Vrijheid voor iedereen

Vrijheid voor iedereen

Lieve iedereen,

Ik heb makkelijk praten. Ik ben blank, hetero, op het oog gezond en zowel tussen mijn benen als tussen mijn oren ongetwijfeld een vrouw. Ik heb de ruimte en steun gekregen om te leren en werken zoals ik wil, ook al richt ik me op ‘linkse hobby’s’. Ik heb ontzettend veel vrijheid en daar ben ik niets dan dankbaar voor.

Is mijn leven perfect? Zeker niet. Er rust nog altijd een taboe op mentale gezondheid en ook qua vrouwenemancipatie is Nederland niet zo utopisch als we graag willen geloven. En ja, het is hier veel beter dan in de meeste landen, maar daar gaat het me vandaag niet om.

Mensen vragen me weleens waarom ik schrijfcoach ben. Schrijven – zowel creatieve als persoonlijke teksten – helpt me om mezelf en mijn wereld te begrijpen. Het geeft me zelfvertrouwen en helpt me verbindingen met anderen aan te gaan. Die mogelijkheden wil ik doorgeven.

Ik bied mensen de mogelijkheid om zichzelf uit te drukken, een plek waar ze hun ideeën en verhalen kunnen uitwerken en delen. Ongeacht hun fysieke kenmerken, levensbeschouwelijke voorkeuren of seksuele oriëntatie. Er zijn zoveel meer mooie en boeiende dingen in de wereld dan waar ik bekend mee ben.

De afgelopen dagen is mij (weer eens) duidelijk geworden dat veel mensen vrijheid als een schaars goed beschouwen. ‘Als De Ander meer mag, dan mag ik minder. Als De Ander meer ruimte krijgt, is er minder voor mij.’ Maar vrijheid is geen fossiele brandstof.

Als LHBT+’ers veilig hand in hand over straat kunnen, betekent het niet dat ik dat niet meer kan. (En hoe krom is het eigenlijk dat ik veiliger ben wanneer ik met een man over straat loop, ongeacht wat mijn band met hem is?)

Als ik ‘beste reizigers’ hoor in plaats van ‘dames en heren’, voel ik mij niet minder aangesproken. Dat andere mensen zich nu wel gezien voelen, top! Meer blijheid voor iedereen. En positief voor de klanttevredenheidsscore van de NS.

Dit zijn maar een paar, en voor mijn gevoel kleine, voorbeelden.

Het gaat mij hierom:

Ik wil graag geloven dat wanneer je zelf vrijheid ‘hebt’, je niet of minder jaloers bent op de vrijheden van anderen. Dat wanneer je de ruimte voelt om te zijn wie je bent, je ook anderen makkelijker in hun waarde kan laten. Als je gelukkig bent met jezelf, wat win je dan nog door anderen in te perken?

Als je graag mensen wilt blijven beledigen en kleineren die anders zijn dan jij, heeft dat niks met mensenrechten te maken. Kijk verder dan je privilege lang is.

Maar zoals ik al zei, ik heb makkelijk praten. Misschien ben ik veel te naïef of optimistisch.

Als je het niet met me eens bent, laten we dan een genuanceerd gesprek voeren met ruimte voor humor, zoals ik hier probeer. Of voel je vrij me te ontvolgen. Ik heb de vrijheid om mijn mening te uiten, en jij hebt de vrijheid om niet naar me te luisteren.

Liefs,

Kelly

2 Comments

  1. Goed stuk Kelly!

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *