boeken over schrijven - unsplash

Mijn favoriete boeken over schrijven

Om een verhaal of boek te schrijven waar je trots op bent, is het verstandig om veel te lezen. En lees dan niet alleen verhalen of boeken zoals de jouwe, maar ook boeken over schrijven!

Door verschillende schrijfboeken te lezen krijg je nieuwe inspiratie en extra vertrouwen dat het schrijven jou ook gaat lukken. Je leert meer over theorieën en technieken, krijgt nieuwe inzichten in je sterke en zwakke punten en je ziet de angsten en twijfels waar zelfs de meest ervaren en succesvolle schrijvers mee worstelen.

Hieronder vind je een lijst van mijn favoriete boeken over schrijven met een korte uitleg waarom. Waar mogelijk heb ik een (affiliate) link voor bol.com toegevoegd, maar je kunt natuurlijk ook je lokale boekhandel steunen door het daar aan te vragen.

Mijn persoonlijke favoriet is natuurlijk Schrijverig: Het inspiratieboek voor beginnende schrijvers! Maar als schrijfster daarvan ben ik een klein beetje bevooroordeeld 😉

 

Mijn schrijfbibliotheek:

5 Secrets to Story Structure: How to Write a Novel that Stands Out – K.M. Weiland
Dit gratis (!) e-book laat je op een duidelijke manier zien hoe veel verhalen en films zijn opgebouwd. Wanneer je die structuur snapt, is het een stuk makkelijker om de spanningsboog van je verhaal zo sterk mogelijk te maken.

642 Things to Write About – The San Francisco Writers’ Grotto
Een dikke bundel vol schrijfoefeningen. Ik kwam dit boek tegen in een van mijn favoriete boekhandels (De Drvkkery in Middelburg), dus ik kon hem niet laten liggen! Lees dit boek niet als je op zoek bent naar theorie, want het bestaat volledig uit oefeningen zonder enige uitleg. Maar als je writing prompts zoekt voor wanneer je een keertje vast zit, dan is dit een aanrader.

A Novel in a Year – Louise Doughty
In 2006 schreef Louise Doughty een wekelijkse column voor de Daily Telegraph waarin ze allerlei elementen van het schrijversbestaan en een roman schrijven behandelde. In dit boek zijn de columns en bijpassende schrijfoefeningen gebundeld. Ze belooft je niet dat je na dat jaar een roman hebt geschreven, maar wel dat je een beter idee hebt van wat er allemaal bij komt kijken. Aanrader voor beginnende én meer ervaren schrijvers!

Beter bloggen – Karin Ramaker
Dit boek is gericht op zzp’ers, maar als je van plan bent om te bloggen ter ondersteuning van je boekverkoop, is het ook handig! Een helder boek met interessante vragen en lekker veel nadruk op de persoonlijke kant van bloggen – ook al doe je het voor de zaak.

Big Magic – Elizabeth Gilbert
Ik hou van Elizabeth Gilbert. Ik heb al vaker over Big Magic geschreven en ik blijf het aan mensen aanraden. Niet alleen aan schrijvers! Gilbert is openhartig over haar eigen ervaringen en heeft mooie voorbeelden van andere schrijvers, muzikanten en kunstenaars verzameld. Het is een fantastisch boek voor iedereen die af en toe bang is om creatief te zijn, maar die angst graag wil loslaten. (Ook in het Nederlands verkrijgbaar.)

Durf te schrijven – Carry Slee
Carry Slee heeft in de afgelopen dertig jaar maar liefst vijf miljoen boeken verkocht! Supertof dat zo’n mainstream schrijfster dan met een schrijfboek komt, want daar kunnen we er in Nederland meer van gebruiken. In dit boek richt ze zich op jonge en beginnende schrijvers, die nog geen enkel idee hebben wat er allemaal komt kijken bij het schrijven van een boek. Ze vliegt door een berg onderwerpen heen, met hier en daar een oefening. Door de persoonlijke anekdotes en illustraties leest het prima weg, maar van mij had ze dieper op de inhoud in mogen gaan. Als je al een tijdje leest en leert over schrijven, zul je er weinig tot niets nieuws uit halen.

Fiction Writer’s Workshop – Josip Novakovich
Dit boek was verplicht toen ik het vak Creative Writing volgde voor mijn bachelor, en ik kijk er nog steeds graag in. Het boek is opgedeeld in handige hoofdstukken en de theorie wordt uitgebreid behandeld. Daarnaast helpen de oefeningen je niet alleen om meer te schrijven, maar ook om te zien hoe je vooruitgaat. Tenslotte staan er een aantal korte verhalen in om te bestuderen. Kortom, superhandig!

