Geen inspiratie? Volg deze schrijfregels

Geen inspiratie? Volg deze schrijfregels

Als je vaker geen inspiratie hebt en naar schrijftips zoekt, ben je vast deze ‘schrijfregel’ wel eens tegengekomen: ‘write what you know’. En net zoals veel andere schrijfregels is hij minder simpel dan hij klinkt.

 

Wat betekent ‘Write what you know’?

 

Veel beginnende schrijvers interpreteren hem alsof je alleen maar mag schrijven over dingen die je zelf kent. Gebeurtenissen die jou zijn overkomen, plaatsen waar je hebt gewoond, mensen die je kent… Je eigen dromen, fouten en keuzes…

Dat roept een hoop twijfels op. Zijn mijn puur persoonlijke ervaringen wel boeiend voor iemand anders? Wanneer weet ik ergens genoeg vanaf om erover te mogen schrijven? En een verhaal opschrijven dat ik al volledig heb beleefd en begrijp, is dat niet heel saai voor mij als schrijver?

Goed nieuws! Je mag al deze twijfels overboord gooien.

Want hoewel er veel onbekend is over ‘write what you know’ – zoals wie de term verzonnen heeft en wat hij/zij er precies mee bedoelde – zijn veel schrijvers het hierover eens: het gaat niet om de feiten, maar om de emoties.

 

Haal inspiratie uit je eigen gevoelens

 

Schrijf over de gevoelens die je kent. Wat heb je ervaren? Verliefdheid, rouw, eenzaamheid, woede, verlangen…

Wanneer je emoties beschrijft die je zelf hebt gevoeld, kun je ze goed omschrijven en komen ze geloofwaardig over op de lezer. En daar draait het om.

Je lezer wil mee worden genomen op een emotionele reis. Wat je er verder bij verzint, mag je helemaal zelf weten!

Als we gebonden waren aan onze persoonlijke ervaringen en kennis, zou niemand ooit fantasy of science fiction kunnen schrijven. Dan zouden we nooit Harry Potter of The Lord of the Rings gekend hebben. Maar de personages in deze verhalen en hun ontwikkelingen zijn op zo’n manier geschreven dat wij meeleven.

 

Tip: ‘Write what you love’

 

Maar hoe weet je of dat wat je verzint boeiend is? Door iets te schrijven waar jij trots op bent. En dat doe je door te schrijven over dingen waar je van houdt of waar je enthousiast van wordt.

Jouw liefde, enthousiasme, passie – hoe je het ook wilt noemen – is voelbaar voor je lezer.

Misschien hou je van romantische verhalen. Zoek dan uit wat je gaaf vindt aan de romantische verhalen (niet alleen boeken, maar ook films en tv-series) die je al kent, zoals de settings, gebeurtenissen en kenmerken van de personages.

Meng dat met je eigen ervaringen en anekdotes…

…et voilà, zo schrijf je een nieuw verhaal met elementen die lezers herkennen en leuk vinden, plus jouw eigen originaliteit!

En wie zegt dat je het bij één inspiratiebron moet houden? Stel, je wilt een romantisch verhaal schrijven én je houdt van rockmuziek. Dan kan je personage haar grote liefde tegenkomen in de platenzaak waar ze werkt. Of tijdens een concert. Of misschien spelen ze samen in een band… Je kunt van alles bedenken!

Juist die cocktail van persoonlijke inspiratiebronnen zorgt ervoor dat jouw verhaal zich onderscheidt van alle anderen.

 

Stel jezelf deze vragen:

 

Dus denk je dat je geen inspiratie hebt? Beantwoord de vragen hieronder. Schrijf je antwoorden op, zo kun je ze later nog eens teruglezen. Zie de antwoorden op deze vragen als losse puzzelstukjes, waar je mee kunt schuiven totdat er nieuwe verhaalideeën ontstaan.

  • Waar weet je al veel vanaf?
  • Waar zou je meer over willen weten?
  • Waar hou je van?

Dit zijn maar een paar vragen die je jezelf kunt stellen om nieuwe inspiratie op te doen. Wil je meer? Meld je dan aan voor mijn gratis schrijftips.

 

Waardoor laat jij je inspireren? Laat een reactie achter!

Vond je dit artikel inspirerend? Dan help je mij en andere schrijvers door het te delen op je social media.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *