goed verhaal - photo via unsplash ben-white-146947

De kern van een goed verhaal

Jij wilt een verhaal schrijven, maar je hebt geen idee waar te beginnen. Misschien heb je wel een startpunt: een bijzonder personage, een interessante wereld of een persoonlijke ervaring die je wilt delen.

Misschien heb je al meerdere verhalen op je naam staan, maar vraag jij je af wat er beter kan.

Hoe zorg je ervoor dat je een goed verhaal schrijft?

Naar mijn mening heeft ieder boeiend verhaal drie ingrediënten:

  1. Een personage dat ergens naar verlangt
  2. Een conflict
  3. Een verandering

Samen vormen ze een fundering waar je de rest van de tekst op kunt bouwen. Het maakt niet uit of je een kort verhaal of roman schrijft! In deze blogpost zet ik ze voor je op een rijtje, zodat je betere verhalen kunt schrijven.

 

1. Een personage dat ergens naar verlangt

 

Het eerste ingrediënt voor een goed verhaal is een personage. Dit kan een mens zijn, een dier, een fantasiewezen of zelfs een voorwerp. Je kunt je fantasie de vrije loop laten, maar je personage moet wel kunnen denken en handelen.

Je personage heeft namelijk een verlangen nodig. Dit verlangen zorgt ervoor dat je personage in actie komt. En dat brengt het balletje aan het rollen…

Wat wil jouw personage hebben, worden of doen?

Als jij je aanmeldt voor mijn gratis schrijftips en -oefeningen, ontvang je meteen een schrijfoefening om je personage uit te werken.   

 

2. Een conflict

 

De volgende stap is het conflict: iets of iemand zorgt voor een obstakel, waardoor jouw personage niet meteen zijn/haar verlangen kan vervullen. Het conflict duwt je verhaal vooruit, omdat het spanning creëert tussen wat er is en wat je personage wil veranderen.

Wie/wat staat er in de weg? Hoe ziet dat eruit? Waarom zijn deze obstakels er?

In deze blogpost lees je over verschillende soorten conflicten en hoe je ze gebruikt. In langere verhalen, en zeker in romans, zijn er namelijk meerdere conflicten en moet je ze goed balanceren.

 

3. Een verandering

 

Het laatste basisingrediënt is een verandering. Door de acties en beslissingen van je personage plus de gebeurtenissen die hem/haar overkomen, vindt er uiteindelijk een verandering plaats.

Vervult je personage zijn/haar verlangen? Wat voor invloed heeft dat op zijn/haar leven? En wat zijn de gevolgen als je personage het doel niet haalt?

Wat de uitkomst van je verhaal ook is, je personage leert iets van de ervaring. En soms is die innerlijke ontwikkeling beloning genoeg.

 

Het nut van de basisingrediënten

 

Een verhaal met deze ingrediënten roept spanning op. Je lezers gaan zichzelf automatisch vragen stellen die ze graag beantwoord zien. Waarom wil je personage juist dat doel bereiken? Waarom is dat moeilijk? Welke oplossing zal je personage uiteindelijk vinden?

Kortom: de basisingrediënten vormen de kern van je verhaal. En wanneer je een idee hebt van de kern, kun je verder denken over en werken aan onderdelen als je settings, dialogen, stijl, thema… Er komt veel kijken bij het schrijven van een goed verhaal!

De basisingrediënten zijn zelfs nuttig wanneer je verhaal af is: ze helpen je jouw verhaal samen te vatten in een paar zinnen, en dat is handig wanneer je lezers zoekt! Je kunt het meteen proberen in de reacties hieronder, ik ben benieuwd 🙂

Kun je er wel hulp bij gebruiken? Boek dan een coachsessie. Je kunt tekst opsturen of me vertellen over je idee, en ik geef je praktische tips zodat je een verhaal schrijft waar je trots op bent.

 

Waar gaat jouw verhaal over? Laat een reactie achter!

Niet vergeten: meld je aan voor mijn gratis schrijftips en -oefeningen.