NaNoWriMo: het Overlevingsverhaal van Nanda Huneman

NaNoWriMo: het Overlevingsverhaal van Nanda Huneman

Als onderdeel van mijn NaNoWriMo Survivalpakket laat ik een aantal schrijvers en bloggers aan het woord die NaNoWriMo overleefd hebben. Zij hebben dus al eens, of soms vaker, 50.000 woorden in 30 dagen geschreven. Schrijfster en schrijfcoach Nanda Huneman publiceerde eerder dit jaar haar roman ‘Fok‘, een verhaal dat ze gedeeltelijk tijdens NaNoWriMo heeft geschreven. En om NaNoWriMo te overleven, moet er volgens haar ook veel sterven:

nandahunemanJe zit nu op twee-derde van de NaNoWriMo. En wellicht ook op twee-derde van je roman. Dit is een moeilijk punt. Want hier draait alles om de dood. Juist, de dood. Je leest het niet verkeerd.

Climax van je verhaal

Het zou namelijk goed kunnen dat je nu tegen het Dood en Wederopstandingsmoment aanhikt.

Die term komt uit de Reis van de Held. Dat zijn twaalf stappen die je kunt herkennen in een verhaal. In deze blogpost leg ik het kort uit. Maar ik wil me nu focussen op de een-na-laatste stap. En die zit bijna altijd op twee-derde van het boek. Dit is de climax van het verhaal.

Het is de laatste test van de held, van je hoofdpersonage. Voordat je je boek tot een goed einde breit, moet je eigenlijk bewijzen dat je held echt een held is. Dat je personage iets heeft geleerd.

Een zaak van leven en dood

En daarvoor moet vaak iets ouds sterven. Een ego. Een innerlijke angst. Een valkuil. Of een vijand. De held rekent er mee af net voor het einde van het boek.

Dit levert spannende scenes op – gevechten op leven en dood, messscherpe dialogen, achtervolgingen. Het tempo wordt vaak opgevoerd zo op het einde van een verhaal. Er is een tikkende bom, een deadline om te halen, een geliefde om te redden.

Vastzitten op een dood punt

Maar hoe doe je dat? Zo’n climax schrijven. Een verhaal afronden is extreem moeilijk.

Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Wat kan mijn held nu wat mijn held eerst niet kon? En hoe kan ik dat uitbeelden?
  • Wat moet de held opofferen om verder te komen?
  • Wat zou nu de grootste uitdaging zijn voor de held?
  • En wat de grootste verleiding? Kan hij die weerstaan of niet?

Nee, dit is geen makkelijke scène.  Je zet je held op het scherpst van de snede. En daardoor sta jij, als schrijver, dat ook.

Dus is de kans groot dat je op dit moment op een dood punt beland bent.

Ook de schrijver moet iets leren

Want vaak is dit ook voor de schrijver een dood en wederopstandingsmoment.  Je moet door een dood punt heen om je ‘death’ line te halen.

Nu komt het er op aan. Heb je gezegd wat je wilde zeggen? Of houd je nog iets achter de hand? Durf je nog iets niet te zeggen of uit te schrijven? Heb je ergens om heen geschreven? Is er nog een gênante bekentenis die je niet hebt verwoord? Ga je wel diep genoeg? Lees deze blogpost eens – over het schrijven van moeilijke momenten. Misschien helpt het.

Sta op als schrijver

Ook is dit vaak een moment dat je aan je eigen kunnen gaat twijfelen.  Kan je dit wel?

Stel jezelf vragen. Wat moet ik loslaten om door te gaan? Mijn onzekerheid? Of mijn terughoudendheid? Of mijn getwijfel?

De held (en de schrijver) moet op dit moment vaak iets opofferen. Wat is dat voor jou? Je tijd? Een schoon huis? Leuke afspraakjes? Wat kan je laten gaan, zodat je door kan schrijven?

Als je door de dood heen gaat, komt de wederopstanding. Dan komt je personage in zijn kracht. En jij als schrijver ook. Het einde is al in zicht, daar aan de horizon lokt het elikser. De gouden pot inkt aan het einde van de regenboog. Je bent er bijna! Jij en je personage hoeven alleen nog maar te sterven…

Nou ja, bijna dan. Probeer de volgende tips eens uit.

  • Altijd een goed idee om op dit punt van het boek iets te laten sterven. Een hond. Een mentor. Een vriend. Een oud idee. Een oma. Rond iets af. En kijk wat dat doet met je verhaal en je personage.
  • Schrijf een grafrede. Laat je personage afscheid nemen van iets of iemand.
  • Lees ‘Een weeffout in onze sterren’ (The Fault in Our Stars) van John Green, een prachtig boek over leven en sterven. Of kijk de film, als je in tijdnood zit.

Succes!

Bezoek de website van Nanda

Bezoek de Facebook-pagina van Wonder-word

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *