2 Versterk je spanningsboog met de Piramide van Freytag

 

Gustav Freytag was een Duitse (toneel)schrijver die veel onderzoek deed naar spanningsbogen. Zijn piramide was een van de eerste dingen die ik leerde tijdens mijn studie Literatuur en ik heb er nu nog steeds veel aan!

Als je de piramide eenmaal snapt, zie je hem verschijnen in superveel boeken, films en series. Lees verder

 

#3 Hoe schrijf je een verhaal bij een foto?

 

“Een beeld zegt meer dan duizend woorden” is een bekend cliché. Maar als je een goed verhaal wilt schrijven, moet je meer doen dan alleen beschrijven wat er op de foto staat. Dat maakt foto’s zo interessant voor een schrijver.

Hoe schrijf je een verhaal op basis van een foto? In dit artikel help ik je om stap voor stap een idee voor een verhaal te ontwikkelen. Lees verder

 

#4 Wat je kunt leren van het zeer korte verhaal

 

Het zeer korte verhaal (zkv) is een superleuke vorm om mee te spelen. Als je een beginnende schrijver bent, kun je er snel veel van leren. Als je een roman schrijft, is het schrijven van korte verhalen een nuttige afleiding wanneer je even pauze nodig hebt van je manuscript.

In dit artikel leg ik je uit waarom, bespreek ik een voorbeeld en heb ik een mooie schrijfoefening voor je. Lees verder

 

#5 Schrijfoefening: Een personage interviewen

 

Om een boeiend verhaal te kunnen schrijven, heb je interessante personages nodig. De gebeurtenissen in je verhaal – en dus het plot – zijn immers afhankelijk van wat je personages doen. Een interview met je personage(s) is een ontspannen manier om na te denken over je verhaal. Je kunt lekker dagdromen, maar tegelijkertijd verzamel je veel interessante informatie. Lees verder

 

Wat is de beste tip die jij het afgelopen jaar gekregen hebt? Laat een reactie achter!

Heb je trek in meer schrijfoefeningen? Kijk dan eens naar mijn boek Schrijverig.