Manuscriptbegeleiding: Op weg naar je boek

Samen werken we aan jouw onweerstaanbare boek! Ik ben je stok achter de deur, je strenge juf en je cheerleader.

Ken je die uitspraak van Pippi Langkous? ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’

 

Dat vind ik een prima houding, voor taken als een eitje bakken, je fietsband oppompen of iemand op een eerste date vragen.

Maar ik zie ook dat veel (beginnende) schrijvers zich er onterecht aan vastklampen. Zij denken dat ze prima helemaal in hun uppie de eerste versie van hun boek kunnen schrijven. Dat ze dat in hun eentje MOETEN doen, zelfs. Dat het anders niet telt, dat ze dan geen schrijftalent zouden hebben.

En ik ga nu iets heel ongezelligs zeggen: je kunt niet in je eentje een goed boek schrijven. Al helemaal niet als dit je eerste boek is.

No offense! Het is niets persoonlijks! Ik zeg dit juist omdat ik je de wereld gun!

Niemand schrijft in hun eentje een fantastisch boek.

Dit is wat er gebeurt als je in je eentje blijft doorploeteren tot je eerste versie helemaal af is:

– Je twijfelt de hele f*#%*$^ tijd of het wel wat is. Je vindt het regelmatig een frustrerende hobby, dat boek schrijven. Daardoor laat je het soms maandenlang liggen.

– Je hoopt dat alles duidelijk op papier staat, maar de lezer – die de wereld van het verhaal niet zo goed kent als jij dat doet – zit nog vol vragen en raakt in de war.

– Je denkt na zo’n tweehonderd pagina’s ploegen klaar te zijn, maar dan krijg je de feedback dat je acht hoofdstukken totaal moet verbouwen, omdat het zo nog niet spannend genoeg is. Met lood in de schoenen loop je weer terug naar de tekentafel.

– Of erger: je krijgt alleen feedback van je familie en vrienden, die het ‘wel geinig’ vinden en verder geen tips hebben waar je boek beter van wordt.

– Of nóg erger: je denkt dat het klaar en goed is zo, je stuurt het naar een uitgeverij en je krijgt alleen maar een standaard afwijzingsbrief. Daar kun je precies niks mee.

Wat levert dat op? Nou, geen goed boek. En ook geen happy schrijver.

Dat moet anders, toch?

Wat je nodig hebt is iemand die de goudklompjes in je tekst ziet en ze nog meer laat stralen. Iemand die jouw blinde vlekken spot en je blik verbreedt. Iemand die een hand naar je uitsteekt als je per ongeluk in een valkuil bent getrapt.

Voor zulke begeleiding kun je niet aankloppen bij je buurvrouw Gertrude achter de geraniums die zo lekker veel leest. Hier wil je een expert voor, die je écht kan uitleggen hoe schrijftechnieken in elkaar steken, wat je nu al goed doet en wat je nog kunt verbeteren. Daarmee bespaar je jezelf járen aan frustrerende schrijfsessies en ongefundeerde afwijzingen.

Voel je je aangesproken? Laten we dan kennismaken!

Want Pippi was ook niet alleen, ze had Tommy, Annika en natuurlijk meneer Nilsson. En ik heb meer verstand van boeken dan die drie bij elkaar.

Ja, mijn boek gaat er komen!

Stel jezelf en je boek even voor in een mailtje naar info@kellymeulenberg.com, dan plannen we z.s.m. een kennismaking in!

Na een speurtocht op Google kwam ik terecht op de site van Kelly. Na vier jaar schrijven was ik helemaal vastgelopen. Alles viel op zijn plek door de beoordeling van Kelly. Sindsdien gaat het schrijven bij mij een stuk beter af.  Kelly laat je zien waar je vastloopt. Ze is oprecht en inlevend. Geeft mooie, bruikbare tips zodat je verder kunt. Je kunt met een gerust hart autobiografische verhalen door Kelly laten beoordelen. Kelly, nogmaals bedankt voor je mooie oprechte beoordeling.

Linda van 't Veen

schrijfster van Niemand die het ziet (2021)

Waarom zou je met mij op pad gaan?

 

Hi, ik ben schrijfcoach/schrijfster Kelly Meulenberg. In 2013 werd er voor het eerst een verhaal van me gepubliceerd, haalde ik mijn master in Creative Writing (University of Edinburgh) en begon ik als schrijfcoach. De Hall of Fame, het rijtje boeken van schrijvers die ik heb begeleid, neemt steeds meer ruimte in in mijn boekenkast.

Ik weet precies in welke valkuilen je kunt trappen én hoe je daar weer uitkomt. Mijn eerste boek Schrijverig: Het inspiratieboek voor beginnende schrijvers kwam uit in 2020. Mijn volgende boek, een roman, staat gepland voor eind 2023.

Als ik onder de motorkap van je boek kijk, zie ik meteen wat je kunt verbeteren. Ik zie waar je jezelf tegenhoudt, aan welke schrijftechnieken je mag sleutelen en wat er nog nodig is om een boek te schrijven waar jij en je lezers verliefd op worden.

Ik zet je flink aan het werk, maar vertel je ook altijd wat je al wél goed doet. Zo word je niet alleen technisch gezien een betere schrijver, maar krijg je ook meer vertrouwen in je boek en in jezelf.

Dat is het grote verschil tussen een schrijfcoach en een redacteur. Een redacteur neemt je volledige manuscript en helpt je om dat zo goed mogelijk te maken. Ik werk al in een eerdere fase met je, zodat je manuscript én je schrijfvaardigheden een dikke boost krijgen! Daar zijn je volgende boeken je ook alvast dankbaar voor.

Nu ik al ruim acht jaar schrijfcoach ben, is mijn hart al meerdere keren gebroken (per ongeluk hoor, deden ze niet expres) door schrijvers die veel te laat bij me aanklopten. Maar dat ga jij me niet aandoen, toch?

Stel jezelf en je boek even voor in een mailtje naar info@kellymeulenberg.com, dan plannen we z.s.m. een kennismaking in!

schrijfcursus, kelly meulenberg, schrijfcoach

Ik kreeg zeer veel input die duidelijk geordend was. Dit gaf me veel energie en het gevoel dat het gewoon ging lukken als ik met haar tips aan de slag ging. Het voelde een beetje alsof er iemand achter en naast me stond die fluisterde ‘je kunt het Bart, ga eerst hier maar even mee aan de slag’. Ik heb dat gedaan, en de tips bleken te werken. Enkele tips volgde ik niet op, want hé, ik blijf natuurlijk wel een beetje een eigenwijze schrijver.

Kelly, ontzettend bedankt voor je kundigheid, humor en het feit dat je het niet overneemt, maar mij – met de juiste tips en uitleg – zelf aan zet hebt gelaten.

Bart Lammers

schrijver van Het pakhuis (2017)

Past Op weg naar je boek bij jou?

 

  • Je schrijft een fictieboek. Het genre maakt verder niet uit: literair, autobiografisch, fantasy, thriller, feelgood…
  • Je schrijft voor volwassenen of young adults.
  • Je schrijft minimaal 2.000 woorden per maand of wilt graag dat ritme opbouwen.
  • Je wilt écht stoppen met je droom uitstellen en ervoor zorgen dat jouw boek de wereld in gaat!

Als ik jou hier perfect heb omschreven, dan weet je wat je mag doen! Gaan we samen van je boek een bestseller maken.

Pas je niet perfect in dit rijtje, maar voel je je wel aangesproken? Mail me met je vragen, dan denk ik eerlijk met je mee.

Wat krijg je in Op weg naar je boek?

 

Ik zorg ervoor dat je meer schrijftheorie en –technieken onder de knie krijgt en die meteen toe weet te passen op je eigen boek. Daar wordt niet alleen dit boek beter van, maar ook alle verhalen die je daarna gaat schrijven!

In 7-12 maanden behandelen we alle bouwstenen van een onweerstaanbaar boek en maken we jouw uitgeefplan. Want zodra je verhaal af is, wil je natuurlijk ook dat het gelezen wordt.

 

Dit krijg je allemaal:

– 7x werkboek met theorie en oefeningen

In ieder werkboek staat een andere bouwsteen centraal: personages, plot, setting & perspectief, stijl, dialogen, structuur en je uitgeefplan.

In deze pdf-werkboeken (die je natuurlijk ook kunt printen) leg ik van alles uit, lees je hoe je veelgemaakte fouten spot en oplost en geef ik je opdrachten voor je eigen verhaal. Deze naslagwerken zullen ook van pas komen bij ieder verhaal dat je hierna nog gaat schrijven.

De laatste module staat in het teken van je uitgeefplan: op welke manieren kun je je boek uitgeven, wat moet je weten, met wie moet je contact opnemen en hoe doe je dat?

Na alle modules weet je dat je verhaal technisch en inhoudelijk gezien goed in elkaar steekt en lekker wegleest. Daarnaast heb je een overtuigende titel, synopsis en beschrijving van je publiek, zodat je jouw boek goed in de markt kunt zetten. (Heb je nu nog geen idee bij sommige van deze termen? No worries! Ik leg het allemaal helder uit.)

– 7x coachsessie van 1 uur

In een uitgebreide sessie van een uur (via telefoon of Zoom) bespreken we het werkboek, je tekst en alle vragen, twijfels en hersenspinsels die je hebt. Hier brengen we alles samen: je krijgt én inhoudelijke tips om je schrijfvaardigheden te verbeteren én we kijken naar jouw persoonlijke situatie. Wat zijn je sterke punten? Waar worstel je juist mee? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat schrijven een fijne, vaste plek in je drukke leven blijft houden? Ik ben je onvermoeibare cheerleader en/of strenge juf, maar net wat je nodig hebt.

– 7x feedback op 2.000-3.000 woorden per keer

Ik zet tips, verbeteringen, complimenten en vragen in de kantlijn van je Word-bestand. Die opmerkingen bieden je houvast bij het herschrijven van dit fragment en met de rest van je manuscript. Het zorgt er ook voor dat je tijdens de coachsessie niet de hele tijd aantekeningen aan het krabbelen bent.

Deze werkwijze zorgt ervoor dat ik ong. 25-30% van je totale manuscript onder ogen krijg. Dat is genoeg! In deze fase van je boek is het nog niet nodig dat we groen licht geven op álle zinnen. Hierna komen er nog proeflezers en minimaal één redacteur. Met alles wat je in dit traject leert, weet je in ieder geval zeker dat de basis van je boek klopt en ik krijg genoeg van je tekst te zien om bij te sturen waar nodig.

Op weg naar je boek is opgedeeld in zeven modules:  Voor iedere module krijg je een werkboek (pdf) met theorie en oefeningen, geef ik feedback op een deel van je manuscript (2.000-3.000 woorden per keer) en doen we een uitgebreide coachsessie (via telefoon of Zoom).

– extra verrassingen

Gedurende het jaar ook een aantal bonussen, zoals gratis deelname aan een online schrijfworkshop. De rest blijft nog even een verrassing!

 

Hoe je de zeven modules over het jaar verdeelt, is je eigen verantwoordelijkheid. De meeste schrijvers doen één coachsessie per 4-6 weken, zo blijft er ook voldoende speling over.

Omdat het traject niet onbeperkt geldig is, heb je meteen een stok achter de deur. Maar geloof mij maar: zodra je eenmaal lekker aan het schrijven bent, heb je die stok niet meer zo hard nodig.

Aan het einde van het traject heb je meer vertrouwen in je schrijfvaardigheden én de inhoud van je boek. Je hebt alles in handen om deze versie van je manuscript af te maken. Daarnaast weet je ook wat je volgende stappen gaan zijn om ervoor te zorgen dat dit boek ook echt uitgegeven wordt. Je weet honderd procent zeker dat jouw steengoede boek er komt!

Je investering:

 

Een jaar lang begeleiding bij het (her)schrijven van je manuscript kost € 2997,- incl. btw.

Dit kun je in één keer betalen bij de start van het traject, of in een aantal maandelijkse termijnen. Dat spreken we af voordat je begint! Mocht je de begeleiding moeten afbreken, krijg je naar rato je geld terug.

Hoe zou het voelen als je 100% zeker weet dat je boek goed in elkaar steekt?

Hoe zou het voelen om precies te weten hoe jij je boek gaat uitgeven?

En hoe voelt het dan om je eigen boek in de winkel te zien staan?

Spoiler alert! Dat voelt héél erg lekker.

 

Kel, help me op weg!

Stel jezelf en je boek even voor in een mailtje naar info@kellymeulenberg.com, dan plannen we z.s.m. een kennismaking in!