Schrijfoefening Boekenweek 2020: Rebellen en Dwarsdenkers

Schrijfoefening Boekenweek 2020: Rebellen en Dwarsdenkers

Het is alweer maart, dat betekent tijd voor de Boekenweek 2020! Natuurlijk vier je dat door boeken te kopen (bij je lokale boekhandel) en te lezen, maar je kunt ook schrijven over het thema.

Dit jaar is het thema Rebellen en Dwarsdenkers. “Van de dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld tot de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo. In de literatuur is er ruimte voor al die geluiden,” aldus de organisator CPNB.

I love it. Schrijf je mee?

 

Stap 1: Dwarsdenken

Hieronder vind je een lijstje woorden. Schrijf voor ieder woord een tegenovergestelde op. Er zijn geen foute antwoorden, zolang het voor jou als het tegenovergestelde aanvoelt, is het goed!

 

 • uitdaging
 • stout
 • barricade
 • vrijheidsvechter
 • rockster
 • feminist
 • vredesvlag
 • generaal
 • opstand

 

Stap 2: Verzamelen

Kies een van de woorden of je antwoorden uit de stap hierboven.

Maak een lijst of mindmap.

Waar doet dit woord je nog meer aan denken? Namen, dingen, plekken, gevoelens, herinneringen, zintuiglijke indrukken, rijmwoorden… alles kan en mag! Schrijf alles op wat je te binnen schiet.

 

Stap 3: Schrijven

Schrijf nu een kort verhaal, blogpost of gedicht op basis van je lijst.

Begin met ‘Ik geloof dat…’

Een variant hierop mag ook: ‘Hij gelooft dat…’, ‘Zij geloofde dat…’, ‘Wij geloven dat…’

 

Uitgeschreven?

Ik ben heel benieuwd naar wat je hebt geschreven! Zet het in de reacties hieronder (dan kunnen andere schrijvers het ook lezen). Als je feedback wilt, kun je ook altijd een coachsessie boeken.

 

Ik wens je deze Boekenweek heel veel lees- en schrijfplezier!

Vond je dit een leuk artikel? Meld je dan aan voor meer gratis schrijftips en -oefeningen.

5 Comments

 1. tegenovergestelde

  uitdaging gemakzucht
  stout lief
  barricade drempelloos
  vrijheidsvechter terrorist
  rockster balladezanger
  feminist meeloopster
  vredesvlag piratenvlag
  generaal deserteur
  opstand vrede

  verzamelen

  vrede

  Irene, duif, Wageningen, vrijheid, angstloos,blijheid, geluksgevoel, ede, bede, mede, Neede, rede, tweede, trede.

  Vrede

  Er was eens een meisje Irene, die had een duif in een tilletje in het mooie Wageningen. Zij leefde in vrijheid en ging angstloos door het leven. Zij was altijd al een blij kind en ze gaf een ieder die haar kende een geluksgevoel. Toen echter verhuisde ze naar Ede. Ze hield in de kerk een bede of ze niet weer naar haar huis mocht gaan. Maar iemand deelde haar mede, dat dat echt niet zou gaan. Toen dacht ze ik ga naar mijn oma in Neede, die brengt mama vast wel tot rede. Want ook al ben ik de tweede van het gezin, ik ben ook een belangrijke trede op de ladder van het gezin en mag ook best een woordje mee spreken.
  Uiteindelijk moest Irene zich er toch bij neerleggen, maar haar moeder kon haar uitleggen waarom ze deze stap moesten zetten, maar ze beloofde dat ze 1x per maand een weekend bij haar tante in Wageningen mocht logeren, zodat ze toch haar vriendinnen kon blijven bezoeken. Met dat compromis kon Irene leven en zo werd ze ook weer het gelukkige meisje en werd het in het gezin weer vrede.

  groetjes Jacqueline

  Reply
  • Leuk, Jacqueline, dat spelletje met rijmwoorden in een stukje proza!

