Schrijfoefening Boekenweek 2020: Rebellen en Dwarsdenkers

Schrijfoefening Boekenweek 2020: Rebellen en Dwarsdenkers

Het is alweer maart, dat betekent tijd voor de Boekenweek 2020! Natuurlijk vier je dat door boeken te kopen (bij je lokale boekhandel) en te lezen, maar je kunt ook schrijven over het thema.

Dit jaar is het thema Rebellen en Dwarsdenkers. “Van de dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld tot de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo. In de literatuur is er ruimte voor al die geluiden,” aldus de organisator CPNB.

I love it. Schrijf je mee?

 

Stap 1: Dwarsdenken

Hieronder vind je een lijstje woorden. Schrijf voor ieder woord een tegenovergestelde op. Er zijn geen foute antwoorden, zolang het voor jou als het tegenovergestelde aanvoelt, is het goed!

 

 • uitdaging
 • stout
 • barricade
 • vrijheidsvechter
 • rockster
 • feminist
 • vredesvlag
 • generaal
 • opstand

 

Stap 2: Verzamelen

Kies een van de woorden of je antwoorden uit de stap hierboven.

Maak een lijst of mindmap.

Waar doet dit woord je nog meer aan denken? Namen, dingen, plekken, gevoelens, herinneringen, zintuiglijke indrukken, rijmwoorden… alles kan en mag! Schrijf alles op wat je te binnen schiet.

 

Stap 3: Schrijven

Schrijf nu een kort verhaal, blogpost of gedicht op basis van je lijst.

Begin met ‘Ik geloof dat…’

Een variant hierop mag ook: ‘Hij gelooft dat…’, ‘Zij geloofde dat…’, ‘Wij geloven dat…’

 

Uitgeschreven?

Ik ben heel benieuwd naar wat je hebt geschreven! Zet het in de reacties hieronder (dan kunnen andere schrijvers het ook lezen). Als je feedback wilt, kun je ook altijd een coachsessie boeken.

 

Ik wens je deze Boekenweek heel veel lees- en schrijfplezier!

Vond je dit een leuk artikel? Meld je dan aan voor meer gratis schrijftips en -oefeningen.

5 Comments

 1. tegenovergestelde

  uitdaging gemakzucht
  stout lief
  barricade drempelloos
  vrijheidsvechter terrorist
  rockster balladezanger
  feminist meeloopster
  vredesvlag piratenvlag
  generaal deserteur
  opstand vrede

  verzamelen

  vrede

  Irene, duif, Wageningen, vrijheid, angstloos,blijheid, geluksgevoel, ede, bede, mede, Neede, rede, tweede, trede.

  Vrede

  Er was eens een meisje Irene, die had een duif in een tilletje in het mooie Wageningen. Zij leefde in vrijheid en ging angstloos door het leven. Zij was altijd al een blij kind en ze gaf een ieder die haar kende een geluksgevoel. Toen echter verhuisde ze naar Ede. Ze hield in de kerk een bede of ze niet weer naar haar huis mocht gaan. Maar iemand deelde haar mede, dat dat echt niet zou gaan. Toen dacht ze ik ga naar mijn oma in Neede, die brengt mama vast wel tot rede. Want ook al ben ik de tweede van het gezin, ik ben ook een belangrijke trede op de ladder van het gezin en mag ook best een woordje mee spreken.
  Uiteindelijk moest Irene zich er toch bij neerleggen, maar haar moeder kon haar uitleggen waarom ze deze stap moesten zetten, maar ze beloofde dat ze 1x per maand een weekend bij haar tante in Wageningen mocht logeren, zodat ze toch haar vriendinnen kon blijven bezoeken. Met dat compromis kon Irene leven en zo werd ze ook weer het gelukkige meisje en werd het in het gezin weer vrede.

  groetjes Jacqueline

  Reply
  • Leuk, Jacqueline, dat spelletje met rijmwoorden in een stukje proza!

   Reply
 2. Ik geloof dat mijn verleden op de School met de Bijbel aan de Hoogeveensche Vaart NZ een onuitwisbare indruk op mijn wereldbeeld heeft gemaakt. Het geweld van klompen, vuisten, kreten en rechtvaardigheidsdrang, waarmee wij in de 6e klas tegen de Openbaren van de overkant optrokken, echoot nog steeds na in mijn beoordeling van alle misstanden in de wereld. Ik zou willen dat de sterkste jongen van onze school, Benting Rabbers, zich eens bemoeide met de slapheid van de EU, de domheid van de weerzinwekkende bietebauw in het Witte Huis, en de traagheid van onze regering, om orde op zaken te stellen. Het was mooi dat dat kon in onze jeugd. Ik ben bang dat hij zich tegenwoordig als berustend burgermannetje nergens meer mee bemoeit. Maar af en toe zal hij net als ik met tevredenheid terugdenken aan de Slag om de Brug, waarin we de Openbaren verpletterden.

  Reply
 3. uitdaging 😝 comfort zone
  stout 😝 braaf
  barricade 😝 bank voor couchpotatoe
  vrijheidsvechter 😝 geldslaaf
  rockster 😝 hijgend hitmachientje (caching boys)
  feminist 😝 mannelijk chauvinistisch zwijn
  vredesvlag 😝 declaration of war
  generaal 😝 spirituele leraar
  opstand 😝 in slaap gesust

  Ik koos voor opstand en in slaap gesust; heilig vuur, helend vuur, pan, genieten, onmatigheid, passie, elektriserende energie, zuivering, carnaval, Brabant, vasten, … corona virus :) (kan er iets zonder .. ?) en dwarsdenken!

  DUIVELS GEBED

  Ik geloof dat ik je sinds lang weer voel. Zijn het jouw fluisterend zacht, op en neer over mijn ruggengraat trippeltoetsende geitenwollenbokkenpoten, die jouw wederkomst in mij aankondigen. Beangstigend lekker tintelt de belofte aan jou door mijn langzaam ontwakende, opwarmende lichaam; ik voel je elke bloed -, zenuw -, energiebaan afstoffen en volpompen met langzaam louterend, lustvol leven.

  De duivel zij geloofd, want waarom, och mijn hemeltje, ach mijn helletje, Pan, waarom heb jij mij eerder verlaten?