How Novels Work – John Mullan
Ook dit boek is een verzameling van krantencolumns. John Mullan schreef voor The Guardian wekelijks over elementen van (literaire) romans. Denk aan verschillende genres, personages, stijlen, structuren… Dit boek heeft geen schrijfoefeningen, maar wel veel voorbeelden, zodat je ziet hoe verschillende schrijvers werken.

On Writing – Stephen King
Je hoeft niet van Stephen King’s boeken te houden om van On Writing te kunnen leren. Het boek bestaat uit verschillende delen: een autobiografisch deel over King’s ontwikkeling als schrijver en een meer technisch deel over hoe hij schrijft en herschrijft. Boeiend, inspirerend en vol humor. (Ook in het Nederlands verkrijgbaar.)

Room to Write – Bonni Goldberg
Dit vind ik waarschijnlijk het beste boek op het gebied van schrijfoefeningen. Iedere oefening wordt ingeleid met een stukje context (zodat je weet wat je gaat leren/oefenen) en afgesloten met een passende, inspirerende quote van een andere schrijver of kunstenaar.

Schrijfstarters – Marja van Rossum
Een heerlijk boekje vol schrijfoefeningen om te associëren en ideeën op te doen. Het is ook nog eens klein en heeft schrijfruimte op de pagina’s zelf, dus ideaal om mee te nemen voor een lekkere schrijfsessie buitenshuis.

Spelen met je leven – Nanda Huneman
Ook al schrijf ik zelf geen autobiografie, ik vind het wel een heel interessant vakgebied. Nanda Huneman heeft een prachtig boek geschreven waarin ze je door het hele schrijfproces heen leidt. Hoe verwerk je jouw persoonlijke ervaringen tot een boeiend boek? Daar komt meer fictie bij kijken dan je misschien denkt, en dat is juist goed.

Succes met je boek! – Maarten Carbo
Een helder overzicht van wat er komt kijken bij het schrijven en uitgeven van non-fictie. Ook fictieschrijvers kunnen wat opsteken van dit kijkje in de boekenwereld! Na het lezen van dit boek weet je welke stappen er allemaal nodig zijn.

The 3 A.M. Epiphany – Brian Kiteley
Schrijfoefeningen voor gevorderden! Kiteley is schrijver en geeft les in creatief schrijven aan de University of Denver. Dit boek vol schrijfoefeningen is handig als je geen schrijfopleiding kan of wilt volgen, maar wel superveel wilt leren (zeker in combinatie met Fiction Writer’s Workshop).

The Art of Fiction – David Lodge
Net als How Novels Work is dit een verzameling krantencolumns over aspecten van (literaire) romans. Lodge legt een berg begrippen uit aan de hand van Amerikaans en Britse voorbeelden. Geen schrijfoefeningen, wel veel inspiratie!

The Artist’s Way – Julia Cameron
Een klassiek zelfhulpboek op het gebied van creativiteit. Wel eens van ochtendpagina’s gehoord? Die term komt bij Cameron vandaan. Dit boek helpt je bewust te worden van je angsten, twijfels en dromen op creatief gebied. Het is even pittig om zo naar jezelf te kijken, maar het is de moeite meer dan waard! (Ook in het Nederlands verkrijgbaar.)

Tussen kunst en cash – Maaike van Steenis
Technisch gezien geen schrijfboek, wel inspirerend voor schrijvers die geld willen verdienen aan hun verhalen! Hier lees je mijn uitgebreidere recensie.

Your First 1000 Copies – Tim Grahl
Een superhandige gids om je boek te marketen op een niet-irritante manier. Of je nou in eigen beheer uitgeeft of niet, je zult je boek moeten promoten! Grahl behandelt verschillende on- en offline manieren, die samen een sterk geheel vormen en het zo een stuk behapbaarder maken om je boek te verkopen.

Zeg je baan nog niet op – Esther Kraaijenbrink
Handig naslagwerk voor schrijvers die hun werk in eigen beheer willen uitgeven. Praktische tips, transparante cijfers en goede vragen om over na te denken. Hier lees je meer over uitgeven in eigen beheer en Esthers boek.

Wel op de boekenplank, nog niet (uit)gelezen:

Wanneer ik nieuwe boekentips heb, zal ik deze blogpost uitbreiden. Wil je daarvan op de hoogte blijven? Meld je aan voor mijn gratis schrijftips, dan ontvang je er vanzelf een e-mail over.