Maria Staal en Petra van der Ploeg, van de podcast Schrijven en Uitgeven

Een podcast over schrijven en uitgeven? Goed idee!

Als je op zoek bent naar schrijftips in het Engels, word je overspoeld met boeken, sites, podcasts en video’s die je van alles kunnen vertellen. Van beginnen met je verhaal tot het vinden van een uitgeverij, alles is te vinden! Maar ja, dan moet je Engels wel goed genoeg zijn om het allemaal te begrijpen. En de Nederlandstalige boekenmarkt werkt lang niet altijd hetzelfde als de Engelstalige boekenmarkt…

Gelukkig zijn daar Maria Staal en Petra van der Ploeg! Zij hebben jarenlange ervaring met het schrijven van boeken in binnen- en buitenland. Nu delen ze hun kennis in de podcast Schrijven & Uitgeven. Mag jij raden waar die over gaat 😉

Ik heb een uurtje met hen gezoomd, maar daar hadden we makkelijk nog een paar gezellige uurtjes aan vast kunnen plakken! Je krijgt van mij dus 100% garantie dat ze de moeite waard zijn om naar te luisteren.

 

Wie zijn Maria en Petra?

 

Ik vind het heel tof hoe Maria en Petra hun internationale ervaring inzetten om Nederlandstalige schrijvers verder te helpen. Bovendien zijn er nog weinig Nederlandse podcasts over schrijven!

Maria Staal gaf in 2007 haar eerste boek uit en onderhoudt een blog waar ze schrijvers alles leert over het uitgeven van boeken en de marketing daarvan. Ook heeft ze een inmiddels populaire Facebookgroep opgezet waar schrijvers bij elkaar komen en van elkaar kunnen leren.

Van de 14 boeken die Maria heeft geschreven en gepubliceerd, gaan vijf daarvan over schrijven, uitgeven en de valkuilen bij het zoeken naar een uitgever. Haar boek Marketing voor schrijvers heb ik eerder besproken op m’n blog.

Petra van der Ploeg heeft inmiddels vijf Engelstalige fantasyboeken uitgegeven en is in 2016 als schrijfcoach begonnen met het begeleiden van fantasyschrijvers. Zij weet als geen ander hoe een lezer mee te nemen in het verhaal en motiveert de schrijver hun beste werk te produceren.

Volgens Petra is mindset de belangrijkste tool in het professioneel schrijven en uitgeven van een boek. Daarbij maakt ze zich sterk voor het samen doen, want schrijvers zijn geen concurrenten maar collega’s.

 

Wat hebben we besproken?

 

Maria en Petra zien het hele proces vaneen boek schrijven, produceren en uitgeven als iets dat je met vallen en opstaan doet. Maar het is als ‘een vak dat je kunt leren, en waar je langzaam beter in wordt,’ aldus Maria. En hoe meer betrouwbare informatie je leert, hoe beter dat gaat.

Hoewel ze elkaar mooi aanvullen qua werkwijzen en interesses, zijn ze (plus ik) het over veel belangrijke zaken volledig met elkaar eens. Waar we in ieder geval vanaf moeten, is het idee dat zelfstandig uitgegeven boeken per definitie prut zijn. Maar iedere schrijver die weigert te investeren in hun boek helpt dat stigma in stand te houden.

‘Neem jezelf serieus,’ zegt Petra. ‘Je gaat geld vragen voor je boek, dus zie jezelf als professional.’ En je kunt niet in je eentje alle rollen, zoals redacteur en vormgever, op professioneel niveau vervullen. ‘Vraag jezelf dus niet af hoe je je boek uitgeeft, maar met wie.’

Maria: ‘Het gaat uiteindelijk om de lezer, dat die het verschil niet ziet tussen een boek dat traditioneel is uitgegeven en een boek van een selfpubber. Het moet niet uitmaken door wie het is uitgegeven.’

Zorg dus dat je een boek van topkwaliteit aflevert én dat het vervolgens goed te vinden is. Daar laten veel schrijvers nog kansen liggen.

Petra: ‘Sommige schrijvers willen geen e-book en niet in de bibliotheek liggen en blijven dan met hun oplage op zolder zitten. Op hoe meer plekken je ligt, hoe meer mensen je boek zullen zien. Daarnaast zijn mensen minder geneigd een boek te kopen op een auteurswebsite, dan op een site die ze goed kennen. En als ik een goed e-book lees dat deel 1 in een serie is, dan komt de hele serie in de kast.’

Kortom: maak het je toekomstige lezers zo makkelijk mogelijk om je boek te vinden en te kopen. Meerdere wegen leiden naar Rome!

 

Plotten vs pantsen en andere discussies

 

Maria en Petra zijn het niet altijd met elkaar eens. Dat maakt de podcast natuurlijk extra interessant. Zo zijn ze niet hetzelfde type als het gaat om plotten en pantsen. Ben je benieuwd wie van de twee in jouw team zit? Of heb je überhaupt geen idee waar dit over gaat? Dan moet je zeker naar de podcast luisteren.

 

Hier luister je naar de podcast Schrijven & Uitgeven

 

De podcast Schrijven & Uitgeven is te vinden waar jij podcasts luistert en via de eigen site.

Wil je liever live tips van Maria en Petra krijgen? Dan moet je op 20 juni 2022 naar Rotterdam komen. Tijdens 20BooksHolland zitten ze namelijk samen in een panel. En ik ben er ook!

 

Ga jij de podcast luisteren? Laat een reactie achter!

Vond je dit een nuttig artikel? Meld je aan voor mijn gratis schrijftips en -oefeningen, dan krijg je er nog meer!