   Reply
 2. Ik geloof dat mijn verleden op de School met de Bijbel aan de Hoogeveensche Vaart NZ een onuitwisbare indruk op mijn wereldbeeld heeft gemaakt. Het geweld van klompen, vuisten, kreten en rechtvaardigheidsdrang, waarmee wij in de 6e klas tegen de Openbaren van de overkant optrokken, echoot nog steeds na in mijn beoordeling van alle misstanden in de wereld. Ik zou willen dat de sterkste jongen van onze school, Benting Rabbers, zich eens bemoeide met de slapheid van de EU, de domheid van de weerzinwekkende bietebauw in het Witte Huis, en de traagheid van onze regering, om orde op zaken te stellen. Het was mooi dat dat kon in onze jeugd. Ik ben bang dat hij zich tegenwoordig als berustend burgermannetje nergens meer mee bemoeit. Maar af en toe zal hij net als ik met tevredenheid terugdenken aan de Slag om de Brug, waarin we de Openbaren verpletterden.

  Reply
 3. uitdaging 😝 comfort zone
  stout 😝 braaf
  barricade 😝 bank voor couchpotatoe
  vrijheidsvechter 😝 geldslaaf
  rockster 😝 hijgend hitmachientje (caching boys)
  feminist 😝 mannelijk chauvinistisch zwijn
  vredesvlag 😝 declaration of war
  generaal 😝 spirituele leraar
  opstand 😝 in slaap gesust

  Ik koos voor opstand en in slaap gesust; heilig vuur, helend vuur, pan, genieten, onmatigheid, passie, elektriserende energie, zuivering, carnaval, Brabant, vasten, … corona virus :) (kan er iets zonder .. ?) en dwarsdenken!

  DUIVELS GEBED

  Ik geloof dat ik je sinds lang weer voel. Zijn het jouw fluisterend zacht, op en neer over mijn ruggengraat trippeltoetsende geitenwollenbokkenpoten, die jouw wederkomst in mij aankondigen. Beangstigend lekker tintelt de belofte aan jou door mijn langzaam ontwakende, opwarmende lichaam; ik voel je elke bloed -, zenuw -, energiebaan afstoffen en volpompen met langzaam louterend, lustvol leven.

  De duivel zij geloofd, want waarom, och mijn hemeltje, ach mijn helletje, Pan, waarom heb jij mij eerder verlaten?
  Uitgeblust en leeg bleef ik achter, gevuld slechts met vragen. Was mij passie niet totaal genoeg, mijn overgave niet volledig? Bereed ik de golven van genot niet langdurig, niet orgastisch genoeg of was mijn onmatigheid zonder overtuiging?
  Jouw antwoorden bereikten me niet, jouw vuur was nog een nagloeiende sintel, een onmachtige stem. Gedwongen in mezelf kerend vond ik in mijn, in de leegte echoënde vragen een weg. Een weg terug?

  Brand weg nu dus mijn ‘Ik’ en ‘Mijn’ en ‘Niet Genoeg Zijn’! Stuur je inslaande bliksem van 2000 volt rechtstreeks door hersenpan en ruggengraat, sissend, koortsachtig dansend naar mijn centrum. En laat mij delend, stralend, jouw kanaal, jouw vuur zijn!

  Wees welkom, treed binnen alsjeblieft en houdt weer huis in mij!

  Reply
 4. Schrijfoefening boekenweek 2020
  Rebellen en dwarsdenkers

  Tegenovergestelde van
  Uitdaging – passief
  Stout – lief
  Barricade – grenzenloos
  Vrijheidsvechter – oorlogsvoerder
  Rockster. – volkszanger
  Feminist – patriarch
  Vredesvlag – geweer/pistool
  Generaal. – onderdaan
  Opstand – vrede

  Mindmap
  Grenzenloos
  • Vertrouwen
  cirkel – rond/bal – aardbol
  • Liefde / Vriendschap
  huwelijk – vriendin – ouders
  • Arts
  ziekte – hoop – genezen
  • Dominee/pastoor
  geloof – zegen – kerk – gemeenschap – niet meer geloven

  Verhaal
  Hij geloofde het nog steeds niet. Hij Jannes, de eenvoudige jongen, oudste van 6 kinderen in een gelovig gezin, ging trouwen met Julia.

  Smoorverliefd werd hij toen zij in de 5e van het christelijk lyceum bij hem in de klas werd geplaatst. Ze was met haar ouders, broer en zus in het dorp komen wonen. In het dorp gebeurde niet veel spannends. Maar nu was Julia gekomen en hij was meteen verkocht. Hij droomde van een leven met Julia. Hij durfde haar niet aan te spreken. Zou hij iemand in vertrouwen nemen? En bij wie moest hij dan zijn? Zijn ouders zouden willen dat hij een meisje koos uit hun geloofsgemeenschap. Daar voelde hij niets voor. Zo’n conservatief leven als zijn ouders wilde hij echt niet. Het voelde als waren zij de onderdanen van de dominee. Nee zo ging hij niet leven, dat wist hij zeker.

  Na de middelbare school ging hij studeren en ging hij op kamers wonen. In zijn studententijd werkte hij hard maar zette hij ook de bloemetjes buiten. Verliefd was hij niet geweest. Weliswaar was hij Julia uit het oog verloren maar hij wist dat hij nog steeds van haar hield.
  Tijdens een weekend bij zijn ouders ging hij uit respect mee naar de kerk. Hij hoorde de dominee preken over het watertekort in Afrika en over de organisatie ZOA (zuid-oost Azië). Dat was het! Hij wilde met zijn kennis naar een land in nood, waar hij mensen kon leren hun leven beter te maken. Na zijn afstuderen weg- en waterbouwkunde, solliciteerde hij zij ZOA. Hij kon in Ethiopië aan het werk. Hij ging de Ethiopiërs leren hoe zij waterputten konden slaan om zo het tekort aan drinkwater te verhelpen. Zijn leven kreeg een andere invulling, maar hij was tevreden.
  Tot er een grote ramp met sprinkhanen was ontstaan en het Rode Kruis ook hulp kwam bieden.
  Hij geloofde zijn ogen niet toen hij een vrouw in Rode Kruis-tenue uit een truck zag springen. Hij knipperde een paar keer, maar het beeld dat hij zag bleef. Ze was het echt! Nooit had hij de hoop opgegeven dat hij haar terug zou zien. Nu, dacht hij, loop er niet meer voor weg. Dit moest zo gebeuren! Ze kreeg een hut niet ver van de zijne. In Nederland zou hij nu met een leeg kopje om suiker gaan vragen. Hij moest lachen om deze gedachte. Nee, hij ging haar vragen of ze in de avonduren iets met hem wilde drinken. De dag kroop zó langzaam voorbij. Keer op keer keek hij op zijn horloge. Toen eindelijk de avond viel over het kamp van de hulpverleners kwam zijn kans. Zou ze hem nog herkennen? Hij zou er nu snel genoeg achterkomen. Met een theekan en twee mokken ging hij naar haar hut. Hij kuchte en riep: “Hallo, hallo, mag ik u vragen een kop thee met mij te drinken?” Nietsvermoedend schoof Julia de voorhang van de hut opzij. Eerst zei ze niets. Jannes wist niet hoe hij het had. Herkende ze hem nu wel of niet? En dan eindelijk. “Jannes, je bent echt Jannes hè”? Jannes ontspande. Gelukkig ze had hem herkend. “Ja”, zei hij. “ik ben Jannes”.
  “Niet te geloven, zei Julia. Natuurlijk wil ik met jou een kop thee drinken. Wat is dit een ongelooflijke, bizarre ontmoeting”! De rest van de avond kwamen ze niet uitgepraat over hoe ze het leven hadden geleefd na de middelbare school. Ze was arts geworden en bij het Rode Kruis gaan werken. Haar relatie was gestrand.
  Terug in zijn hut, kon hij de slaap niet vatten. Hoe en wanneer moest hij haar zijn liefde verklaren? Zou ze hem uitlachen? Wat als zij hem niet ziet zitten? Zo lag hij de nacht te tobben en te piekeren. Een paar avonden later trok hij de stoute schoenen aan. “Julia”, zei hij “Julia, weet je dat ik stapelverliefd op je was en nog steeds ben?” Ze was even stil. In het schemer van de hut kon hij haar gezicht niet zien. Toen kwamen het verlossende woorden: “O Jannes, waarom heb je me dat toen niet gezegd? Heb je niet gemerkt dat ik jou ook leuk vond?” Jannes kon zijn oren niet geloven. Hier had hij jaren over gezwegen. Voorzichtig nam hij haar gezicht in zijn handen en kuste haar vurig. Hun liefde voor elkaar groeide in de loop van de maanden. Samen besloten ze voor een vakantie naar Nederland te gaan. In het vliegtuig vroeg hij haar ten huwelijk. Zo kwam het dat ze nu voor de ambtenaar van de burgerlijke stand stonden en hun liefde werd vastgelegd. Ze waren nu man en vrouw. Zo gingen ze een paar weken later weer terug naar Ethiopië. Voortaan sliepen ze in één hut! Ze waren gelukkig!

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *