Krijg meer zelfvertrouwen door affirmaties te gebruiken

affirmatiesGeloof je dat woorden iemand kunnen veranderen? Ik neem aan van wel, anders zou je niet schrijven. En daarom zijn affirmaties zo handig voor schrijvers.

In dit artikel leg ik je uit wat affirmaties zijn, wat je eraan hebt en hoe je ze gebruikt.

Want als schrijvers geloven we altijd in de kracht van woorden, maar wanneer we ons druk maken om onze eigen twijfels en angsten, vergeten we het vaak.

 

Wat zijn affirmaties?

Affirmaties zijn positieve statements die je tegen jezelf zegt of voor jezelf herhaalt om zo je zelfvertrouwen te versterken. Je maakt als het ware een korte pep talk voor jezelf.

Ik begon ermee toen ik in 2010 voor het eerst The Artist’s Way  van Julia Cameron doorwerkte en heb in de loop der jaren wat aanpassingen gemaakt – afhankelijk van mijn projecten en twijfels op het moment.

Ik vergelijk affirmaties graag met strafregels. Een kind dat ondeugend is krijgt strafregels om zijn lesje te leren – de boodschap wordt net zo lang herhaald tot hij hem nooit meer zal vergeten. Dat ga jij ook doen. Maar dan met een leuke boodschap.

In het begin zal het vreemd aanvoelen. Alsof je tegen jezelf zit te liegen. Zet door! Na een paar dagen, of misschien zelfs al na een paar herhalingen, zul je merken dat je onderbuikgevoel verandert.

Je krijgt steeds meer het gevoel dat je meent wat je zegt. Je mag er zijn, en dat zul je steeds meer geloven. En dat maakt het schrijven van je verhaal weer makkelijker.

 

Een paar affirmaties voor schrijvers

  • ‘Ik heb toestemming me te ontwikkelen als schrijver’
  • ‘Ik heb het recht tijd te maken voor mijn creativiteit’
  • ‘Ik heb de passie en het doorzettingsvermogen om een mooi verhaal te schrijven’
  • ‘Mijn verhaal is het waard verteld te worden’

Natuurlijk kun je affirmaties ook voor andere onderwerpen gebruiken. Je kunt ze zelf verzinnen of zoeken op bijv. Pinterest.

 

Hoe gebruik je ze?

De kunst zit hem in de herhaling. Je kunt de affirmatie bijvoorbeeld meerdere keren opschrijven (als ‘strafregels’), maar je kunt hem ook meerdere keren uitspreken terwijl je jezelf aankijkt in de spiegel.

Een andere goede manier is om de affirmatie op een zichtbare plek op te hangen, zodat je hem vaak ziet en er dus vaak aan wordt herinnerd. Je kunt hem opschrijven en bij je schrijfplek of bed hangen, of extra creatief doen en er een afbeelding mee ontwerpen om als achtergrond op je smartphone of computer te gebruiken.

 

Welke affirmatie ga jij gebruiken?

Ik daag je uit om een affirmatie te kiezen of te bedenken en deze een week te gebruiken.

Besteed er dagelijks aandacht aan, ook – juist!- als je er sceptische gevoelens bij hebt. Ontdek of je gevoelens veranderen, of je voorzichtig meer in jezelf gaat geloven.

Wil je meer inspiratie? Op Facebook deel ik regelmatig een affirmatie.

 

Welke affirmatie gebruik jij deze week? Of welke heeft voor jou goed gewerkt in het verleden? Laat een reactie achter!

Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan alsjeblieft via social media. Dankjewel 🙂