Stel, je hebt na urenlang schrijven, schrappen, spelen en ploeteren eindelijk je boek af. Gefeliciteerd! Nu sta je voor de volgende uitdaging: hoe zorg je ervoor dat het ook gekocht en gelezen wordt? Daar komen marketing en promotie om de hoek kijken.
Als je er even naar googlet, kom je ontzettend veel marketingtips tegen. Het is makkelijk om te verdwalen tussen alle goedbedoelde adviezen! En er komen meer uitdagingen bij kijken: veel tips en experts zijn Amerikaans en kun je niet allemaal naar de Nederlandse boekenwereld ‘vertalen’. Bovendien verandert de marketingwereld heel snel, dus wat een paar jaar geleden een goede tip was, kan nu alweer achterhaald zijn.
Waarom moet je als schrijver aan marketing doen?
Bij het woord ‘marketing’ denk je misschien aan irritant verkoopgedrag. Aan iemand die je probeert iets door de strot te duwen, ook al zit je daar niet op te wachten. Dat idee mag je laten varen!
Of je er nu moeite voor doet of niet, je hebt een imago. Wanneer mensen je zien, hebben ze een bepaald beeld bij je. Een bankier kleedt zich anders dan iemand die ijsjes verkoopt op het strand. De een is niet beter dan de ander, ze hebben gewoon verschillende doelen en bevinden zich op verschillende plekken.
Marketing is niets meer dan dat je bewust bedenkt wat voor beeld je neer wilt zetten, zodat je je gedrag en uiterlijk daarop kunt laten aansluiten.
Hetzelfde geldt voor boeken. Een kookboek ziet er anders uit en wordt op andere plekken verkocht dan een dichtbundel. Je kunt best vragen of ze in de kinderboekenwinkel jouw dikke pil over kwantummechanica willen verkopen, maar waarschijnlijk zeggen ze ‘nee’. En als je dan aan blijft dringen, mogen ze je best irritant vinden 😉
Marketing is helemaal niet naar en je kunt het leren. Sterker nog: je hebt tegenwoordig geen keus. Uitgeverijen hebben geen budgetten meer beschikbaar om dit volledig uit handen van de schrijver te nemen. Als je in eigen beheer uitgeeft, ben je sowieso volledig verantwoordelijk voor de productie en verkoop van je boek. Je kunt je er dus maar beter in gaan verdiepen!
Waar begin je als Nederlandstalige schrijver met je marketing?
Nou, bijvoorbeeld met het boek ‘Marketing voor schrijvers’ van self-publishing expert Maria Staal*. Dit is het tweede deel van haar serie ‘De praktische gids’ en het boek doet die naam eer aan.
Het is een praktisch overzicht van de belangrijkste onderdelen waar je als schrijver rekening mee moet houden. Wat is marketing eigenlijk? Wat is het verschil tussen marketing en promotie? Waar moet je op letten met een e-maillijst, een website en social media? En waarom werken die dingen beter dan foldertjes uitdelen?
Staal neemt je stap voor stap mee en geeft je de meest belangrijke, ‘tijdloze’ informatie. Ze legt veel termen helder uit (er staat ook een handige woordenlijst achterin). Bovendien gaat ze uitgebreid in op de AVG, de wetgeving die in 2018 de regels rondom het verzamelen van persoonsgegevens aanscherpte.
De uitgeefwereld en de marketingwereld veranderen snel. Over tien jaar gaan we ongetwijfeld anders om met on- en offline manieren om boeken uit te geven en te promoten. Dit boek brengt je in ieder geval op de hoogte van de belangrijkste begrippen en aandachtspunten, zodat je er een paar jaar mee vooruit kunt.
Wie moet dit boek lezen?
Marketing, moet dat nou? Ja dus. Of je jouw boek nu traditioneel of in eigen beheer uitgeeft, jij bent verantwoordelijk voor (in ieder geval een deel van) de marketing- en promotieactiviteiten.
Zodra je weet dat je een boek wilt uitgeven, kun je beginnen met leren over marketing en promotie. ‘Marketing voor schrijvers’ is een uitstekend startpunt.
Heb je al een aantal titels uitgebracht en ben je niet ontevreden over de verkoopresultaten? Dan ben je wellicht al bekend met alle info in dit boek. Als je er klaar voor bent om het grootser aan te pakken, heb je misschien meer aan Amerikaanse adviezen. Gelukkig geeft Staal ook een aantal leestips achterin het boek.
‘Marketing voor schrijvers’ van Maria Staal is verkrijgbaar in paperback en als e-book, o.a. via bol.com.
*Disclaimer: Maria Staal heeft me een recensie-exemplaar gestuurd in ruil voor een eerlijke bespreking.
Wat ga jij doen om je boek te promoten? Laat het hieronder weten!
Vond je dit een leuk artikel? Meld je dan aan voor meer gratis schrijftips.