Om een boeiend verhaal te kunnen schrijven, heb je interessante personages nodig. De gebeurtenissen in je verhaal – en dus het plot – zijn immers afhankelijk van wat je personages doen. Welke keuzes maken ze? Hoe reageren ze op gebeurtenissen, ontwikkelingen, onthulde geheimen?

Pakkende personages hebben verlangens en angsten. Goede en slechte kanten. Eigenschappen waar je lezers zich mee kunnen identificeren, waar ze van kunnen houden of die ze juist kunnen haten (want dat is ook leuk). Maar ja, hoe verzin je die? Een goede manier om nieuwe personages te verzinnen of om bestaande personages beter te leren kennen is door middel van een interview.

Waarom zou je een personage interviewen? Makkelijk: doen alsof je jouw personage(s) interviewt is een ontspannen manier om na te denken over je personages en verhaal. Je kunt lekker dagdromen, maar tegelijkertijd verzamel je veel interessante informatie.

 

Zo interview je een personage

  • Zoek een rustige plek, waar je een tijdje ongestoord kunt schrijven. Dit kan je standaard schrijfplek zijn, een prettig café of een plek die een rol speelt in je verhaal, zodat je echt in de stemming van je boek komt.
  • Bereid een paar vragen voor. Hoe ziet je personage er ongeveer uit? Hoe brengt hij/zij de dag door? Waar is hij/zij bang voor? Waar droomt hij/zij van? Welke goede eigenschappen heeft je personage? En wat voor slechte kanten?
  • Pak pen en papier of je laptop om de antwoorden uit te schrijven.
  • Beeld je in dat je met je personage aan tafel zit en stel hem of haar je vragen. Denk niet teveel na over de antwoorden, ga mee met je eerste ingeving. Verras jezelf! (En je kunt alle antwoorden later nog aanpassen.)

Tip: als jij je inschrijft voor mijn gratis schrijftips en -oefeningen ontvang je ook de handige pdf Bedenk een personage in tien minuten. Daarin staan heel veel vragen die je kunt gebruiken!

 

Meer vragen voor jouw personages

Welke vragen handig zijn om te stellen, hangt af van het verhaal dat je schrijft. Naast een aantal standaardvragen kun je allerlei vragen bedenken op basis van de thema’s, plaatsen en gebeurtenissen in je boek.

Schrijf je een chicklit? Dan kun je jouw personage vragen naar zijn/haar ideale partner, eerste date, slechtste date, favoriete liefdesliedje…

Schrijf je een thriller? Vraag dan of je personage wel eens iets illegaals heeft gedaan, of ze de politie vertrouwen, waar ze nachtmerries van krijgen…

Weet je al dat je hoofdpersonage een kok is? Vraag dan of hij/zij een lievelingsgerecht heeft, van wie hij/zij het koken heeft geleerd, of er iets is dat hij/zij niet lust…

De beroemde Franse schrijver Michel Proust heeft eens een vragenlijst over zijn eigen persoonlijkheid ingevuld. Die kun je natuurlijk ook voor je personages gebruiken! Een Nederlandse versie vind je hier.

 

Wat doe ik met de antwoorden?

Zorg dat je de antwoorden overzichtelijk opschrijft. Zo heb je een handig bestandje met belangrijke (en minder belangrijke, maar wel interessante) informatie over je personage. Hou dit bestandje bij de hand wanneer je verder gaat schrijven aan je verhaal, zodat je er snel naar kunt kijken als je even zonder ideeën zit.

Een andere leuke oefening is om een personage te bedenken dat het tegenovergestelde is van het personage dat je net hebt geïnterviewd. Dit nieuwe personage kun je dan als vijand in je verhaal gebruiken. (Of als hoofdrolspeler in een nieuw verhaal.)

 

Wat heb je geleerd over je personage? Laat een reactie achter!

Meld je hier aan voor meer gratis schrijftips en -oefeningen.