Zo verzin je verschillende personages

Zo verzin je verschillende personages

Ieder verhaal heeft een sterke cast nodig: een groep personages die genoeg van elkaar verschillen, maar tegelijkertijd niet willekeurig bij elkaar geraapt zijn.

Wanneer je personages teveel op elkaar lijken, zullen ze niet vaak met elkaar botsen. En die conflicten heb je juist nodig voor een spannend verhaal. Zonder verschillende personages die elkaar uitdagen en in de weg zitten, is de kans groot dat je tijdens het schrijven vastloopt. Of nog erger: je schrijft je verhaal wel af, maar het is eigenlijk helemaal niet boeiend.

Met dit artikel help ik je na te denken over de personages die je al hebt verzonnen én te ontdekken of je misschien nog iemand mist.

 

Zorg dat je jouw personages goed kent

Wanneer je bang bent dat je personages teveel op elkaar lijken, kan het zijn dat je ze nog niet goed genoeg kent. Wanneer je hun achtergronden beter kent en meer feitjes over hen weet, komen er als vanzelf meer verschillen bovendrijven.

Je personages interviewen is een vrij snelle en vooral leuke manier om hen beter te leren kennen. In dit artikel lees je hoe je dat aanpakt.

 

Geef ieder personage een rol

Je kunt personages verzinnen en uitwerken aan de hand van hun relatie met je hoofdpersoon. Wat voor invloed oefenen ze uit, en wat betekent dat voor het grote geheel van je verhaal?

Zo moet je natuurlijk een antagonist hebben, de ‘vijand’ die jouw hoofdpersoon het meest tegenwerkt, omdat hij of zij een eigen doel wil behalen. Maar dit gaat verder dan de personages die een negatieve invloed hebben op de voortgang van je hoofdpersoon (en dus je verhaal).

Heb je ook al personages die een positieve rol spelen? Een sidekick bijvoorbeeld, die koste wat kost jouw held steunt. Of een mentor, die waardevolle informatie en (levens)lessen overdraagt. Of iemand die je hoofdpersoon wel steunt, maar ook kritisch is op zijn/haar aanpak en de problemen liever op een andere manier oplost.

Je zult merken dat lang niet ieder personage een belangrijke rol hoeft te spelen. Je hebt ongetwijfeld een aantal ‘figuranten’, personages die maar één of twee keer voorkomen en weinig of geen invloed uitoefenen op het grote geheel. Die neutrale personages hoef je niet uitgebreid uit te werken.

Bovenstaande rollen kun je als volgt samenvatten:

  • Positief (bijv. een sidekick of mentor)
  • Positief-kritisch (bijv. mentor)
  • Negatief
  • Neutraal

 

Maak hun conflicten duidelijk

Je kunt best meerdere negatieve en positieve personages in een verhaal hebben, omdat een verhaal (zeker een lang verhaal zoals een roman) vaak meerdere conflicten en verhaallijnen heeft.

Het is dan wel belangrijk dat je weet welk personage bij welke verhaallijn hoort. Je hoofdpersoon kan bijvoorbeeld met iemand botsen omdat ze er heel verschillende persoonlijke waarden op nahouden, maar ook omdat de vijand eigenlijk symbool staat voor iets groters. Denk bijvoorbeeld aan iemand die strikt de regels volgt van een slecht dictatoriaal systeem. Dat is een heel ander soort antagonist!

Bedenk voor ieder negatief personage wat hun motivatie is om je hoofdpersoon tegen te zitten, en voor ieder positief personage op welk vlak (of welke vlakken) ze je hoofdpersoon bijstaan.

Hoeveel personages en rollen je nodig hebt, verschilt per verhaal. Vraag jezelf af wat iedereen aan je verhaalwereld toevoegt, dan zorg je voor een boeiende groep van verschillende personages!

 

Heb je ondanks de tips toch ruzie met je eigen personages? Laat een reactie achter of boek een gratis coachsessie, dan denk ik met je mee!

Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan via social media met de knoppen hieronder. Dankjewel :)

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *