Weet je wel dat je wilt schrijven, maar heb je geen idee hoe of waar te beginnen? Mooi! Dat is beter dan spontaan aan een roman beginnen. Niemand schrijft meteen een meesterwerk, maar dat willen ambitieuze schrijvers nog wel eens vergeten :) Grootse verwachtingen zorgen al snel voor frustraties.

Wanneer je net begint met schrijven (of net hebt besloten om je hobby serieus te nemen) is het belangrijk om veel verschillende dingen uit te proberen. Zo ontdek je wat je leuk vindt, waar je meer over wilt leren en wat je lekker laat liggen omdat het (nu) niet bij jou past.

Met dit artikel help ik je op pad om te beginnen met creatief schrijven!

 

Wat is creatief schrijven?

 

‘Creatief schrijven’ is lastig te definiëren, omdat creativiteit een belangrijk element is bij iedere vorm van schrijven (en communicatie, eigenlijk).

Ik definieer het als volgt: het schrijven van teksten die niet in de eerste plaats het doel hebben om informatie over te dragen, oftewel het schrijven van teksten om jezelf te uiten en/of om anderen te vermaken.

Veel schrijvers willen natuurlijk gelezen worden of mensen aansporen om een bepaalde actie te ondernemen, maar dat doel is ondergeschikt aan de zelfexpressie, het plezier en de rust die creatief schrijven oplevert.

Voorbeelden zijn o.a. korte verhalen, romans en gedichten; maar natuurlijk ook columns, levensverhalen, kinderboeken, dagboeken, essays en de meeste soorten blogs.

En dus geen teksten als boodschappenlijstjes, handleidingen, verkiezingsprogramma’s, schoolboeken, nieuwsberichten en puur zakelijke blogs. Maar zoals ik al zei, ook daar heb je meestal een dosis creativiteit bij nodig om ervoor te zorgen dat jouw tekst lekker leest en het publiek goed aanspreekt.

 

Drie manieren om te beginnen met creatief schrijven

 

Het is belangrijk dat je schrijft met lef, oftewel dat je durft te experimenteren en niet stilstaat bij de (verwachte) meningen van anderen. Doe waar je zin in hebt, ook al vind je dat spannend. Dat spannende gevoel hoort erbij :) Niemand hoeft te weten dat je schrijft! Schrijf voor je plezier en beslis later of je het aan iemand wilt laten lezen.

Goede manieren zijn in een dagboek schrijven, schrijfoefeningen maken en workshops volgen. Ik vertel je waarom.

 

1. Schrijf in een dagboek

 

Door een dagboek bij te houden en simpelweg op te schrijven wat er in je opkomt, schrijf je jouw zorgen van je af en maak je ruimte voor nieuwe ideeën. Het verlaagt je stressniveau, helpt je nare gedachten te verwerken en geeft je ruimte om inzichten en ingevingen te bedenken waar je enthousiast van wordt.

Verwen jezelf met een mooi notitieboek en begin! Al schrijf je maar een paar keer per week een half kantje, je zult merken dat je woorden steeds makkelijker gaan stromen.

 

2. Doe een schrijfoefening

 

Soms weet je wel dát je wilt schrijven, maar niet wát. Zelfs de lege pagina van je dagboek kan dan eng lijken. Op zo’n moment is het makkelijk om te gaan wachten op inspiratie, maar ja, dan kun je lang wachten…

Door met een schrijfoefening te gaan spelen, ga je actief op zoek naar inspiratie. En meer ideeën volgen dan al snel.

Daarnaast daagt een goede schrijfoefening je uit om op een andere manier te schrijven, waardoor je meteen je techniek aanscherpt. Je schrijft bijvoorbeeld een ander soort tekst, in een ander genre of in een andere stijl.

Kijk eens naar alle schrijfoefeningen op deze blog, daar zit ongetwijfeld iets tussen dat je aanspreekt!

 

3. Volg een schrijfworkshop

 

Heb je aan inspiratie geen gebrek, maar wil je juist aan je techniek werken? Dan is een schrijfworkshop perfect voor jou.

Door de professionele begeleiding en structuur van samenhangende oefeningen leer je in korte tijd veel meer dan wanneer je zelf schrijfoefeningen bij elkaar gaat harken. In dit artikel lees je nog meer voordelen van schrijfworkshops.

Vraag in je lokale bieb en boekhandel of ze workshops organiseren, zoek online of kijk in mijn agenda. Let erop dat je een workshop volgt waarvan het onderwerp je aanspreekt! Dan haal je er het meeste resultaat uit.

 

3d cover Schrijverig: Het inspiratieboek voor beginnende schrijvers door schrijfcoach Kelly MeulenbergHet inspiratieboek voor beginnende schrijvers

 

Speciaal voor (beginnende) schrijvers zoals jij heb ik een boek geschreven. Schrijverig: Het inspiratieboek voor beginnende schrijvers staat vol tips en oefeningen. Zodat je niet alleen begint met schrijven, maar ook lekker door blijft gaan.

 

Welke tip ga jij vandaag opvolgen? Of heb je zelf een tip voor beginnende schrijvers? Laat een reactie achter!

Vond je dit een nuttig artikel? Vergeet je niet aan te melden voor mijn gratis schrijftips en -oefeningen, dan krijg je er nog meer :)