Schrijven wanneer het leven tegenzit

Schrijven wanneer het leven tegenzit

Het is lang stil geweest op mijn blog. 2016 was een stormachtig jaar voor veel mensen en ook ik zat er helaas middenin. Ik heb lang niet kunnen werken zoals ik wilde – en het is nog steeds lastig. En m’n roman? Die is ook nog steeds niet af.

Wat doe je als je wel wilt schrijven, maar het niet lukt?

Hoewel ik me vaak gefrustreerd voel over mijn situatie, heb ik de afgelopen maanden een aantal manieren gevonden om toch te blijven schrijven en goed voor mezelf te zorgen. Of je nu zelf met een zware situatie te maken hebt of je leven lekker z’n gangetje gaat, misschien heb je wat aan de volgende tips.

Wat ik je in ieder geval wil meegeven is dit: voor jezelf zorgen is geen luxe, maar absolute noodzaak. Wanneer je voor jezelf zorgt, bloeien je creativiteit en verhalen vanzelf weer op. En daarmee kun je andere mensen weer vermaken, ontroeren of inspireren.

‘The world doesn’t need less art when it sucks, it needs a lot more.’ – Paul Jarvis

 

1. Schrijf iets heel anders

Je hebt misschien wel grootse dromen voor je roman, maar zo’n manuscript eist ook veel ruimte op in je hoofd. Alle personages en verhaallijnen, de gaten in je plot, de kromme zinnen die je mooi wilt maken…

Laat je plan even los. Geef jezelf de ruimte voor de meer urgente emoties en gedachten die om je aandacht vechten. Je personages gaan nergens heen en je kunt hun verhaal beter vertellen wanneer je zelf rust hebt.

Dat betekent niet dat je helemaal hoeft te stoppen met schrijven. Schrijf eens een gedicht of een kort verhaal op een manier die je nog nooit eerder hebt geprobeerd.

Ik moedig altijd iedereen aan om te experimenteren, om te spelen. En ik heb braaf mijn eigen advies opgevolgd :) Een greep uit mijn experimenten: een kinderboek, een horrorverhaal, een dialoog voor op toneel. Allemaal niet af. Misschien schrijf ik er nog eens aan verder. Misschien ook niet. Daar gaat het niet om.

Laat je eigen eisen en verwachtingen los. Schrijf omdat het ontspannend is. Wie weet waar het toe leidt? In ieder geval doe je er nieuwe energie mee op.

 

2. Schrijf voor jezelf

Op de echt slechte dagen wilde ik me voor iedereen verstoppen. Ik wilde niet gezien worden, wilde niet dat mensen iets van me zouden vinden. Dat is natuurlijk geen handige houding, wanneer je een eigen bedrijf hebt en boeken wilt schrijven die door duizenden mensen gelezen worden. En ja, het is heel vermoeiend om tegelijkertijd zichtbaar en onzichtbaar te willen zijn.

Ik experimenteerde daarom wel veel, maar besloot om dit (voorlopig) aan niemand te laten zien. Daarnaast schreef ik vooral veel in mijn dagboek.

Dagboekschrijven is voor mij de belangrijkste manier om mezelf en mijn wereld te begrijpen. Ik vind woorden voor gedachten en emoties, waardoor ik er beter mee om kan gaan. Door langere tijd over dezelfde onderwerpen te schrijven, kan ik de diepte in en zie ik meer verbanden. Als je daar meer over wilt weten, duik dan wat dieper in het werk van James Pennebaker.

 

3. Doe iets anders

Wanneer je een (tijdelijke of langdurige) schrijfpauze neemt, raad ik wel aan om het gat op te vullen met iets anders dat jou oplaadt.

Zo mediteer ik vrijwel dagelijks, al is het maar vijf minuten. Ik begon ergens in 2015 met simpele, gratis apps (ik kan je Calm en Headspace aanraden), volgde een online cursus van Dolly Heuveling van Beek en gebruik nu een mix van apps en geluidsbestanden. En soms van helemaal niks :)

Als je van humor en wat grove taal houdt, kun je ook deze video proberen:

 

Daarnaast wandel ik graag, ben ik fan van kleurboeken en bleek ik Instagram zo leuk te vinden dat ik een polaroidcamera cadeau heb gekregen om nog meer met foto’s te spelen.

 

4. Praat erover

Ja, ik vraag je om je kwetsbaar op te stellen. Wat je ook meemaakt, praat erover. Ook al is het eng. Ook al denk je dat niemand je zal begrijpen. Juist wanneer je achterhoudt hoe jij je echt voelt, zullen mensen je niet begrijpen en onvoldoende rekening met je houden. Geef ze die kans.

Als je niet bij je partner, familie of vrienden terecht kunt, of nog een objectieve mening wilt, vraag je huisarts dan om je door te verwijzen naar een psycholoog.

Je herstelt en groeit zoveel sneller met hulp en support. Dat is niets om je voor te schamen.

En als je dan weer lekker aan het schrijven bent, kun je altijd bij mij terecht om over je verhalen en schrijfplannen te praten :)

 

Wat betekent self-care voor jou? Of welke van mijn tips ga je uitproberen? Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan alsjeblieft via social media met de knoppen hieronder. Dankjewel :)

6 Comments

 1. Hoi Kelly,

  Je stelt je mooi kwetsbaar op. dank voor je openheid en tips. 2016 was voor mij en mijn gezin een groot rampjaar. Mijn echtgenote is ernstig ziek door uitzaaiingen van borstkanker in de longen en elders. Zij heeft meerdere operaties ondergaan, meerdere keren op de IC gelegen met de mededeling misschien haalt ze de ochtend niet en twee keer gereanimeerd. nu alles wat rustig is krijgt ze elke week chemobehandelingen t.m. eind mei. Ik herken een aantal zaken die jij schrijft. Je willen verstoppen inderdaad niet handig met een eigen bedrijf. Het heeft er voor mij wel voor gezorgd dat ik die kwetsbaarheid niet wil en daarom personeel heb aangenomen.
  Goed voor jezelf zorgen is een goede tip. Je moet immers stabiel en goed in conditie blijven om alle problemen het hoofd te bieden en het huisgezin met kinderen en ons bedrijf draaiend te houden. Een tip van mijn kant: humor en relativering. Kun je ook heel goed in het schrijven toepassen. Ik hoop dat je er weer bovenop bent en mocht je willen praten laat het weten. Tot binnenkort.

  Reply
  • Hi Henk, wat vreselijk om te horen! Ik wens jou en je familie alle sterkte! Humor en relativering werken zeker goed, misschien relativeer ik tegenwoordig iets té veel, maar dat trekt ook wel weer bij :) Zorg goed voor jezelf en ik hoop gauw weer een mailtje van je te ontvangen.

   Reply
 2. Hopelijk kun je het leven weer een beetje verdragen. Zo herkenbaar wat je hebt geschreven, maar alleen het lezen van je blog inspireert al!

  Reply
  • Dankjewel Ellie, fijn om te horen dat je er wat aan hebt!

   Reply
 3. Heel herkenbaar dit! Maar het in zulke duidelijke stappen opschrijven was me vast niet gelukt. Dankjewel :)

  Reply
  • Graag gedaan, Christa! En het schrijven heeft wel even geduurd hoor, heb geduld met je eigen teksten :)

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *