Welke schrijfoefening past bij jou? Blog door schrijfcoach Kelly Meulenberg. Foto door Ugo Mendes Donelli via Unsplash.

Welke schrijfoefening past bij jou?

Ik vergelijk schrijven vaak met een marathon lopen. Misschien krijg je op een dag de kriebel dat je dat wilt proberen, zo’n marathon. Maar dat betekent niet dat je je hardloopschoenen aantrekt en zomaar 42 kilometer rent.

In ieder geval niet zonder blaren.

Veel beginnende schrijvers stappen wel in die valkuil. Ze hebben zin om te schrijven, ze gaan zitten en beginnen te typen. Dat kan heel lang goed gaan!

In het allerbeste geval schrijf je in één keer een boek. Maar het zal nog geen logisch, boeiend, vermakelijk geheel zijn. Je zult nog aan je techniek en stijl moeten schaven voordat het echt af is. Helemaal als je het ooit naar een uitgeverij wilt sturen.

Zonder oefening een marathon lopen is eh, behoorlijk pijnlijk. Dat betekent niet dat je het niet kunt leren.

Voor schrijven geldt hetzelfde. Je moet trainen en doorzetten, dan is er van alles mogelijk.

Dus, hoe train je voor die marathon?

Door schrijfoefeningen te doen!

Schrijfoefeningen helpen je een betere schrijver te worden. Ze helpen je ideeën te ontwikkelen, technieken uit te proberen en ze houden je gemotiveerd. Een boek schrijven kan lang duren, maar voor een schrijfoefening heb je niet veel tijd nodig. Het voelt goed om iets af te maken, daar krijg je nieuwe energie van!

Voor iedere stap in het schrijfproces is wel een schrijfoefening te vinden. In dit artikel vertel ik je over drie verschillende soorten. Welke schrijfoefening past op dit moment het beste bij jou?

 

1. Persoonlijke schrijfoefening

 

Ik raad iedere schrijver aan om een dagboek bij te houden. Je hoeft niet iedere dag erin te schrijven, maar regelmatig je gedachten uitstorten op papier lucht heel erg op. Het geeft weer ruimte voor nieuwe, creatieve ideeën.

Heb je daar geen zin in? Dan zijn er schrijfoefeningen die je persoonlijke vragen stellen. Op die manier schrijf je gerichter. Je denkt hardop na over jezelf, je dromen en je doelen.

Je antwoorden op deze schrijfvragen zijn meestal puur voor jezelf bedoeld. Omdat je niet voor een lezer schrijft, is het ook makkelijker om je vreemdste gedachten en wildste dromen op te schrijven. Niemand zal het lezen!

En als er eenmaal iets op papier staat, is het makkelijker om verder te schrijven aan een ander verhaal of project. Je haalt de druk eraf om te presteren, en daardoor zal je waarschijnlijk mooier schrijven.

Bijvoorbeeld: Hoe ziet jouw ideale schrijfplek eruit?

In mijn boek Schrijverig vind je nog veel meer persoonlijke schrijfoefeningen.

 

2. Technische schrijfoefening

 

Een verhaal bestaat uit verschillende bouwstenen, zoals de personages, verhaallijn, dialogen en stijl. Technische schrijfoefeningen helpen je experimenteren met één van die bouwstenen. We kunnen nou eenmaal niet alles tegelijk oefenen 🙂

Dit type schrijfoefeningen kom je veel tegen tijdens schrijfworkshops en -cursussen.

Als je eens op je woordkeuze wilt letten: probeer een verhaal te schrijven zonder de letter ‘o’. Succes!

Schrijfoefeningen die je stap voor stap een verhaal laten schrijven, vallen ook in deze categorie. Bijvoorbeeld in dit blogartikel: Wat je kunt leren van het zeer korte verhaal.

 

3. Inspirerende schrijfoefening

 

Natuurlijk geven alle schrijfoefeningen je op de een of andere manier inspiratie, maar van deze groep schrijfoefeningen is dat het hoofddoel. Ze helpen je niet om jezelf beter te leren kennen of om een bepaalde techniek te oefenen, maar zorgen ervoor dat je verbeelding ‘aan’ gaat en je nieuwe ideeën opdoet.

Je kunt je bijvoorbeeld laten inspireren door een thema, een kleur of (een foto van) een vreemde situatie.

Misschien ken je de story cubes? Dat zijn dobbelstenen met plaatjes erop. Gooi de dobbelstenen en verzin een verhaal (of gedicht) bij de plaatjes die je ziet.

In mijn boek Schrijverig vind je trouwens verschillende hoofdstukken met inspirerende schrijfoefeningen.

 

Welke schrijfoefening je ook kiest, ik wens je veel schrijfplezier!

Vond je dit een leuk artikel? Meld je dan aan voor meer gratis schrijftips en -oefeningen.