Een succesvolle schrijver word je niet zomaar. Naast dat je een goed en opvallend boek moet schrijven (en liever meer dan een), zijn er ook een hoop andere zaken waar je aan moet denken. Deze tips, gebaseerd op een lezing die ik gaf op University College Roosevelt, helpen je op weg naar een mooie schrijverscarrière:
1. Schrijf
Zo vaak als je kunt, zo veel als je kunt. Schrijf niet alleen aan je huidige project, maar ook aan andere verhalen, gedichten, essays… Het is het meest logische advies dat je zult krijgen, maar ook het moeilijkste om op te volgen. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd pen en papier bij de hand hebt om ideeën en ingevingen op te schrijven (vooruit, je smartphone telt ook).
2. Lees
Niet alleen de boeken of gedichtenbundels van schrijvers die je kent of die je leuk lijken, maar juist ook boeken die je zelf niet snel zou oppakken. Hou ook een oogje op het nieuws: kranten en nieuwssites plaatsen regelmatig vreemde verhalen waar je inspiratie uit kunt halen. Zo kwam ik ook op het idee voor mijn roman!
3. Geef toe
Je bent een schrijver en dat moet iedereen weten. Als jij je niet als schrijver durft te profileren, hoe weten ze dan dat ze je verhalen of gedichten kunnen lezen? Wanneer mensen je vragen wat je doet, zeg dan dat je schrijft en vertel daarna pas over je huidige baan of opleiding. MM Finck weet hoe moeilijk het is om een succesvolle schrijfster te worden wanneer niemand weet dat je schrijft.
4. Speel
Maak een paar schrijfoefeningen om jezelf op te warmen of om op nieuwe ideeën te komen wanneer je vastzit. Probeer de oefeningen op deze blog en investeer in een paar goede boeken met schrijfoefeningen – binnenkort zal ik je mijn favorieten verklappen. Het geeft niet als deze stukjes niet in je roman terecht komen, dat zorgt er juist voor dat je ontspant tijdens het schrijven.
5. Deel
Ik ben ervan overtuigd dat je het beste leert hoe je jouw verhalen kunt verbeteren door commentaar te krijgen van andere schrijvers. Vind een paar (desnoods online) schrijfmaatjes, deel je werk en help elkaar om het meeste uit jullie verhalen en gedichten te krijgen. Mocht je niemand kunnen vinden, dan ben ik er altijd om je te coachen.
6. Treed op
Trek de stoute schoenen aan en doe mee aan open podia, slamwedstrijden en andere voorleesavonden. De eerste keer is doodeng – en alle honderdduizend keren daarna ook – maar je mag gelukkig van je papiertje aflezen, het geeft een ontzettende boost aan je zelfvertrouwen en je leert een hoop medeschrijvers en literatuurliefhebbers kennen.
7. Stuur op
Stuur je teksten op naar tijdschriften en doe mee aan schrijfwedstrijden! Ja, je zal een aantal keer worden afgewezen. Dat hoort nu eenmaal bij het vak. Maar de aanhouder wint en als je niets instuurt, zul je ook nooit gepubliceerd worden.
8. Tweet
Social media is een uitstekende manier om mensen te laten weten dat je schrijver bent. Twitter is met name handig omdat je op een hele laagdrempelige manier contact kunt maken. Plaats en deel berichten over boeken, schrijven en andere dingen die je inspireren. Stel jezelf voor aan schrijvers, uitgevers, tijdschriften en mij natuurlijk. Deel interessante gedachten en links en voor je het weet heb je een leger aan fans!
Geïnspireerd of aangemoedigd door deze tips? Deel ze met je (schrijf)vrienden!
Goede en handige tips! Doe je zelf vaak mee aan open podia en voorleesavonden?
Dankjewel HesterAnne! Ik heb zelf al een tijdje niet meer meegedaan, maar mis het wel… Moet maar even op zoek gaan naar leuke events of misschien zelf iets organiseren :)