1907 uitgeven in eigen beheer danny-zjV8ptYgcEo-unsplash

Uitgeven in eigen beheer: Zeg je baan nog niet op

En dan is het zover: je bent klaar met het schrijven van je boek. Gefeliciteerd! Zorg dat je het viert, want er staat je hierna nog een hele bak werk te wachten… 🙂

 

Klaar met schrijven, en dan?

 

Veel schrijvers onderschatten vooraf hoe veel er komt kijken bij het uitgeven van een boek.

Een traditionele uitgever neemt je een groot deel van dat gedoe uit handen, maar daarom betalen ze jou maar een klein percentage per verkocht boek. Misschien wil je een andere route bewandelen, bijvoorbeeld omdat je boek bij je bedrijf hoort of omdat je voor zo’n specifieke groep mensen schrijft dat een traditionele uitgeverij het niet commercieel interessant vindt.

Of en door wie je boek wordt uitgegeven, hangt af van veel meer zaken dan alleen de kwaliteit van je tekst.

 

Uitgeven in eigen beheer

 

Misschien is uitgeven in eigen beheer de optie die het best bij jou past. Dit houdt in dat jij de rol van uitgever op je neemt en de rest van het team om je heen verzamelt. Je koopt zelf de diensten in van de redacteur, vormgever, drukker, etc.

Jij bent ervoor verantwoordelijk dat het boek gemaakt, verkocht en verstuurd wordt. Het is veel werk, maar daar staat tegenover dat je meer controle hebt en meer geld per verkocht boek overhoudt.

 

Daar krijg je toch flutboeken van?

 

Uitgeven in eigen beheer had vroeger een slecht imago. Het stond gelijk aan onverzorgde boeken, met een onprofessionele opmaak en vol taalfouten. (Iedere schrijver kijkt immers over eigen foutjes heen, we hebben allemaal een eindredacteur nodig!)

Er waren – en zijn – oplichters op de markt, die achteloos van alles drukken zolang de hoopvolle schrijver maar betaalt. Ze besteden niet of nauwelijks aandacht aan de opmaak, spelling en promotie van je boek. Maar als jij zegt dat je tweeduizend exemplaren wilt afnemen, gaat de drukker lachend voor je aan het werk. En jij? Jij zit met buikpijn tussen alle onverkochte boeken op zolder. Want áls ze al over je boek horen, hebben lezers, recensenten en boekhandels geen trek in een lelijk boek vol fouten.

 

Dat willen we natuurlijk niet!

 

Gelukkig zijn er ook (steeds meer) goede partijen die ervoor zorgen dat jij een boek van professionele kwaliteit maakt én verkoopt.

Een daarvan is Bestelmijnboek, gerund door Esther Kraaijenbrink. Zij bieden online auteursbegeleiding en kennen een leger aan boekprofessionals, zodat je een goed team kunt samenstellen. Vervolgens kunnen ze je boek drukken, online verkopen en versturen. Hun filosofie? Hoe meer jij als auteur weet en hoe beter je boek is, hoe meer boeken je verkoopt. Daar verdienen zij dan weer aan. Win-win, iedereen blij!

 

Zeg je baan nog niet op

 

Esther heeft haar tips samengevat in het boek ‘Zeg je baan nog niet op’. Hiermee krijg je op een overzichtelijke manier een indruk van het eigen beheer-circus.

Ik zeg het er eerlijk bij: Esther en ik werken samen, maar ik zou je haar boek niet aanraden als ik het slecht vond!

Het boek is uitgekomen in 2017, maar op een paar genoemde websites na is het niet gedateerd. Het is ook nu nog een superhandig naslagwerk. De hoofdstuktitels spreken voor zich: Over schrijven, Over ontwerpen, Over drukken, enz. Zo vind je snel de tips die je zoekt.

Het boek biedt je transparante informatie, contacten, cijfers en vragen om over na te denken. En ja, bij vlagen is dat heel confronterend. Een uitgave in eigen beheer kan je veel opleveren, maar er komt ontzettend veel bij kijken.

Wil je wel dat jouw boek wordt uitgegeven, maar wil je niet zelf die kar trekken? Dan past een traditionele uitgeverij of dienstverlenende uitgeverij misschien beter bij je. Ook daar wordt je echter steeds meer geacht om ondernemend te zijn.

Overweeg je om een boek in eigen beheer uit te geven? Dan raad ik je aan om het boek aan te schaffen. Ook als je nog druk aan het schrijven bent! Er zijn een aantal promotie-onderdelen waar je prima vroeg mee kunt beginnen.

Je bestelt ‘Zeg je baan nog niet op’ op de site van Bestelmijnboek.

 

Ik wens je veel leesplezier. Laat je me weten wat je van het boek vond?

Vond je dit artikel inspirerend? Dan help je mij en andere schrijvers door het te delen op je social media.