Schrijfwedstrijd april

Schrijfwedstrijd april

Mini-schrijfwedstrijd april

Laat je inspireren door deze foto en schrijf een (gedeelte van een) kort verhaal van max. 500 woorden.

Deel jouw tekst uiterlijk 30 april 2016 om 23.59 uur in de reacties onder dit bericht om kans te maken op uitgebreide feedback op je tekst!

schrijfwedstrijd april - castle by rachel davis via unsplash

Klik op de foto om te vergroten (foto via Unsplash)

Je kunt een van deze vragen als startpunt nemen, maar dat is niet verplicht:

 • Waar staat dit kasteel – in een fantasiewereld of in onze wereld?
 • Wat voor mensen of wezens wonen er?
 • Is het een veilige plek of dreigt er gevaar (van binnen of buiten)?

Uit alle inzendingen kies ik twee winnaars, die een redactieronde van max. 500 woorden ontvangen. De ene prijs is voor de beste inzending, de ander wordt willekeurig gekozen. Met de feedback die je van mij ontvangt kun je dit of een ander verhaal nog beter maken.

Later inzenden kan natuurlijk ook, ik vind het erg leuk om te zien hoe de foto je heeft geraakt (je maakt dan alleen geen kans meer op de prijs).

In de eerste week van mei maak ik de winnaar bekend.

Veel schrijfplezier!

Spreekt deze foto je niet aan? Klik hier voor alle schrijfoefeningen.

1 Comment

 1. DE ZWANENKONING

  Ze dachten dat ik gek was.

  Niemand die dat hardop zei, natuurlijk. Eén ding hebben ze gemeen, de mensen van hoge of lage rang, de hovelingen, diplomaten, en bedienden: over de koning roddelen ze alleen als hij niet aanwezig is.

  Ze dachten dat ik een dromer was.

  Overal om mij heen verrezen de rokende schoorstenen van fabrieken. Kilometers diepe schachten werden de grond in gedreven, op zoek naar kolen en naar staal. De familie Krupp smolt en goot telkens grotere kanonnen en granaten. En ik? Ik bouwde een kasteel.

  Ze noemden mij een verkwister, een verspiller.

  Bismarck en zijn Pruisische soldaten marcheerden door mijn koninkrijk, op weg naar de vooruitgang. Oorlog met Denemarken, oorlog met Oostenrijk, oorlog met Frankrijk. De algemene dienstplicht werd weer ingevoerd, miljoenen jonge mannen rukten op naar hun dood, en alle kranten stonden vol lof over de behaalde glorie. Maar ik gaf al mijn geld uit aan schoonheid en muziek, dus ik was gek, ik was een dromer, een verkwister.

  Ze draaiden om mij heen als jakhalzen, met messen en wurgtouwen achter hun rug verborgen.

  Ik kon niet tegen ze vechten. Niet zonder net zo te worden als zij. Mijn kasteel had geen schietgaten en slotgrachten, geen kruisbogen en geen kokende olie. Ik had geen spionnen en geen paladijnen, geen ridders en geen artillerie. Ik weigerde hun spel te spelen, maar slechte verliezers als zij lieten zich daardoor niet weerhouden.

  Ze dachten dat ze gewonnen hadden.

  Er staat een kruis op de plaats waar ze mij vermoordden. Duitsland werd verenigd en vervolgde haar onstuitbare opmars naar de wereldoorlog en de toekomst. Maar hier, op de heuvel bij het Zwanenmeer, staat nog altijd mijn kasteel; een toevluchtsoord voor dromers en fantasten, voor zij die voor gek worden verklaard en verguist.

  Misschien slaap ik wel onder deze heuvel, net als Merlijn en Koning Arthur, wachtend tot mijn volk een dromer nodig heeft.

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *