#26newthings goede voornemensAl jarenlang – áls ik er al aan denk om ze te kiezen – staat ‘meer discipline’ hoog op mijn lijstje van goede voornemens. Volgens mij is dat al meteen een teken dat goede voornemens niet werken, als je ieder jaar dezelfde doelen kiest.

Niet dat ik geen vooruitgang maak! Maar ik denk dat goede voornemens frustreren omdat ze vormloos zijn. Zo is ‘afvallen’ minder concreet dan ‘vier keer per week naar de sportschool gaan’. ‘Meer discipline’ is minder concreet dan ‘wekelijks bloggen’, ‘de eerste versie van mijn roman afmaken’ of ‘5 kilometer kunnen hardlopen’.

En van vormloze doelen weet je nooit hoe en wanneer je ze haalt.

 

Beter dan goede voornemens: een lijst van nieuwe dingen

Toen mijn goede vriendin Luca me vroeg om items te bedenken voor haar lijst van nieuwe dingen, was ik meteen geïnteresseerd. Zij had het idee weer van Sarah Von Bargen van de blog Yes and Yes. Zij maakt ieder jaar rond haar verjaardag een nieuwe lijst van nieuwe dingen, om uit haar comfort zone te stappen en een voller leven te leiden.

Dat wilde ik ook wel. Ik besloot hun voorbeeld te volgen en mijn eigen lijst op te stellen; met 26 dingen erop, omdat ik dit jaar 26 word.

Een (lange) lijst van dingen die je leuk lijken is een stuk makkelijker te vervullen dan een paar abstracte, ongedefinieerde goede voornemens. Je kunt dingen afvinken en vieren dat je weer een doel hebt gehaald.

Het is moeilijk vormloze doelen te evalueren. Wie weet heb je maanden geleden al een geweldige mijlpaal gehaald, zonder het te zien of te vieren. Helpt zo’n doel dan wel om je een leuker, beter mens te maken?

Maar door je nieuwsgierigheid te volgen en nieuwe dingen uit te proberen, groei je sowieso.

 

Wat staat er op mijn lijst?

Ik begon mijn lijst op te stellen zonder enige structuur of verwachting. Toch merkte ik al gauw dat één thema de overhand nam. Creativiteit blijft een van de sterkste krachten – zo niet de sterkste kracht – in mijn leven.

Veel punten op mijn lijst laten me genieten van of experimenteren met andere media dan tekst. Zo wil ik o.a. een kledingstuk en een schilderij maken.

Maar er staan ook hele andere onderwerpen op en doelen in allerlei verschillende maten – van 5 km hardlopen tot een luier verschonen.

Net als Sarah van Yes and Yes laat ik een paar plekjes op mijn lijst open. Ik ga ervan uit dat er gedurende het jaar ideeën bij me opkomen, kansen als vanuit het niets verschijnen en familie, vrienden en lezers zoals jij suggesties doen. Ik laat me graag verrassen!

 

Waarom blog ik hier over?

Ik heb twee redenen om over mijn lijst van nieuwe dingen te bloggen. De eerste is dat jij mij simpelweg helpt om door te zetten, omdat ik nu regelmatig iets ‘moet’ schrijven over het proces.

De tweede reden is omdat ik jou aan wil moedigen in actie te komen.

Het hoeft niet veel tijd en moeite te kosten om voor jezelf op te komen en een betere versie van jezelf te worden. En hopelijk heb je nog heel veel jaren voor de boeg om dit te doen, maar waarom zou je wachten? Waarom zou je levenloze goede voornemens blijven maken?

Ik heb een paar weken getwijfeld of ik mijn lijst en experimenten zou delen. Toen overleed mijn 17-jarige neef onverwachts aan een bacteriële infectie.

Het is zo’n klote-cliché, maar je weet niet hoeveel tijd jij of je dierbaren hebben. Dus maak nu het beste van jezelf.

In de volgende post deel ik mijn volledige lijst. Maar nu hoor ik graag van jou:

 

Wat heb jij op je lijst staan? Of wat zet je erop als je er een zou maken? Laat het me weten in de reacties!

Als je dit artikel inspirerend vond, deel het dan alsjeblieft via social media (evt. met de hashtag #26newthings). Dankjewel.