NaNoWriMo: het overlevingsverhaal van Odile Schmidt

NaNoWriMo: het overlevingsverhaal van Odile Schmidt

National Novel Writing Month (NaNoWriMo in het kort) is een bizarre schrijfmaand waarin schrijvers van over de hele wereld zichzelf uitdagen om 50.000 woorden in 30 dagen te schrijven. Om jou als deelnemer (of ‘gewone’ schrijver, zonder zo’n deadline is schrijven ook al lastig zat! :) ) extra te steunen, vraag ik NaNo-experts om hun ervaringen te delen. Deze keer: Odile Schmidt, blogger en schrijfster van korte verhalen.

 

9 tips die mij helpen bij NaNoWriMo

Kelly vroeg me of ik een blog wilde schrijven over NaNoWriMo, omdat ik een veteraan ben en twee boeken heb afgeschreven in november 2009 en 2011. Goed, het waren eerste versies, en ik begon net met schrijven… Over het tweede boek ben ik best tevreden, echt! Het had zelfs spontaan een goede spanningsboog.

Ik wilde de blog graag in de vorm van tips schrijven, omdat mijn overlevingsstrategieën meer bestaan uit losse punten dan uit een vloeiend of samenhangend verhaal.

1. Ik zorg dat ik er niet meer onderuit kom

Ik vertel familie en vrienden dat ik aan NaNoWriMo meedoe, post het op facebook. Ik vermeld het in een blogpost. Nu kan ik niet meer terug.

2. Een schrijfformule

In 2011 had ik een heldere structuur voor mijn boek in mijn hoofd. Ik heb de voorkeur voor een mentale voorbereiding boven een voorbereiding op papier. Ik liep al een tijd rond met een stramien. De roman zou uit wekelijkse brieven bestaan die minstens één jaar zouden beslaan. Dit schreef prettig en snel.

Dit jaar heb ik een andere formule die me helpt. Die hou ik geheim, maar ik praat er wel over met schrijfvrienden. Omdat die heel helder is, gaat het schrijven vanzelf. De formule biedt mij genoeg vrijheid om zelf onderwerpen te kiezen waarover ik wil schrijven.

3. Tijd

Ik heb vijftien minuten geschreven en gekeken hoeveel woorden dat heeft opgeleverd. Zo kan ik schatten hoeveel tijd ik nodig heb voor 1667 woorden. Die tijd, plus pauze-, denk- en researchtijd, maak ik iedere dag vrij. De dagen waarop ik geen tijd heb, om welke reden dan ook, haal ik in op een dag dat ik meer tijd heb. Ik hou het gemiddelde van 1667 woorden steeds voor ogen.

4. De benen strekken

Ik wandel, werk of doe boodschappen. Af en toe laat ik het schrijven los en beweeg. Het verhaal loslaten zorgt er juist voor dat mijn inspiratie blijft stromen.

5. Loop ik vast? Een prompt

Een prompt (of plot bunny) is meestal een plotwending die mij op een idee brengt. Zoals een hint of een opdracht, zorgt hij ervoor dat ik weer inspiratie heb als ik vastloop. Ik vond voorbeelden op de site van Writer’s Digest. Een naamgenerator raadpleeg ik als ik een karakternaam nodig heb. Eigenwijs als ik ben, verzin ik dan toch iets heel anders.

6. Wedstrijdje doen

Op Twitter zoek ik op #NaNoWordSprints en vind ik prompts. Samen met anderen kan ik dan zo veel mogelijk woorden naar aanleiding van een prompt schrijven. Na de aangegeven tijd, bijvoorbeeld een half uur, tweet ik hoeveel woorden ik geschreven heb. Ik nodig een buddy, een schrijfmaatje, uit voor een word battle. We schrijven in vijftien minuten zoveel mogelijk woorden aan ons verhaal en vergelijken dan het woordenaantal. Vaak ligt het aantal woorden dicht bij elkaar.

7. Woordaantal invoeren

Iedere dag voer ik mijn woordenaantal in op de officiële NaNoWriMo-site. Doe ik dit dagelijks, dan zie ik automatisch in een grafiek hoe ik vorder met schrijven. Het stimuleert mij om meer te schrijven. De ware NaNoWriMo-gekte krijgt me in zijn macht en alleen het aantal woorden telt nog. Ik post mijn word count op Facebook, op mijn blog met een widget.

8. Stoppen met soggen

Soggen (schrijfontwijkend gedrag vertonen) is iets anders doen dan schrijven. Ik heb bijvoorbeeld een NaNoWriMo-ontwerp gemaakt voor op een T-shirt en aan een schrijfwedstrijd meegedaan in plaats van schrijven aan mijn NaNo-project. Ik neem me voor om eerst mijn 1667 woorden te schrijven en daarna pas te soggen.

9. Schrijven is jezelf lezen

Ik heb een vest besteld en laten bedrukken met: ‘Nanowrimo / Schrijven is jezelf lezen’. Ik zocht naar een kort motto dat me tijdens het schrijven inspireert. Wat me nog het meeste helpt om de eindstreep te halen is de bron van inspiratie in mezelf aan te boren. Dat is bij mij: mijn nieuwsgierigheid en enthousiasme volgen.

Meer over Odile vind je op haar blog. Heb jij nog tips of vragen over NaNoWriMo? Laat een reactie achter!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Interview online | Odile Schmidt - […] bloggers is een goed idee. Je kunt gastblogs schrijven over Nanowrimo, zoals ik voor Hebban en schrijfcoach Kelly Meulenberg…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *