NaNoWriMo: het Overlevingsverhaal van Rosalinde Markus

NaNoWriMo: het Overlevingsverhaal van Rosalinde Markus

Als onderdeel van mijn NaNoWriMo Survivalpakket laat ik een aantal schrijvers en bloggers aan het woord die NaNoWriMo overleefd hebben. Zij hebben dus al eens, of soms vaker, 50.000 woorden in 30 dagen geschreven. Blogger Rosalinde Markus deed in 2012 mee, maar liep halverwege vast. In 2013 én 2014 redde ze het wel! Naast alle schrijftips op haar blog Passie voor Schrijven, deelt ze ook hier haar Overlevingsverhaal:

RosalindeMarkusIn 2012 deed ik voor het eerst mee aan NaNoWriMo. Toen ik op de helft was, zat ik vast. Het verhaal boeide me niet meer, dus kostte het me veel moeite om er iedere dag weer aan te werken. Ik gaf het op en besloot dat NaNoWriMo een leuk experiment was, maar dat ik niet bij de mensen hoorde die 50.000 woorden in dertig dagen kunnen schrijven.

Het is belangrijk om jezelf creatief uit te dagen

Het jaar erna begon het weer te kriebelen. Ik wilde al heel lang verhalen schrijven, maar maakte er weinig tijd voor vrij. In november zou ik een kans hebben om een schrijfritme te ontwikkelen. Om niet alleen te zeggen dat ik verhalen wilde schrijven, maar het ook echt te doen. Dus vertelde ik aan iedereen dat ik het weer ging proberen en dertig dagen lang iedere dag woorden op papier wilde zetten. Ik schreef die maand 50.202 woorden en won daarmee voor de eerste keer NaNoWriMo.

Toen ik dit jaar aan vrienden en familie vertelde dat ik het nog een keer wilde doen, verklaarden ze me voor gek. Waarom zou je jezelf zo’n deadline opleggen? Ik had het al eens gehaald en bewezen dat ik het kon, dus waarom zou ik mezelf weer opsluiten in november om in razend tempo een verhaal te schrijven? Omdat het belangrijk is om jezelf op een creatieve manier te blijven uitdagen.

Maak van schrijven weer een prioriteit

Schrijven is iets wat heel makkelijk naar de achtergrond verdwijnt. Je moet nog zoveel voor je studie doen, er is werk dat op je wacht en die vriendin die je al weken niet hebt gezien wil met je afspreken. Doordat je altijd wel iets anders te doen hebt, kom je nooit aan schrijven toe. Door mee te doen aan NaNoWriMo maak je van schrijven een prioriteit en haal je het weer naar de voorgrond.

NaNoWriMo is dus heel waardevol. Je maakt van schrijven een prioriteit, leert je schrijfproces kennen, herinnert je waarom je het altijd zo leuk vond en ontwikkelt een schrijfritme. Als bonus heb je aan het einde van de maand een ruwe eerste versie waar je aan verder kunt werken.

Het leukste aan NaNoWriMo is dat het je veel voldoening geeft. Je knipt een groot doel op in kleine stukjes en hebt elke dag de kans om zo’n klein stukje te halen door 1,667 woorden te schrijven. En het gevoel dat je krijgt als je na een maand stug doorschrijven de deadline haalt, is onbeschrijfelijk.

Blijf elke dag schrijven

Het moeilijkste aan NaNoWriMo is om door te zetten. Op het moment dat je besluit aan NaNoWriMo mee te doen, heb je zin om de uitdaging aan te gaan. Na een tijdje ebt dat enthousiasme weg en heb je vooral zin om je verhaal te verwijderen. Het moeilijkste is om dan toch door te gaan, ook al heb je er helemaal geen zin meer in. Wat dan kan helpen, is jezelf eraan herinneren waarom je het belangrijk vindt om dit verhaal te schrijven en waarom het je interesseert. Schrijf aan het begin van de maand vol enthousiasme op waarom je dit verhaal schrijft en waarom het belangrijk is. Herinner jezelf daaraan als je het niet meer ziet zitten.

Er zijn twee belangrijke tips die ik je kan geven om NaNoWriMo te winnen of je persoonlijke schrijfdoel tijdens november te halen. Het eerste is: schrijf elke dag. Door dagelijks te schrijven blijf je verbonden met je verhaal en denk je er elke dag even aan. Dit maakt het makkelijker om elke keer weer achter je laptop te kruipen. De tweede tip is om elke dag tijd vrij te maken en dan net zolang te blijven zitten tot je het woordenaantal gehaald hebt. Als je de keuze hebt tussen een paar uur niets doen of te schrijven, kies je altijd voor dat laatste.

Onthoud dat NaNoWriMo een creatieve uitdaging is die je voor jezelf aangaat. Als het je lukt om elke dag te schrijven en van schrijven een maand lang een prioriteit te maken, dan heb je eigenlijk al gewonnen.

Bezoek de blog van Rosalinde

Volg Rosalinde op Twitter

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *