facebook-groepen voor schrijvers

Facebook-groepen voor schrijvers

Schrijvers kunnen bijna niet meer zonder social media. Om contacten op te doen, ervaringen uit te wisselen, feedback te verzamelen en natuurlijk om verhalen of boeken te promoten.

Maar welk medium of welke media zet je precies in? En hoe dan? En kun/wil je geld uitgeven aan advertenties of wil je alleen tijd investeren? Op die vragen hoef je niet meteen een antwoord te hebben, maar het kan geen kwaad om er in een vroeg stadium over na te gaan denken 🙂

Laten we even naar Facebook kijken. Waarschijnlijk komen je Facebook-vrienden uit alle kringen van je leven. Vrienden, familie, vage kennissen van vroeger, collega’s… Niet iedereen heeft evenveel interesse in je schrijfplannen en niet iedereen heeft kennis om jouw vragen erover te beantwoorden.

Facebook-groepen zijn een veel specifiekere manier om mensen te leren kennen en jouw vragen en nieuws te delen. Ik vind dat schrijvers veel meer en beter gebruik kunnen maken van deze groepen, dus vandaar dit artikel met tips!

 

De voordelen van Facebook-groepen voor schrijvers

 

1) Ze verzamelen gelijkgestemde mensen

Sommige Facebook-groepen hebben wel duizenden leden en ze zijn allemaal geïnteresseerd in schrijven! Dat maakt het een stuk makkelijker om te vinden wat je zoekt.

2) Ze zijn gratis
Need I say more? Als je geen geld in advertenties kunt/wilt steken, zijn groepen een geschikt alternatief.

3) Je kunt er ook je ideale lezer vinden

Als je helder hebt voor wie je schrijft, kun je ook op zoek gaan naar de Facebook-groepen waar deze mensen zich in bevinden. Er bestaan groepen voor allerlei interesses, vakgebieden, regio’s en meer.

 

De nadelen

 

1) Ze zijn niet allemaal even interactief

Een groep met duizend mensen klinkt cool, maar als er negenhonderd nooit een bericht lezen heb je er waarschijnlijk alsnog niet veel aan. Staar je niet blind op de cijfers, maar kijk vooral of mensen op berichten reageren.

2) Ze zijn relatief anoniem

Groepen verzamelen mensen met alle ervaringsniveaus en intenties. Je ziet wel namen en foto’s, maar je weet niet wat voor persoon daarachter zit. Je weet dus niet meteen hoe zwaar je iemands advies kan meewegen.

Of je nou een fantastisch compliment krijgt of (voor je gevoel) vernietigende kritiek, neem het met een korrel zout of speur even verder om meer over de afzender te ontdekken. Of boek een (gratis) coachsessie voor een second opinion!

3) Je berichten kunnen makkelijk gemist worden

Of je bericht gelezen wordt, hangt af van meer factoren dan alleen de inhoud van wat je post. In drukke groepen kunnen ze ondergesneeuwd raken. In rustige groepen kunnen ze (onbedoeld) genegeerd worden. En als je om drie uur ‘s nachts iets deelt, is het wellicht ook niet vreemd dat er niet wordt gereageerd 🙂 Dat is een voordeel van advertenties: die verschijnen direct in de tijdlijn van je lezer, op een moment dat ze online zijn.

 

Tips voor goede berichten

 

1) Maak duidelijk wat je wilt

Zoek je feedback op een tekst of wil je gewoon gelezen worden? Wil je commentaar op je plot, je stijl of iets anders? Dump niet zomaar (een link naar) je tekst. Maak duidelijk wat voor reactie je zoekt en stel gerichte vragen. Dat vergroot je kans op bruikbare feedback of juist mooie ‘recensies’.

2) Reageer zelf ook

Vraag niet alleen maar om advies, likes en hartjes, maar deel zelf ook uit! Lees wat verhalen, beantwoord wat vragen en als je kritiek gaat geven, wees dan wel opbouwend. Vertel niet alleen wat je niet mooi vond of wat beter kan, maar ook wat je al wel leuk vond aan deze tekst.

3) Denk na wanneer je post

Spiek even in de groep op welke dagen en tijdstippen er veel berichten en reacties verschijnen. Dat is dan een goed moment om zelf een nieuw bericht te plaatsen. Wanneer het rustig is, kun je juist mensen bedanken voor hun reacties op je oudere berichten.

 

Een aantal Facebook-groepen voor schrijvers

 

Voordat je lid wordt of een bericht plaatst, lees de omschrijving van de groep. Zo heb je een beter idee van het type schrijvers en berichten dat je kunt verwachten. Veel succes en plezier!

 

Ken je nog een leuke groep? Laat een reactie achter! (Graag met de link erbij 🙂 )

Wil je meer leren over het schrijven en delen van verhalen? Meld je dan aan voor mijn gratis schrijftips en -oefeningen.