Bedenk jij ook honderd redenen om niet te schrijven?

Bedenk jij ook honderd redenen om niet te schrijven?

Vandaag geef ik het woord aan Marjon Sarneel, schrijfster en schrijfdocent. Ze weet als geen ander wat er komt kijken bij het schrijven van (auto)biografische verhalen.

 

Bedenk jij ook honderd redenen om niet te schrijven?

Er zijn heel wat mensen die willen schrijven maar dat niet doen. Ze maken enkel goede voornemens, zoals ook verstokte rokers dat doen. Ze zullen starten met schrijven, nadat iets anders is afgerond. Of op een bepaalde datum. Of als ze tijd hebben.

Intussen verglijden de dagen en de maanden en blijven zij uitstellen. Het verlangen is er wel, maar er wordt niets mee gedaan en dat is zó jammer.

 

Geen tijd is geen excuus

Ik ben ervan overtuigd dat ‘tijd hebben’ er niets mee te maken heeft. We hebben immers allemaal 24 uur in een dag. Waarom krijgt de een het dan wel voor elkaar om een verhaal of een roman af te ronden en zet de ander zijn pen niet eens op papier?

Het gaat natuurlijk meer om prioriteit dan om tijd. Op het moment dat er iets zou afhangen, zou het gemakkelijker zijn om ervoor te kiezen. Stel je voor dat je eind van de maand uit je huis gezet zou worden als je verhaal of roman niet afgeschreven zou zijn. Wedden dat je tijd zou vinden?

 

Onderzoek wat jou werkelijk tegenhoudt

Als je een schrijfwens hebt en niet tot schrijven komt, zou jezelf af kunnen vragen wat jou werkelijk tegenhoudt. Die schrijfkriebel is er. Die bestaat vaak al heel lang. Hoe moeilijk is het om je agenda te pakken en pakweg iedere dinsdagochtend te reserveren voor schrijftijd?

Dat is moeilijk. Ik weet het, daarom stel je het uit.

Als je schrijftijd reserveert, beginnen er allerlei stemmetjes te protesteren. Die vragen bijvoorbeeld wat je je wel verbeeldt. Denk je soms dat het wat wordt met dat schrijven van jou?

 

Maak jij jezelf kleiner?

Om ‘schrijftijd’ in je agenda te zetten én je daar ook aan te houden, moet je ervan overtuigd zijn dat het je iets op zal brengen. Anders begin je er niet aan. En onze twijfels zijn vaak groter.

We vergelijken onszelf met anderen en verliezen de moed. Maar we vergeten dat achter die prachtige tekst, dat ontroerende verhaal van een ander meestal een heel intensief schrijfproces schuilgaat. Geloof me, ook de ander schrijft niet zonder slag of stoot.

 

Laat je eisenpakket los

Dat verlangen naar schrijven er is niet zomaar. Jouw verlangen is ergens op gebaseerd. Er is iets in jou dat verteld wil worden en blijkbaar past schrijven bij jou. Anders zou je niet op het idee komen. Dan zou je een andere uitingsvorm zoeken.

Als je je dat realiseert, is het gemakkelijker om dat eisenpakket los te laten. Blokkeer die dinsdagochtend in je agenda. Niet één keer, maar tien keer achter elkaar. Gun jezelf tien dinsdagochtenden om te ontdekken wat je te vertellen hebt.

 

Gun jezelf tijd om te onderzoeken

Het zal onwennig zijn om daar te zitten in het stille huis. Zonder smartphone, zonder to-do lijstjes en zonder agenda. Alleen met een pen en papier. Of met een laptop zonder internetverbinding.

We zijn zo gewend om te leven in een prestatiemaatschappij dat we onszelf nauwelijks nog tijd gunnen om iets werkelijk te onderzoeken. Doorbreek dat. Gun jezelf die tijd en die ruimte die je nodig hebt om uit te vinden waar jouw verlangen naar schrijven je naartoe leidt. Schrijven is verrijkend. Als je jezelf toestemming geeft om te schrijven, zul je jezelf in de meeste gevallen verrassen.

 

Zorg dat je nooit spijt hebt dat je niet hebt geschreven

Het is bekend dat de meeste mensen meer spijt hebben van dingen die ze nooit hebben gedaan, dan van mislukte avonturen. Op pad gaan betekent het proces aangaan. Onderzoeken wat daar verscholen ligt.

Laat je niet tegenhouden door overwegingen als: ‘ik heb niets te vertellen’, of ‘ik kan niet goed spellen’, of ‘anderen kunnen het toch beter’. Als je je pen niet op papier zet, zul je nooit weten welke verhalen je bij je draagt. Dan blijf je achter met een ontevreden gevoel.

 

marjon sarneelMaak korte metten met fabeltjes

Veel mensen zijn bang dat ze te weinig schrijftalent hebben. Doorgaans is dat onzin! Ik heb over dit onderwerp een e-boek geschreven. Dat maakt korte metten met de mythe over schrijftalent.

Je kunt het e-boek hier gratis downloaden, zodat je opgewekt je pen op papier kunt zetten.

 

Waardoor laat jij je wel eens tegenhouden? Durf een reactie achter te laten, dan helpen Marjon en ik je verder.

Vond je dit een nuttig artikel? Dan help je andere schrijvers door het delen op je social media.

1 Comment

  1. Ik weet nog een reden die tegenhoudt om te schrijven: het beruchte writersblock.

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *