NaNoWriMo: tips om de maand makkelijker te maken

NaNoWriMo: tips om de maand makkelijker te maken

Ik heb diep respect voor alle schrijvers die meedoen aan NaNoWriMo, oftewel National Novel Writing Month. In slechts dertig dagen maar liefst vijftigduizend woorden schrijven? Dat is op z’n zachtst gezegd niet makkelijk.

Ondertussen is november 2018 bijna op de helft. Voor veel schrijvers is dit het lastigste moment. Het eerste, ongeremde enthousiasme is opgedroogd. En er zijn nog zo veel dagen te gaan! Was dit nou wel zo’n goed idee? Ga ik het wel redden? Kan ik niet beter een ander verhaal schrijven, of het schrijven even helemaal laten zitten?

Als je wat steun kunt gebruiken, heb ik wat tips voor je op een rijtje gezet. Zo kun je hopelijk snel weer vooruit, en voorkom je dat je eindeloos over schrijfblogs en andere sites blijft dwalen :)

 

Zorg voor een goede schrijfplek

 

Het moet wel leuk blijven… Een goede schrijfplek helpt je om in de stemming te komen en ontspannen door te werken. Zorg dat je lekker zit en genoeg brandstof binnen handbereik hebt. Misschien betekent dat voor jou rustig aan je keukentafel of juist gezellig rumoerig in een cafeetje.

Omdat je een hele maand lang zo veel wilt schrijven, is het ook een perfect moment om verschillende plekken uit te proberen. Zo kom je erachter wat het beste bij je past en dat maakt het schrijven weer makkelijker.

Meer lezen? Dit artikel helpt je uit te vogelen wat ‘een goede schrijfplek’ voor jou betekent.

 

Houd de kern van je verhaal in de gaten

 

Met die dreigende deadline is het verleidelijk om ieder willekeurig idee op te schrijven. Alles om maar meer woorden op papier te knallen! Soms levert dat een leuke nieuwe wending op. En soms verdwaal je in het doolhof van alle vreemde keuzes die je personages maken, plekken die ze bezoeken en mysterieuze vreemdelingen die ze ontmoeten.

Als je voor jezelf helder hebt wat de kern van je verhaal is, kun je makkelijker beoordelen of een spontaan idee ook echt iets zal toevoegen aan je manuscript. Het kost misschien wat tijd (en hoofdpijn ;) ) om hierover na te denken, maar het bespaart je veel twijfels en frustratie!

En ja, er zijn heel veel schrijvers die al schrijvende bedenken wat ze nu eigenlijk willen vertellen. Er bestaat niet Een Enkele Manier om een goed boek te schrijven, dan zou het veel te makkelijk zijn! Toch kan het ook voor dit type schrijver heel goed werken om even uit te zoomen en na te denken over de kern. Je hebt op dit punt immers al bijna een halve roman geschreven.

Twee artikelen die je hierbij kunnen helpen:

De kern van een goed verhaal

Het belangrijkste conflict in je roman

 

Weet dat je er niet alleen voor staat

 

Schrijven wordt vaak gezien als eenzaam werk. Je zit uren achter je laptop en probeert om wat je in je verbeelding voor je ziet, op zo’n manier op te schrijven dat het voor een ander ook tot leven komt. Vrienden en familie die niet schrijven, hebben vaak geen idee hoe lastig (en leuk) dat is.

Het kan heel erg helpen om met andere schrijvers af te spreken om te schrijven en ervaringen uit te wisselen. Tijdens NaNoWriMo worden er op heel veel plekken write-ins georganiseerd.

Je kunt ook veel hebben aan overlevingsverhalen van andere schrijvers. Hoe hebben zij eerdere edities van NaNoWriMo beleefd?

Hier kun je er een aantal lezen:

Het Overlevingsverhaal van Inge Hulsker

Het Overlevingsverhaal van Emma Holtrust

Het Overlevingsverhaal van Nanda Huneman

Het Overlevingsverhaal van Rosalinde Markus

Het Overlevingsverhaal van Eline Stiekema

Het Overlevingsverhaal van Odile Schmidt

 

Schrijf je mee?

 

Vooruit, nog een laatste tip: doe mee aan de Schrijfmiddag! Op zondag 25 november vindt de laatste van 2018 plaats. (Lees je dit artikel later, dan vind je hier de actuele agenda.)

De Schrijfmiddag is er voor alle schrijvers. In een kleine, gezellige groep schrijven we de hele middag en praten we over onze verhalen en worstelingen (niet meepraten en lekker doorschrijven mag ook).

Ik zorg voor onbeperkt koffie en thee, wat lekkers en een stapel schrijfboeken om doorheen te bladeren. Je kunt me wat van je verhaal laten lezen en in ieder geval al je vragen stellen.

Kortom, alles wat je nodig hebt om duizenden woorden te schrijven! Koop hier je kaartje.

Heel veel succes met NaNoWriMo! Je kunt het!

via GIPHY

 

Wat is jouw tip voor schrijvers die aan NaNoWriMo meedoen? Leuk als je een reactie achterlaat!

Vond je dit een nuttig artikel? Dan help je andere schrijvers door het delen op je social media.

 

1 Comment

 1. Iedere dag schrijven.. zodra je een dag overslaat, worden
  > dat er makkelijk twee of drie en als je dan nog je wordcount moet
  > inhalen werkt dat heel demotiverend. Als je eigenlijk geen tijd en
  > inspiratie hebt.. Plaats je hoofdperson in iets wat je die dag zelf
  > hebt gedaan (uitgebreide douchesessie, boodschappen doen, sporten,
  > etc).

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *