Foto bij schrijfoefening: "Ooit ga ik een boek schrijven" van schrijfcoach Kelly Meulenberg - foto door neONBRAND via Unsplash

Schrijfoefening: “Ooit ga ik een boek schrijven over…”

Wil je ooit een boek schrijven? Blijf je het maar uitstellen? Begin je wel, maar kom je nooit verder dan een eerste hoofdstuk?

Je bent niet alleen. Er gaat zo’n statistiekje de ronde dat een miljoen Nederlanders willen schrijven. Volgens mij klopt dat aantal niet helemaal, maar ik weet wel zeker dat het er veel zijn. En als het makkelijk zou zijn, waren we allemaal bestseller-auteur!

Een boek schrijven is heerlijk en geeft voldoening, maar het is niet gemakkelijk. Je hoeft je er dus niet slecht over te voelen als je ermee worstelt. Of als je niet eens durft te beginnen.

Gelukkig kunnen we er wat aan doen!

 

via WiffleGif

 

Wat heb je nodig om een boek te schrijven?

 

Je hebt een hoop zaken nodig om een goed boek te schrijven:

  • een boeiend onderwerp
  • genoeg schrijftechnieken
  • ruimte in je hoofd en agenda
  • nog véél meer geduld en doorzettingsvermogen
  • een flinke portie geluk, als je een traditionele uitgever wilt vinden.

Bij iedere stap in het schrijf- en uitgeefproces kun je hulp inschakelen. Maar het is en blijft jóúw boek. Het gaat erom dat je geniet van de rit en trots bent op het eindresultaat! Probeer het daarom stap voor stap aan te pakken. Maak je nog niet druk om wat andere mensen ervan gaan vinden. Als jij een boek schrijft dat jij wilt lezen, dan volgt de rest vanzelf.

 

Hoe krijg je inspiratie voor een heel boek?

 

Je moet op zoek gaan naar een verhaalidee waar je zó enthousiast over bent dat je het niet los kunt laten. Anders wordt het te makkelijk om halverwege op te geven. Als je merkt dat je no matter what dit boek wilt schrijven, weet je dat je op de goede weg zit.

Dat is natuurlijk een hele zoektocht. De vragen in deze schrijfoefening helpen je om die zoektocht behapbaar te maken. Je sprokkelt allerlei puzzelstukjes bij elkaar, die je kunnen helpen om een verhaalidee op te bouwen dat perfect bij jou past.

 

Stap 1: Je inspiratiebronnen

 

Deze vragen helpen om je persoonlijke inspiratiebronnen in kaart te brengen. Beantwoord iedere vraag met een paar steekwoorden, daarna kun je alle tijd nemen om je antwoorden uit te breiden.

  1. Wat lees je graag?
    Denk aan onderwerpen, genres, schrijvers en titels.
  2. Wat voor films, series en/of tv-programma’s kijk je graag?
  3. Welke personages zijn je bijgebleven en waarom?
    Wat vind je opvallend, interessant, bewonderenswaardig, afstotelijk of aantrekkelijk aan hen?
  4. Wat voor relaties vind je interessant?
    Ik bedoel hier niet alleen romantische relaties. Denk aan vrienden, familieleden, vreemdelingen, mensen uit verschillende culturen, baas en werknemer, leraar en leerling, kind en huisdier en andere relatievormen.
  5. Welke emoties en gevoelens lijken je interessant om over te schrijven?
  6. Waar weet je nu al veel vanaf?
    Dankzij je opleiding, werk, verenigingen, familietradities, cultuur, hobby’s etc. Dit is meer dan je denkt!

Natuurlijk zijn er nog veel meer vragen die je jezelf kunt stellen om inspiratie te krijgen. Ik heb er een heel boek over geschreven! Ik vertel je graag meer over Schrijverig: Het inspiratieboek voor beginnende schrijvers.

 

Stap 2: Dagdromen op papier

 

Je hebt een beginnetje gemaakt met je puzzelstukjesverzameling. Heb je al leuke combinaties gezien? Zo ja, heel goed! Zo nee, geen probleem.

Voor deze stap kun je het beste pen en papier gebruiken. Je gaat namelijk lekker dagdromen op papier! Je mag alles opschrijven wat je wilt. Er zijn geen foute antwoorden en je hoeft dit aan niemand te laten zien.

Schrijf de volgende zin over en schrijf minimaal vijf minuten door, zonder te stoppen:

“Nu kan ik het misschien nog niet, maar ooit wil ik een boek schrijven over…”

Door het uit te schrijven, ben je er bewuster mee bezig dan wanneer je alleen maar denkt. Dat maakt het makkelijker om nieuwe ideeën op te doen.

 

via GIPHY

 

Ik wens je veel schrijfplezier! Laat je me weten waar je boek over gaat?

Vond je dit een leuk artikel? Meld je dan aan voor meer gratis schrijftips en -oefeningen.